Header Grace 2.jpg
Onderwijs

Van IT’er naar XR-specialist met nieuwe GRACE-master: ‘Vraag naar deze mensen neemt komende jaren enorm toe’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Professionals met een IT-achtergrond en vaardigheden als programmeur kunnen zich inschrijven voor een nieuwe internationale master die in september 2025 van start gaat. De opleiding Gamified Reality Applications for Real-world Challenges and Experiences (GRACE) biedt jaarlijks plek aan 25 studenten, die worden opgeleid tot creatieve en technisch sterke ontwikkelaars, met oog voor maatschappelijke impact. “De maatschappij is hard op zoek naar mensen die virtuele werelden kunnen bouwen, om met name medische en technische opleidingstrajecten te versterken,” vertelt Tim Roosen, deputy director van de joint master GRACE.

Stel, je volgt een opleiding tot anesthesiemedewerker, maar het is lasting om regelmatig een operatiekamer tot je beschikking te hebben, om onder begeleiding te oefenen. Of je werkt voor een technisch bedrijf dat radarsystemen op schepen onderhoudt, maar het is nauwelijks mogelijk om op zee bijgeschoold te worden. Het oefenen in een virtuele wereld, met extended realty (XR) kan dan een uitkomst zijn, als stevige opstap naar de praktijk. In een XR-lab, met een VR-bril op je hoofd, met objecten die je kunt vastpakken en aanraken, wordt het mogelijk om -levensecht- te ervaren hoe je een virtuele patiënt op de juiste manier onder narcose brengt. Of hoe je in een onderzeeër -onder complexe omstandigheden- precies de onderhoudshandelingen uitvoert om alle systemen aan boord perfect te laten werken.

Programmeurs gevraagd

XR biedt praktische oplossingen om voldoende mensen op te blijven leiden om sectoren als de zorg en de techniek draaiend te houden, vertelt Tim Roosen. Maar daarvoor zijn wel programmeurs nodig die deze XR-toepassingen bouwen. Mensen met een IT-achtergrond, liefst in combinatie met een creatieve blik, of de nieuwsgierigheid om die verder te ontwikkelen. Kortom: professionals die zich willen specialiseren als XR-specialist. “De komende jaren gaan we een explosieve groei zien in de vraag naar deze XR-specialisten. Met GRACE investeren we niet alleen in technologie, maar leiden we mensen op die virtuele werelden kunnen bouwen, juist met oog voor gebruikers, inhoud en het maken van impact,” zo licht hij het belang van de nieuwe opleiding toe. “Onze studenten bouwen niet alleen virtuele werelden, ze begrijpen ook hoe mensen leren, werken en samenwerken in die werelden.”

Erkend masterdiploma

Om dat mogelijk te maken, gaat dus in september GRACE van start, een innovatieve masteropleiding in gamification en extended reality. Bijzonder: GRACE werd ontwikkeld door drie partneruniversiteiten binnen het Europese universiteitsnetwerk E³UDRES², waar Saxion actief deel van uitmaakt. Zo biedt Saxion de opleiding gezamenlijk aan met St. Pölten UAS (Oostenrijk) en Vidzeme UAS (Letland). Studenten studeren in drie landen en werken intensief samen aan XR-oplossingen voor sectoren als gezondheidszorg, industrie en onderwijs. GRACE combineert ontwerp, technologie, ethiek en didactiek. De master leidt op tot een gezamenlijk erkend masterdiploma. Tim: “We zien in Europa een groeiende behoefte aan professionals die XR-oplossingen kunnen ontwikkelen voor, onder andere, de gezondheidszorg, technische industrie en het onderwijs. Deze master sluit daar perfect op aan.”

Onze studenten bouwen niet alleen virtuele werelden, ze begrijpen ook hoe mensen leren, werken en samenwerken in die werelden.

Tim Roosen
Tim Roosen over de nieuwe GRACE-master die in september van start gaat

Virtuele operatiekamer

Het voorbeeld met de virtuele operatiekamer, waarin anesthesiemedewerkers kunnen oefenen, is niet uit de lucht gegrepen. Vanuit Saxion wordt met het Universitair Medisch Centrum Leiden, met verschillende medische opleidingen en met een aantal andere partners samengewerkt in het DUTCH-project: het ontwikkelen van een virtuele werkomgeving die studenten ondersteunt bij het oefenen van medische handelingen. “Niet alleen op universitair niveau, maar ook voor medische mbo- en hbo-studenten is het enorm belangrijk dat zij in een hyperrealistische omgeving kunnen oefenen,” zegt Tim. “Ook met een virtueel menselijk lichaam, dat reageert op de beslissingen die zij nemen. Waar studenten vroeger de mogelijkheid hadden om in de praktijk mee te kijken, is die tijd tegenwoordig beperkter geworden. Voordat deze studenten de werkvloer betreden en aan het bed van de patiënt staan, hebben ze nu al uren kunnen oefenen in een XR-lab. Onze masterstudenten leren in hun opleiding om deze virtuele omgevingen te ontwerpen en bouwen.” Inmiddels hebben ook Thales en ASML bij Saxion aangeklopt, voor hulp bij het ontwikkelen van simulatieprogramma’s voor studenten. Laatstgenoemde voor het Beethovenproject, waarvoor bijvoorbeeld virtuele Clean Rooms moeten worden ontwikkeld: plekken waar studenten leren hoe ze omgaan met hygiëneprotocollen bij de chip-ontwikkelaar. 

Studenten oefenen met een VR-bril

Het XR Lab als spil

De master biedt studenten een interessante context om te studeren: er is nauwe samenwerking met verschillende Saxion-lectoraten, die onderzoek doen naar de inzet van XR in professionele trainingen en simulaties. “GRACE-studenten werken nauw samen met lectoraten. Bijvoorbeeld om XR-ideeën, die voortkomen uit praktijkgericht onderzoek, technisch te realiseren of verder te ontwikkelen.” Het XR Lab van de Academie Creatieve Technologie (ACT) van Saxion vervult een sleutelrol als innovatiehub voor XR binnen Saxion. Het is niet alleen de omgeving waar de nieuwe GRACE-studenten aan de slag gaan, maar ook de plek waar toegepast onderzoek, samenwerking met bedrijven en leven lang ontwikkelen samenkomen.

Internationale carrièrekansen

Ook in de internationale samenwerking met de XR-labs van de opleidingspartners in Oostenrijk en Letland vormt het XR Lab een waardevolle studieomgeving. Nieuwe GRACE-studenten profiteren daarvan. Net als van het internationale karakter van de master, aldus Tim: “Elke locatie heeft zijn eigen specialisatie, waar studenten heel gericht gebruik van kunnen maken. Daarnaast zien we dat studenten juist in dit programma geïnteresseerd zijn, omdat het hen vanuit de studie een prachtig internationaal netwerk oplevert, met bedrijven en kennisinstituten uit drie verschillende landen. Het geeft studenten straks interessante carrièrekansen, in heel Europa. En dan is er ook nog de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling in een internationale context. Een extra verrijking.”

Elke locatie heeft zijn eigen specialisatie, waar studenten heel gericht gebruik van kunnen maken.

Tim Roosen
Tim Roosen over de nieuwe GRACE-master die in september van start gaat

Van IT’er naar XR-specialist

Met welke studenten hoopt Tim in september van start te kunnen? “We hopen dat zich IT’ers aanmelden, die beseffen dat ze de techniek in handen hebben om virtuele werelden te bouwen waarmee ze de maatschappij écht verder kunnen helpen.” Want, zo legt Tim uit, de situatie is anders dan tien jaar geleden. Zo gingen IT’ers destijds vooral aan de slag bij bedrijven die de markt programmeertechnische oplossingen konden bieden. Daarvoor komen nu, in verschillende beroepspraktijken, vooral ontwikkelteams terug. Bijvoorbeeld om de genoemde trainingsprogramma’s te maken. Tim: “Na het behalen van deze nieuwe master kom je waarschijnlijk in dienst van grote organisaties in de medische, technische of educatieve hoek. De vraag naar technisch personeel is niet nieuw, maar wel specifiek naar deze IT’ers die XR-specialist willen worden. In zoveel sectoren en beroepsomgevingen moet bezuinigd worden. Ook in het opleiden van mensen die daar hun waardevolle werk moeten doen. Wij zoeken IT’ers die daar de schouders onder willen zetten. Met deze master is dat mogelijk.”
 

Wil jij je aanmelden voor GRACE?
Dat kan inmiddels! De deadline voor inschrijving is 30 juni 2025. Meer informatie vind je op grace.eudres.eu.

Op weg naar een Erasmus Mundus-erkenning

Naast de accreditatie onder de European Approach is GRACE ook voorgedragen voor het prestigieuze Erasmus Mundus-programma van de Europese Commissie. Als die aanvraag wordt gehonoreerd, kunnen 25 geselecteerde studenten de volledige opleiding kosteloos volgen dankzij een volledige beurs. Een mogelijke toekenning zou GRACE nog unieker maken in Europa. “Een Erasmus Mundus-erkenning zou de kers op de taart zijn: het vergroot onze impact én onze aantrekkingskracht wereldwijd,” aldus Tim Roosen.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Fritha de Swardt (foto: Thomas Busschers) Onderwijs

De huiskamer als hart van de academie: ‘Studenten mogen me hier alles vertellen’

21 april 2025
SAX01176.jpg Onderwijs

Nieuwe masteropleiding Transitie naar Gezondheid en Welzijn bij Saxion

15 april 2025
HighRes SAX0113.jpg Onderwijs

Hogeschool Saxion en Windesheim lanceren nieuwe joint degree-master Duurzaamheidstransities