Een digitale of papieren agenda: waar ga jij voor?
Studentenleven

Een digitale of papieren agenda: waar ga jij voor?

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

We leven in een digitaal tijdperk waarin we toegang hebben tot verschillende productiviteitsapps. Deze apps maken het ons makkelijk om ons leven te plannen en ordenen. Alleen wat werkt prettiger: een digitale agenda of een papieren agenda? Studentredacteur Elçin zocht het uit!

De één kiest voor een digitale agenda en de ander houdt zich vast aan de 'oude vertrouwde' papieren agenda. Maar wat kies jij dit studiejaar? Wat is voor jou het beste middel om je planningen te maken?

In dit artikel neemt planfreak Elçin de voor- en nadelen van de digitale en papieren agenda met je door.  

Voordelen van een papieren agenda 

Ondanks alle mooie apps en tools die de technologie ons biedt, kiezen nog heel veel mensen voor een papieren agenda. Er zijn genoeg voordelen van deze 'ouderwetse' manier van plannen, bijvoorbeeld: 

  • Je hebt nooit een lege accu.
  • Flexibiliteit: je kan de agenda indelen zoals je zelf wilt.
  • Volop keuze in de vormgeving: van strak en zakelijk tot speels.
  • Alles wat je met de pen opschrijft, onthoud je veel beter dan wanneer je het ergens intikt.

Daarbij heb je met een papieren agenda geen digitale prikkels en frustraties, zoals het vastlopen of afgeleid raken door vele andere apps. 

Nadelen van een papieren agenda 

Een papieren agenda heeft daarbij ook een aantal nadelen. Je moet het vrijwel altijd met je meesjouwen, want zonder je agenda kun je niet gemakkelijk afspraken inplannen. Ook is het maken van wijzigingen lastiger, want je moet ze altijd doorstrepen of uitgummen.  

Voordelen van een digitale agenda 

Ook de digitale agenda biedt genoeg voordelen. Zo kun je je telefoon synchroniseren met je laptop en heb je je agenda altijd bij de hand. Maar ook:  

  • Je kunt je agenda makkelijk delen met anderen (stage, werk et cetera) of met anderen een gedeelde agenda aanmaken.
  • Je kunt doorlinken naar locaties, documenten of foto’s toevoegen.
  • Het is goedkoop, vaak zelfs gratis.
  • Je kunt je digitale agenda koppelen met andere apps, zoals Facebook Events of verjaardagen uit je telefoonboek.
  • Je ontvangt meldingen een kwartier voor je afspraak (handig voor de laatkomers).

Nadelen van een digitale agenda 

Toch heeft een digitale agenda ook een aantal nadelen. Zo heb je niet, zoals bij de papieren agenda, heel veel plek om lijstjes te maken. Ook kun je snel afgeleid raken als je even op je mobiel wilt om je agenda bij te werken. Daarnaast is het iets lastiger om tijdens een telefoongesprek in je agenda te kijken.  

Mix & match 

Kies voor jezelf wat beter werkt. Als je het lastig vindt om een keuze te maken, kun je er ook voor kiezen om beide varianten te gebruiken. Sommige mensen hebben in hun papieren agenda de persoonlijke, thuis-gerelateerde zaken staan en gebruiken daarnaast hun digitale agenda voor werk/school, zodat ze dat altijd bij de hand hebben.  

Aan de slag! 

Het één is niet beter dan het ander. Het is echter wel van belang om te kijken wat prettiger werkt voor jou. En daar kun je achter komen door het gewoon te proberen en uit te testen.  

Nadat je een keuze hebt gemaakt welke tools je gaat gebruiken is er een belangrijke volgende stap. Namelijk het goed plannen van je zaken, want ook dat kun je leren. Er zijn verschillende methodes die meer structuur zullen geven aan je leven. Daarover lees je meer in het volgende artikel!

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
Zomerlezen.jpg Studentenleven

Zomerlezen: met deze vijf boeken kom je uit een leesdip (+ budget-tip)