XoSoft: de intelligente broek

XoSoft is een zacht, modulair exo-skelet voor de onderste ledematen die ouderen en mensen met een handicap kunnen dragen voor support in de been kracht. Het doel van dit multidisciplinaire onderzoek is om een innovatief zacht exo-skelet te ontwikkelen die de onderste ledenmaten laag tot middelmatige assistentie kan bieden tijdens het lopen. XoSoft zal helpen om mobiliteit te verhogen en gezondheid en kwaliteiten van leven van mensen met een wandel afwijking te verbeteren.

Geavanceerd textiel en slimme materialen

Tussen 2000 en 2050, de oudere bevolking (80 plussers) zal naar schattig viervoudige van ongeveer 100 miljoen naar 395 miljoen ouderen wereldwijd. Veel ouderen en groepen patiënten ervaren verschillende mate van een mobiliteit stoornis. Assisterende apparaten spelen dan ook een centrale rol in hun leven en hebben impact op hun vermogen om onafhankelijk te leven en dagelijkse basistaken uit te voeren.

Voor XoSoft worden zachte robotica sensoren en actuatoren ontwikkeld door het gebruik van bestaande wetenschappelijke basis concepten en het intrigeren van gekoppelde gezondheid functionaliteiten. Geavanceerd textiel en slimme materialen zullen worden gebruikt om detectie te creëren (variabele gewrichten en bediening met behulp van technologieën zoals elektro-reologische vloeistoffen) en flexibele tactiele sensoren op basis van polymere films met koolstof nanobuisjes en nanodraden. Controle gebeurd via biomimetics om de gebruikers beweging en intentie te identificeren en het geschikte level van assistentie te bepalen en verschaffen. Verbonden gezondheid- connectiviteit  en analysering maken het voor de gebruiker, en zijn clinici/therapeut, mogelijk om de activiteit informatie te bekijken en beoordelen. Het concept is uitgebreid getest in het lab, en wordt onderworpen als test proef in klinische instellingen en thuis omgevingen.

XoSoft-project: Intelligente broek maakt lopen makkelijker

De rollator of wandelstok is straks niet meer nodig. Een nieuwe innovatieve broek gaat ouderen en CVA-patiënten in de nabije toekomst ondersteunen bij het lopen. Saxion-onderzoekers van drie verschillende lectoraten werken aan deze ‘slimme’ legging, een soort tegenhanger van de e-bike.

Lees het hele nieuwsbericht
Soft exoskelet 2017

Project duur

Het XoSoft project loopt van 1 februari tot 31 januari 2019.

Meer informatie over XoSoft

Meer informatie kan gevonden worden op de XoSoft website. Ook kan er contact opgenomen worden met Wouter Teeuw, professor Ambient Intelligence Saxion.