ExPressure

Voetulcera, ofwel open wonden en ontstekingen aan de voet, is een van de belangrijkste complicaties bij diabetespatiënten, zowel wat betreft de kwaliteit van leven van patiënten als wat betreft de kosten van sociale zorg.

Het risico op diabetische voetulcera kan worden beperkt door in een vroeg stadium goed passende orthopedische schoenen te dragen. Deze aanpassing is vooralsnog vaak niet gebaseerd op objectieve metingen, maar op het vakmanschap van de orthopedisch schoenmaker of podoloog. Bovendien zijn bestaande meetsystemen die de druk op de voet in een schoen kunnen kwantificeren beperkt tot de voetzool en kunnen daardoor geen drukpunten op de bovenkant van de voet identificeren. Omdat ongeveer de helft van alle voetulcera aan de bovenkant van de voet ontstaat, is het belangrijk dat ook aan deze zijde de druk gemeten kan worden.

Projectdoel 

Het hoofddoel van het ExPressure project is het ontwikkelen van een nauwkeurig, valide, implementeerbaar en gebruiksvriendelijk meetsysteem voor drukmetingen in schoenen. Dit instrument brengt de drukverdeling over de hele voet in kaart om het drukprofiel van orthopedische schoenen en inlegzolen op persoonlijk niveau te kwantificeren.

Looptijd

Het project loopt van januari 2020 tot juni 2023.

Meer informatie 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carlos Kuhlmann.

Partners en subsidieverleners

Logo Europese Unie OP Oost

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Bekijk de website
tehcyourfuture.png

Tech for Future

website

Voetencentrum Wender

Website

Voetmax

Website

PLT products

Website

Podo IT

Website
ut.png

Universiteit Twente