Gerecycled textiel

Dr. Jan Mahy (1959) is sinds 2019 als lector Sustainable & Functional Textiles verbonden aan Saxion. Hij heeft ruim 30 jaar ervaring opgedaan in onderzoek, industriele productontwikkeling en new business op het gebied van garens, dunne lagen, composieten, kunststoffen, coatings en technisch textiel (als producten in het bedrijfsleven). Hij heeft ruim 40 publicaties in internationale peer-reviewed journals en diverse patenten als eerste auteur/uitvinder.

Hij was directeur onderzoek en innovatie bij het technisch textiel & performance materialenbedrijf Low & Bonar plc, venture manager plastic electronics in de Innovation Unit van het huidige Nouryon, senior researcher en projectleider high performance fibers bij Akzo Nobel Fibers & Polymers en hoofd van de analytisch-chemische afdeling bij Enka.

Onderzoeksgebieden

Belangrijkste gebieden van onderzoek in het lectoraat waaraan hij leiding geeft zijn:

  • Circulaire textiel
    Het onderzoek is gericht op het opbouwen van kennis en het ontwikkelen van technologie voor het verduurzamen van textiel door o.m. chemische en mechanische recyclingprocessen voor natuurlijke en synthetische grondstoffen/garens.
  • Oppervlaktemodificatie van garens en textiele producten
    Door middel van nieuwe technologie aanbrengen van functionele (oppervlakte)lagen om producteigenschappen te verbeteren, bijvoorbeeld met 2D of 3D printtechnieken.
  • Smart “connected” textiel
    Het integreren van elektronische functionaliteiten (sensoren, actuatoren, fotovoltaïsche systemen,…) in garens en textielen en het ontwerpen van connected producten waarbij datastromen via het textiele product geleid worden naar een draadloze externe processor.

Bovendien is Jan Mahy namens Saxion als lector mede-bestuurder van de Stichting TexPlus, waarbij ketenpartijen uit de regio gezamenlijk een volledig circulair proces voor katoenen werkkledij naar industrieel niveau willen opschalen.

Contact

Meer weten? Neem dan contact op met Jan Mahy: