Re-Uniform

Amsterdam Universitair Medisch Centra (Amsterdam UMC) heeft een groot magazijn met afgekeurd textiel. Denk aan doktersjassen en verpleeguniformen zoals broeken en polo’s. Tot nu toe is er geen passende mogelijkheid om deze een tweede leven te geven. Amsterdam UMC wil vanuit hun duurzaamheidsambities graag weten wat de potentie is van deze materialen. In de eerste plaats als nieuw materiaal binnen het ziekenhuis. En in de tweede plaats als input voor een andere partij.

Van Moer bedrijfskleding is leverancier van Amsterdam UMC. Zij willen graag hun kennis vergroten op het gebied van verduurzaming en circulaire economie en hierop inspelen met de producten die zij aan het ziekenhuis leveren. Saxion doet dit onderzoek samen met The Bin. The Bin helpt bedrijven en organisaties met het optuigen van circulaire systemen en met het verschuiven van een wegwerpmaatschappij naar de nieuwe circulaire economie.

Projectdoel

In Amsterdam UMC spelen twee ontwikkelingen waar dit project zich op richt. Ten eerste is het ziekenhuis in een transitie van wegwerpproducten naar herbruikbare producten. Het project ‘Re-Uniform’ onderzoekt de mogelijkheden om van hoogwaardig afgekeurd textielmateriaal (65/35% polyester/katoen), zoals doktersjassen en verpleeguniformen, nieuwe herbruikbare producten te maken. Die vervolgens waar mogelijk opnieuw ingezet worden in het ziekenhuis. Het project onderzoekt ook herbruikbare alternatieven voor andere wegwerpproducten.

Ten tweede vindt er een ontwikkeling plaats rondom de inkoop van ziekenhuiskleding. Het ziekenhuis deed hier in het eerste kwartaal van 2022 een nieuwe aanbesteding voor. Een unieke kans om de herbruikbaarheid van de kleding mee te nemen in de keuze voor een nieuwe leverancier. ‘Re-Uniform’ onderzoekt de voorwaarden en vereisten die aan hergebruik van textiel ten grondslag liggen.

Projectduur

Het project loopt van februari 2022 tot februari 2023.

Meer informatie

Voor meer informatie over het project ‘Re-Uniform’, kunt u contact opnemen met Hellen van Rees.

Vrouw kijkt in de camera

Hellen van Rees

Onderzoeker

0880195165

Partners en subsidieverleners

Dit project is een samenwerking van het Saxion lectoraat Sustainable & Functional Textiles, Amsterdam UMC, The Bin en Van Moer Bedrijfskleding. Het project wordt gesubsidieerd door Regieorgaan Sia.

Regieorgaan SIA.jpg

Regieorgaan SIA