From Workwear To Workwear - SaXcell

In 2011 is de innovatieve SaXcell vezel ontwikkeld door onderzoekers van het lectoraat Sustainable & Functional Textiles. SaXcell, een afkorting voor Saxion cellulose, wordt gemaakt door het chemisch recyclen van afvalkatoen. Oude kleding die anders wordt verbrand, kan nu duurzaam verwerkt worden in een nieuwe vezel. In de afgelopen jaren is de SaXcell vezel verder ontwikkeld, geoptimaliseerd en opgeschaald.

Saxion-8717.jpg Saxion-8499.jpg Saxion-8463.jpg

Marktevaluatie en -implementatie SaXcell

In het huidige project ‘From Workwear To Workwear’ gaan de onderzoekers een stap verder en wordt de marktevaluatie en implementatie van de SaXcell-vezels onderzocht. Hierbij is een specifieke casestudie ontwikkeld voor de werkkledingmarkt, een markt waarbij grote volumes, hoge kwaliteit en duurzaamheid van belang zijn. Oude werkkleding wordt ingezameld en gerecycled in SaXcell vezels, waar vervolgens weer nieuwe werkkleding van geproduceerd wordt. De onderzoekers van Saxion werken in dit project nauw samen met partners uit de industrie: Artofil, Frankenhuis, Havep, Johan van den Acker, Lavans en SaXcell B.V.

Looptijd

Het project From Workwear To Workwear loopt van juni 2017 tot en met 30 april 2019. En is medegefinancierd door TechforFuture.

Meer informatie

Meer informatie over de innovatieve SaXcell vezel is te vinden op de website van SaXcell. Voor meer informatie over het project From Workwear To Workwear, kunt u contact opnemen met Jens Oelerich.