Slaapkamer van de toekomst

Auping gelooft als innovatieve marktleider dat een uitgeruste wereld een betere wereld is en onderzoekt daarom op meerdere vlakken hoe de slaap en slaapbeleving kan worden verbeterd.

slapen

Om de mogelijkheden van integratie van domotica in de slaapkamer te demonstreren, ontwikkelt Auping een modelslaapkamer; de slaapkamer van de toekomst. In samenwerking met het Lectoraat Sustainable & Functional Textiles zal in dit project de rol van bed textiel in deze slaapkamer worden onderzocht.

Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van slaapproblemen is het slaapklimaat. Daarbij is het klimaat in het bed, het microklimaat tussen dekbed en matras, van grote invloed. De lichaamstemperatuur wordt via de huid geregeld door verdamping. Te warm leidt tot transpiratie (zo kan tot ruim 300 cc-transpiratievocht per nacht per persoon opgenomen worden in het bedtextiel) en zorgt voor een slecht slaapklimaat, hygiëne-problemen en slechte nachtrust. Aangezien een bed voornamelijk uit textiel en schuimproducten bestaat, biedt de integratie van slimme materialen in textiel, mogelijkheden om functies toe te voegen.

SvdT-1.jpg SvdT-2.jpg.png SvdT-3.jpg.png

Projectdoel

Wij willen met dit project een toekomstvisie tonen voor het oplossen van slaapproblemen en door middel van slim bed-textiel het slaapklimaat verbeteren. Tijdens de ontwikkeling doen het projectteam en de meewerkende studenten nieuwe kennis op, op het gebied van bed-textiel, smart-textiles, domotica en slaapbeleving. Het belangrijkste resultaat van dit project is een demonstrator die een toekomstvisie op bed-textiel laat zien en in het systeem van de slaapkamer van de toekomst geïntegreerd kan worden.

Looptijd

Dit project loopt van mei 2019 tot juli 2020.

Meer informatie 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hellen van Rees.

Vrouw kijkt in de camera

Hellen van Rees

Onderzoeker

0880195165

Partners en subsidieverleners

  • Koninklijke Auping
  • Tech For Future