slapen

Auping gelooft dat een uitgeruste wereld een betere wereld is en onderzoekt daarom op meerdere vlakken hoe de slaap en slaapbeleving kan worden verbeterd. Om de mogelijkheden van integratie van domotica in de slaapkamer te demonstreren, ontwikkelt Auping een modelslaapkamer; de slaapkamer van de toekomst.

In samenwerking met het Lectoraat Sustainable & Functional Textiles zal in dit project de rol van bed textiel in deze slaapkamer worden onderzocht. In deze slaapkamer zullen allerlei mogelijke technologieën een interactie met elkaar en met de omgeving aangaan. De avond situatie is geoptimaliseerd om de gebruiker zo prettig mogelijk in slaap te laten vallen. ’s Nachts past de slaapkamer zich aan, aan het slaapgedrag van de gebruiker om de nachtrust te optimaliseren en ’s ochtends prettig wakker te worden. Overdag blijft de slaapkamer actief en gaat deze reinigen en ventileren om weer fris en klaar te zijn voor de volgende nacht. Dit alles met het doel de slaap en de slaapbeleving van de gebruiker te verbeteren.

Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van slaapproblemen is het slaapklimaat. Daarbij is het klimaat in het bed, het microklimaat tussen dekbed en matras, van grote invloed. De lichaamstemperatuur kan via de huid worden gemanipuleerd om op te warmen en afkoelen gaat via de extremiteiten. Te warm leidt tot zweten (vocht is sowieso een groot probleem) en zorgt voor een slecht slaapklimaat en slechte nachtrust. Aangezien een bed voornamelijk uit textiel bestaat, biedt de integratie van slimme materialen in textiel, zogenoemde smart textiles, talloze mogelijkheden om functies toe te voegen.

Wij willen met dit project een toekomstvisie tonen voor het oplossen van slaapproblemen en door middel van hightech smart bed-textiel het slaapklimaat verbeteren. Tijdens de ontwikkeling doen het projectteam en de meewerkende studenten nieuwe kennis op, op het gebied van bed-textiel, smart-textiles, domotica en slaapbeleving. Het belangrijkste resultaat van dit project is een demonstrator die een toekomstvisie op bed-textiel laat zien en in het systeem van de slaapkamer van de toekomst geïntegreerd kan worden.

Looptijd

Mei 2019 - Februari 2020

Partners

  • Hogeschool Saxion
  • Koninklijk Auping
Vrouw kijkt in de camera

Hellen van Rees

Researcher Sustainable & Functional Textiles

0880195165