De Ad Ondernemerschap en Retail Management is echt een verdiepingsslag voor me

In mijn werk binnen de detailhandel wilde ik me ontwikkelen en daar past deze opleiding prima bij”. Zo motiveert Praxis-medewerker Matthew Markerink (23) zijn keuze voor de associated degree Ondernemerschap & Retail Management (voorheen Small Business & Retail Management) van Saxion Parttime School. “Na twee jaar heb je een erg praktijkgerichte hbo-opleiding met veel verdieping.”

Klanten helpen met een oplossing

Al op zijn vijftiende kwam de Almeloër als vmbo-stagiair en als zaterdagwerker binnen bij de Praxis in zijn stad. En eigenlijk is hij niet meer weggeweest. Want ook tijdens zijn mbo-studie detailhandel liep hij nog twee maal een stage bij de doe-het-zelfzaak. En dat is sinds 2011 omgezet naar een aantal-urencontract. “Ik kan wel aardig klussen en vind het vooral leuk om klanten te helpen met het zoeken naar een oplossing”, vertelt Matthew. 

De juiste motivatie

“Hoewel ik nooit zo’n ‘leerder’ was, zag ik daar steeds meer het nut van in omdat ik verder wilde komen in de  detailhandel.” Zo kwam Matthew bij de deeltijd opleiding Ondernemerschap & Retail Management bij Saxion terecht, met modules zoals Inkoop, HRM en Marketing. “Het enthousiasme van mijn leidinggevende gaf voor mij de doorslag.” Vestigingsmanager Frits Mekking (65) van Praxis Almelo knikt: “Hij heeft de juiste motivatie voor die studie, ook omdat hij het zelf betaalt. Wij ondersteunen hem. Overigens heb ik zelf op 48-jarige leeftijd ook bij Saxion de parttime studie Facility Management gedaan. Ik weet dus wat hij kan verwachten. Een hbo-studie naast je werk doe je niet zomaar.”

 

Verdieping door lesstof en medestudenten

Sinds september 2017 gaat Matthew elke dinsdagmiddag van 16.00 tot 21.30 naar Deventer. Het bevalt hem goed, hoewel hij moest wennen aan de zelfstudie. “Je moet het zelf doen. Soms was het even stressen. Ik steek veel op zowel van de theorie en docenten, als van mijn medestudenten. Juist de gevarieerde en praktijkgerichte lesstof en de gesprekken zorgen voor verdieping in mijn kennis. Die kan ik vaak dezelfde week al toepassen. Ik merk dat ik nu met andere ogen naar de organisatie kijk.”

Vestigingsdirecteur Frits Mekking:  

“Als je filiaalmanager wilt worden, verlangen we minimaal een Ad-niveau”

Blij met medewerkers die zich ontwikkelen

Filiaalmanager Frits Mekking ervaart dat ook zo: “Als ik zie hoe zelfstandig hij nu opereert en met welke vragen hij bij mij komt, dan is hij ontzettend gegroeid. Als Praxis zijn we alleen maar blij met medewerkers die zich op die manier willen ontwikkelen. Want mocht hij vestigingsmanager willen worden, dan is een Ad een minimale eis.” En de ambitie van Matthew? “Nu ik weet dat ik dit niveau aan kan, hoop ik het in 2019 te halen. Misschien dat ik daarna nog de bachelor naast mijn werk wil volgen. Sowieso wil ik in de detailhandel blijven.”

Dankzij de theorie en het sparren met mijn medestudenten leer ik veel over de detailhandel.

Verkoopmedewerker en Ad-student Matthew Markerink
Matthew Markerink:, Verkoopmedewerker en Ad-student