Studie-inhoud

De studie-inhoud van de Master of Urban and Area Development biedt jou de mogelijkheid om te groeien tot een gebiedsregisseur met een sterke visie op duurzame gebiedsontwikkeling. Tijdens je opleiding werk je aan concrete projecten, zowel in binnen- als buitenland, waardoor je praktijkervaring opdoet die direct toepasbaar is. In slechts twee jaar behaal je de titel Master of Science (MSc). Sluit dit aan bij jouw ambities? Dan is deze master zeker iets voor jou.

  • Plaats

    Externe locatie

  • Studiebelasting

    (reguliere route) 20 uren / Zelfstudie 12 uren

Gedurende twee jaar krijg je de kans om te leren van gerenommeerde lectoren, (gast)docenten en medestudenten die allemaal hun eigen waardevolle praktijkervaring met zich meebrengen. Tijdens deze periode verdiep je je in verschillende aspecten, zoals waardecreatie, bestuurlijke kaders en regelgeving, (energie)techniek, duurzaamheid, internationale projecten, procesmanagement, communicatie, dat gedreven werken en leiderschap.

Bovendien werk je aan het ontwikkelen van je leiderschapsvaardigheden, onderzoekscompetenties en onderhandelingsvaardigheden. Deze brede en diepgaande benadering van stadsontwikkeling bereidt je voor op een veelbelovende carrière als gebiedsregisseur met een sterke basis in duurzame ontwikkeling.

Inhoud van de opleiding Master of Urban and Area Development (MUAD)

De tweejarige Master of Urban and Area Development (MUAD) bestaat uit zes masterclasses, die ook los te volgen zijn. Iedere masterclass gaat in op een specifiek thema, maar een aantal onderwerpen komt steeds terug, zoals circulariteit, duurzaamheid, leefbaarheid, gezondheid, energie en mobiliteit. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat altijd centraal.

In elke masterclass zijn er vaardigheidstrainingen óf werk je in een klein team aan een praktijkproject.

De vakken van jaar 1

  • De Agenda van de Stad (15 studiepunten, 20 weken)
  • Toekomstbestendig beheren  (15 studiepunten, 20 weken)
  • Leerteam (start)

In elke mastermodule komen onderzoeksvaardigheden en leerteamleren duidelijk herkenbaar aan bod.

De vakken van jaar 2

  • Keuzemodule: Energie en installaties op gebiedsniveau (5 studiepunten, 10 weken)
  • Keuzemodule: Systems engineering (5 studiepunten, 10 weken)

Bovenstaande keuzemodulen horen bij elkaar


  • Keuzemodule: Samenwerken aan de stad (5 studiepunten, 10 weken)
  • Keuzemodule: Gebiedsontwikkeling (5 studiepunten, 10 weken)

Bovenstaande keuzemodulen horen bij elkaar


  • Masterproef (15 studiepunten, 20 weken)
  • Leerteam (toesting, 5 studiepunten)

De opleiding wordt afgesloten met een masterproef. Ter voorbereiding hierop ontwikkel je je wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden. Het onderwerp voor je masterproef bepaal je vervolgens zelf,  waarbij je je kunt laten inspireren door de onderzoeksprogramma’s van de deelnemende lectoraten van de HU en Saxion.

In elke masterclass komen onderzoeksvaardigheden en leerteamleren duidelijk herkenbaar aan bod.

Je kunt er ook voor kiezen om een of enkele module(s) los te volgen.

Bekijk het aanbod van de losse modules op de website van Hogeschool Utrecht.

Omdat de Master of Urban and Area Development bestaat uit losse modules, kun je ook in november, april en april beginnen. De kosten voor een losse module bedragen 975 euro. Inschrijven voor een losse module kan via hetzelfde aanmeldformulier als inschrijven voor de Master of Urban and Area Development.

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Studeren in je eigen tempo

Je kunt de opleiding uitstekend naast je werk doen. Reken op vier à 5 dagdelen per week, waarvan 8 uur op de hogeschool. De rest bestaat uit zelfstudie. Je volgt vooral interactief onderwijs via zes mastermodules, waarnaast je een driedaagse vaardigheidstraining of een driedaags praktijkproject op locatie doet. Seminars en werkcolleges wisselen elkaar af.

Master of Urban and Area Development deeltijd

Branding concept: studenten zetten het stationsgebied Bunnink op de kaart