Man staat met een rugzak om een schouder in de hal van Saxion.
Deeltijd

Meten van duurzame kwaliteit van gebouwen

Hoe duurzaam is een gebouw? Hoe duurzaam is een product? Hoe duurzaam is jouw bedrijf? En hoe kun jij zelf een steentje bijdragen aan de verduurzamingsopgave? Je leert in deze module elementen van duurzaamheid te herkennen. Waar zie jij verbeterpotentieel? Je ziet het belang van wettelijke en niet wettelijke normering, richtlijnen en bepalingsmethoden om duurzame kwaliteit te beoordelen en te verbeteren en hoe je BIM daarbij kunt inzetten. Als klap op de vuurpijl adviseer jij met je nieuwe kennis en inzichten hoe je in jouw bedrijf stappen kunt maken op het gebied van verduurzaming.

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

  • Type

    Module

  • Start

    November

  • Vakgebied

    Techniek & ICT, Veiligheid & Leefomgeving, Ontwikkeling stedelijk gebied, Bedrijfskunde, Onderzoek, Vaardigheden

  • Duur

    9 weken

  • Prijs

    € 850,00

  • Plaats

    Enschede

  • Lesdagen

    Enschede (maandag)

Ben je er klaar voor?

Voordat jij start met de module is het belangrijk dat je aan de (aanvullende) toelatingseisen voldoet, zoals een relevante praktijkomgeving.

Check hier de toelatingseisen

Wat kun je straks?

  • Je meet duurzame kwaliteitsaspecten uit de bouwpraktijk die relevant zijn voor het eigen bedrijf met een bestaande meetmethode en bedenkt verbetervoorstellen.

  • Je identificeert wettelijke beoordelingsmethoden voor duurzame kwaliteit en bijbehorende eisen, richtlijnen en prestaties.

  • Je identificeert bovenwettelijke beoordelingsmethoden voor duurzame kwaliteit en bijbehorende eisen, richtlijnen en prestaties.

  • Je past een duurzame kwaliteitsbeoordelingsmethode toe. Door meten=weten ben je in staat om een goed onderbouwd adviesrapport op te stellen.

  • Je stelt een eigen MCA op als basis voor verbetering duurzaamheid product/dienst.

  • Je verkent kansen voor verduurzaming door inzet van BIM technieken, via deskresearch en consultatie.

  • Je formuleert en presenteert verbeteracties die bijdragen aan duurzaamheid binnen het bedrijf.

Hierdoor toon je aan dat je de leeruitkomst behaald hebt: “De BWK-professional meet een duurzaam kwaliteitsaspect van de gebouwde omgeving, toetst of aan de geldende normeringen wordt voldaan en adviseert over meetbare duurzaamheidsprestaties.”.

Wat is modulair onderwijs bij Saxion?

Deze module is een onderdeel van het deeltijdonderwijs. In 9 of 18 weken rond je een module af waarna je als student studiepunten en als cursist een certificaat ontvangt. Die certificaten zijn inwisselbaar voor studiepunten bij inschrijving voor een deeltijd bachelor- of Associate degree-opleiding bij Saxion Parttime School.

Meer over modulair onderwijs

Inhoud

Tijdens de negen bijeenkomsten ga je je verdiepen in het meten van duurzaamheid. Hierdoor kom je tot inzichten hoe je verdere verduurzaming van producten en bedrijfsvoering toe kunt passen op producten en processen binnen je eigen bedrijf. Zo ervaar je op basis daarvan het belang van het meetbaar maken van duurzaamheid. Voorafgaand aan de bijeenkomsten verzamel je ervaringen en gegevens uit eigen praktijk. Gastdocenten verrijken de bijeenkomsten met hun praktische kennis en ervaring. Je discussieert in kleine groepjes om praktijkervaringen uit te wisselen. Je maakt kennis met het meten in laboratoriumomstandigheden en maatwerk door het opstellen van een eigen beoordelingsmethode voor kwantificering van duurzaamheid.

5 Deeltijd studenten op bankje voor Hoofdlocatie Enschede

Benieuwd hoe het is om in deeltijd te studeren?

Lees de ervaringen van onze studenten

Afronding

Je wordt individueel beoordeeld op een adviesrapport en in een mondeling assessment, waarin je ingaat op de kansen en mogelijkheden die jij ziet om duurzaamheid te verbeteren binnen jouw bedrijf. Na het met goed gevolg behalen van de toets ontvang je als student 5 EC en als cursist een hbo-certificaat.

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

De module wordt verzorgd door Saxion Parttime School. Als je de module volgt in Enschede, dan zijn de bijeenkomsten op de maandag. Als je de module volgt in Deventer, dan zijn de bijeenkomsten op dinsdag. Elke bijeenkomst is 90 minuten. De groep bestaat uit maximaal 28 deelnemers.

Kosten

Bij de genoemde kosten voor deze module zijn alle bijeenkomsten en twee toetskansen inbegrepen. Mocht je de module niet in één keer behalen, dan kun je in het opvolgende kwartiel deelnemen aan een herkansingsmogelijkheid voor de toets. De kosten voor aanschaf van literatuur zijn niet bij de module-prijs inbegrepen.

Heb je aanvullende vragen over kosten? Neem dan gerust contact met ons op via: 088 - 019 9160 of [email protected].

Toelating en aanmelden

Toelating

Deze module is op hbo-niveau. We gaan ervanuit dat je bij de start van deze module beschikt over de volgende kennis en vaardigheden: basisbegrippen met betrekking tot duurzaamheid en energiebesparing, evenals de basisbeginselen van programmeren in Excel. Deze heb je nodig om het beroepsproduct en de toets goed te kunnen maken. Een relevante praktijkomgeving op hbo-niveau is essentieel voor het afronden van de module. Die omgeving kan je eigen baan of (vrijwilligers)werk zijn. Mocht je niet werkzaam zijn in een voor deze module relevante omgeving, dan moet je afspraken maken met een bedrijf of instelling die kan dienen als jouw relevante praktijkomgeving. Nadere informatie hierover kun je opvragen bij Saxion Parttime School of je studiecoach.

Aanmelden

Om je aan te melden als cursist voor deze module, klik je op de aanmeldbutton. Om de module te volgen als student, bijvoorbeeld als onderdeel van je Vrije Keuzeruimte, doorloop je de procedure die bij de Vrije Keuzeruimte van Saxion Parttime School vermeld wordt. Bespreek je mogelijke deelname met je studiecoach.

Deze module is onderdeel van deze opleidingen