MoekotteMedia-SCvO-HR-04795.jpg

Schaal je bedrijf op en groei in de richting van werkgever

Ben jij een (top)ondernemer, draai je inmiddels omzet en ben je toe aan ‘de next step’? Dan is de minor A Scale up Entrepreneur iets voor jou! In deze minor krijg je tools om je bedrijf op te schalen en te groeien in de richting van werkgever. Via inspirerende en uitdagende modules leer je hoe je meer omzet, meer impact en meer strategische groei kunt boeken met jouw team, binnen Nederland en daarbuiten.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Martijn Derkzen
  • Code

    M.1292

  • Start

    februari, september

  • Type

    Voltijd, Deeltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    32

  • Locatie

    Deventer, Enschede

  • Minor Type

    A: Toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

Werk je tijdens je studie al aan/in jouw eigen succesvolle onderneming, dan biedt deze minor je de kans om je bedrijf te laten groeien en om jezelf te ontwikkelen als werkgever. Je leert wat goed werkgeverschap inhoudt en je krijgt de ruimte om dit zoveel mogelijk direct toe te passen binnen je eigen bedrijf, om de groei richting langjarig werkgeverschap te maken. De minor vormt een verdiepend programma over hoe je jouw rol kunt transformeren van groeiende ondernemer naar werkgever van de toekomst: we kunnen jou namelijk goed gebruiken in deze regio!

In deze minor staat de volgende vraag centraal: hoe schaal je als bedrijf op, en dan niet alleen in grootte? Je wordt gestimuleerd om verder te denken dan de rechttoe rechtaan benadering van de groei van een bedrijf. Je vergroot je netwerk, je houdt je bezig met innovatie van je product/dienst en minstens zo belangrijk: je ontwikkelt je van beginnend ondernemer naar werkgever met werknemers in dienst. Ook verken je jouw internationale speelveld; je gaat letterlijk over de grens kijken om te onderzoeken welke kansen daar liggen voor jouw onderneming.

Afhankelijk van de gekozen leslocatie worden groepen studenten gevormd in Enschede en Deventer, waartussen ook uitwisseling plaatsvindt. Je hebt een coach en een coachgroep van ongeveer 8 studenten, die elke week bij elkaar komen. Daarnaast zijn er werksessies. Tijdens de minor maak je deel uit van een community of practice, waarin ondernemers uit de regio plaatsnemen. Het Saxion Centrum voor Ondernemerschap faciliteert dit netwerk en je wordt betrokken bij alle activiteiten die het SCvO naast deze minor aanbiedt. Je hebt tijdens het volgen van de minor veel ruimte (en vrijheid) om extra-curriculaire activiteiten te volgen, zoals inspiratiesessies en lunchbijeenkomsten; allemaal bedoeld om jou te laten excelleren als ondernemer en beginnend werkgever.

De minor is daarmee in zeer sterke mate toepassingsgericht en daarom is het hebben van een eigen bedrijf een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan deze minor. We dagen je uit en halen je uit je comfortzone; we stimuleren je om nieuwe medewerkers aan te nemen, begeleiden je bij de valkuilen die horen bij het opschalen van je bedrijf en we nemen je mee naar het buitenland om te onderzoeken wat jouw mogelijkheden zijn op de internationale markt. In die zin is er in deze minor ook veel ruimte voor maatwerk, passend bij de ambities van jou als ondernemer en het ontwikkelstadium van jouw bedrijf.

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen. De belangrijkste instapeis is dat je een eigen onderneming hebt die ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel.

Het is je ambitie om jezelf en je onderneming zodanig te verbeteren dat je ten minste 50 tot 100 klanten bedient en/of ten minste een omzet van 20k tot 75k maakt. Je onderneming is in het stadium dat je (bijna) je eerste werknemer(s) aan kunt gaan nemen. Ben je inmiddels in deze fase, dan biedt deze minor jou de unieke kans om hier verder aan te bouwen.  Voldoe je hier nog niet aan kijk ook eens naar de minor Startup Ondernemer.

Binnen de minor werk je aan beroepstaken aansluitend op de eigen praktijk van je onderneming. Je wordt individueel getoetst. Een combinatie van verschillende toetsvormen wordt gebruikt om jouw ontwikkeling als ondernemer te beoordelen en de resultaten van je onderneming in 20 weken te toetsen. De competenties waaraan je in de beroepstaken werkt, komen rechtstreeks uit het Entrepeneurship Competence-raamwerk (EntreComp), ontwikkeld door OESO en de Europese Unie (2016).

Gedurende de gehele minor is de begeleiding intensief en jouw businesscoach geeft je feedback, mogelijke ontwikkelpunten en kansen. We werken daarnaast ook veel met ‘peer feedback’ omdat we je graag veel informatie geven over jouw ontwikkeling tijdens de minor. Het gaat immers ook over het proces wat je hebt doorgemaakt op jouw ‘ondernemers journey’.

Studenten zeggen over deze minor:

  • “Veel aan het denken gezet, meest nuttige periode van school die ik heb gehad.” (jan. 2024)
  • “Gesprekken met echte ondernemers. De verhalen aanhoren van echte ondernemers en hieruit handige en belangrijke tips te horen krijgen, vond ik erg interessant en leerzaam.” (jan. 2024)
  • “Top minor! Heb ik het meeste aan gehad van mijn hele schooltijd.” (jan. 2023)

Ben je nog niet zo ver met je onderneming en zoek je hulp voor je Startup? Volg dan onze minor Startup Ondernemer.

Wil je deze minor in het Engels volgen? Schrijf je dan in voor Startup Entrepreneur.

Nog niet toe aan het volgen van een minor? Bekijk dan onze onderwijsprogramma's Ondernemen als bijbaan en Your Online Side Hustle International (YOSHI) eens.

SCALEUPS UIT DE MINOR

Student Lennart en zijn vader hebben als missie om lekkere én betaalbare producten uit de Achterhoek te leveren. Samen ontwikkelden vader en zoon een bijzondere smaak voor droge worst, gehaktballen, braadworst en rookworst.

Gijs ten Brinke en zijn vader hadden een probleem: hun restafval zat vol met kapotte zonnepanelen. Gijs onderzocht waar ze deze zonnepanelen konden recyclen en kwam er al gauw achter dat er geen enkel bedrijf in Nederland zonnepanelen 100% kon recylcen.

Gijs ten Brinke

Tijdens de opening van het hogeschooljaar ging Bram Kuipers, student Technische Bedrijfskunde, er met de Saxion Ondernemers Award 2023 vandoor. Hij wist zich te onderscheiden met zijn innovatieve bedrijf dat ‘trays’ ontwikkelt voor groenteteelt op water. 

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Ondernemerschap in de spotlights