Jonge ondernemer bekijkt aantekeningen

Minor Startup Ondernemer

Ben je ondernemend, ambitieus en durf je (verantwoorde) risico's te nemen? Dan is de minor Startup Ondernemer iets voor jou! In een inspirerende omgeving leer je de vaardigheden die je nodig hebt om een topondernemer te worden. Deze minor betekent een avontuur binnen je eigen studie, een kans die niet snel nog eens voorbijkomt. Meld je nu aan!

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Martijn Derkzen
 • Code

  M.1028

 • Periode

  februari, september

 • Type

  Voltijd, Deeltijd

 • Taal

  Nederlands

 • Locatie

  Deventer, Enschede

 • Minor Type

  A: Toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding

 • Doelgroep

  Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

In de minor is het belangrijk dat je ambitieus en initiatiefrijk bent. Je leert door te doen en bent twintig weken actief bezig met je eigen onderneming en je vaardigheden als ondernemer. Je kiest je eigen weg en bepaalt deels te eigen kantooruren. Bij onze incubators kun je terecht tussen 8.00-20.00 uur.

We bieden verschillende activiteiten zoals: workshops, gastlessen, netwerkbijeenkomsten, coachgesprekken en Startup Cafés. Daarnaast heb je veel ruimte om extra-curriculaire activiteiten te volgen, zoals inspiratiesessies en lunchbijeenkomsten. Allemaal bedoeld om te kunnen excelleren als ondernemer!

Enkele thema’s die tijdens de minor aanbod komen:

 • Persoonlijke Identiteit: Wie ben jij als ondernemer?
 • Creativiteit: Hoe kun je waarde toevoegen aan je product/dienst?
 • Validatie: Is er behoefte aan jouw concept vanuit de markt?
 • Financiën: Hoe regel jij geldzaken rondom jouw onderneming?

Startups uit de minor

Nienke de Jong studeerde in 2013 af aan de opleiding Social Work. Ze kwam erachter dat de opleiding niet helemaal haar passie was, maar ging toch door. Met de minor 'Ondernemen, je eigen bedrijf' ontdekte ze haar passie en begon ze Icing on the Cake concepts. Haar eigen bedrijf, dat toffe concepten voor merken bedenkt en uitwerkt. Uiteindelijk volgde Nienke nog drie jaar het Fast Forward traineeship bij Saxion: “Fast Forward had ik tijdens mijn studie veel eerder moeten ontdekken.”

Lees het hele artikel
Nienke de Jong

Binnen een maand gingen de net afgestudeerde Hein Abbring en Jeroen Olthoff (Commerciële Economie) van het klaslokaal naar hun eigen kantoor met hun onderneming DigitalGuys, die ze al tijdens hun studietijd begonnen. Dit deden ze vanuit hun passie voor online marketing. "Het geeft echt een kick om de conversies van onze samenwerkingen te zien verdubbelen."

Lees het hele artikel
DigitalGuys.jpeg

Derdejaars Creative Business-studenten Mel Rolink en Marije Toxopeus (23) delen al heel lang de droom om een eigen onderneming te starten. In 2020 besloten ze deze droom na te jagen en begonnen ze hun eigen creatieve studio, genaamd Extra Saus. Op dit moment volgen ze de minor Startup Ondernemer en krijgt hun onderneming steeds meer vorm. “Afgelopen zomer viel alles zijn plek, op een huurfiets midden in Noordwijk.”

Lees het hele artikel
Extra_Saus_Saxion_Website_6mb.jpg

Jorik Roodink heeft twee jaar geleden in Deventer de minor Startup Ondernemer gevolgd en kwam erachter dat kinderen onvoldoende groentes binnenkrijgen. Daar moest verandering in komen en dus werkte hij een plan uit, dat zich uitbreidde tot een professioneel bedrijf: Panggies. “De motivatie moet dus altijd vanuit jezelf komen, óók als het allemaal even niet lukt.”

Lees het hele artikel
Jorik

De minor is een ontzettend gave en leerzame tijd geweest, het heeft heel veel deuren geopend.

Hans Ouraaha

Je volgt de minor bij het Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCvO). We hebben mooie en creatieve locaties in Deventer (de Gasfabriek) en Enschede (het Ariënsplein). Even weg van de standaard schoolomgeving.

Hier helpen we je om een topondernemer te worden. Het SCvO heeft veel expertise over ondernemerschap en een uitgebreid netwerk van jonge en ervaren ondernemers in diverse sectoren. Alle ingrediënten om van jou een topondernemer te maken!

Een groot gedeelte van de tijd werk en leer je op de locatie waar je je voor hebt opgegeven. Af en toe ga je naar de andere locatie om hier een activiteit te volgen. Dus van Deventer naar Enschede, of andersom.

Deze minor richt zich op drie specifieke doelgroepen:

 1. Je bent een student met een idee en je wilt hier serieus mee aan de slag met behulp van een startup. Na overleg kan dit ook in groepen.
 2. Je bent een (KVK ingeschreven) startup. Je kunt eventueel samen met een compagnon of partner deelnemen aan deze minor. Met als doel de startup op te schalen.
 3. Je bent een ondernemer in een familiebedrijf of je hebt het idee om een (familie)bedrijf in de nabije toekomst over te nemen.

Dit is een uitdagende minor, je kunt alleen het einddoel realiseren als je bereid bent om uit je comfortzone te stappen en er vol voor te gaan. In een kennismakingsgesprek adviseren we je graag over de mogelijkheden die voor jou zijn weggelegd in deze minor.

Gedurende 20 weken werk je aan je ambities. Deze worden getoetst aan de hand van twee onderdelen:

 1. Startup Skills (10 EC) 
  Tijdens de minor word je twee keer getoetst op ondernemerschapsvaardigheden. Je krijgt inzicht in je sterke- en zwakke punten als ondernemer en gaat hiermee aan de slag.
 2. Business Creation (20 EC) 
  De voortgang van jouw onderneming worden op drie momenten getoetst tijdens de minor. Aan de hand van 3 Milestones bepaal jij je ‘koers’ voor de toekomst. Elke Milestone oefen jij jouw pitch voor externen tijdens de DRAGON’S DEN.

Milestone 1 – na 6 weken
Op dit moment heb je de eerste opdrachten afgerond, waardoor je inzicht heb gekregen in de levensvatbaarheid van je idee. Je kunt op dat moment beslissen of je met dit idee verder aan de slag gaat of dat je een nieuw idee zal moeten vormgeven. 

Milestone 2 – na 15 weken
Je hebt je idee (prototype) getoetst bij de (potentiële) klant. In hoeverre lukt het al om externen te overtuigen van jouw idee? De Dragon’s (potentiële investeerders) zullen jouw idee steeds meer beoordelen op realiteit en haalbaarheid.

Milestone 3 – na 20 weken
Je bent zelfstandig aan de slag gegaan met de feedback uit Milestone 1 & 2 en hebt nagedacht over de toekomst van jouw onderneming. Heb je jouw doelstellingen behaald uit de eerste weken? Dan maak je ook nog een kans op een plek op de Wall of Champagne! Een ‘ere-muur’ voor ambitieuze student-ondernemers bij de ingang van het Centrum voor Ondernemerschap.

“De minor is een ontzettend gave en leerzame tijd geweest, het heeft heel veel deuren geopend. Ik heb mensen leren kennen en we hebben een onvergetelijke trip gehad naar Londen. Mijn ervaring is dat hoe meer je er zelf in stopt, hoe meer je er zelf uit kunt halen. Als kers op de taart heb ik ook de TOP ondernemersregeling gekregen waarmee we gaan kijken naar de mogelijkheden om af te studeren binnen mijn eigen bedrijf wat ontzettend gaaf is.”

Hans Ouraaha (voltijd minor)
Opleiding: Bedrijfskunde MER
Onderneming(en): mataccessoires.com en persistencemedia.nl

“Het fijne aan de minor Startup Ondernemen is dat je de ruimte krijgt om je eigen onderneming te ontwikkelen en naar een hoger plan te tillen. Ook is de begeleiding van ervaren ondernemers erg prettig wanneer je met vraagstukken loopt of een sparringpartner nodig hebt over verdere stappen. Zelf zijn wij erg tevreden over ons resultaat dat we hebben behaald binnen de minor en starten komend half jaar als opdrachtgever binnen het Smart Solutions project. Hierin willen we graag de volgende stap gaan zetten met BonBon en echt de markt op te gaan.”

Dinand, Ruben en Martijn (voltijd minor)
Opleiding: Creative Media and Game Technology.
Onderneming: BonBon

“Ik heb veel kunnen leren en de vrije ruimte heb ik als positief ervaren. Ik raad deze minor aan omdat het veel handvaten geeft voor je eigen onderneming.”

Fred Buitendijk (deeltijd minor)
Opleiding: Elektrotechniek
Onderneming: Roffnow

Studenten ontwikkelen app voor coronaproof horecabezoek

Ze bedachten vorig jaar al een concept, maar vanwege het coronavirus kwam de ontwikkeling van horeca-app BonBon van Saxion-studenten Dinand van der Graaf, Martijn Klement en Ruben Albrecht in een stroomversnelling. Nu zijn ze op zoek naar ontwikkelaars voor de app, die fysiek klantcontact overbodig maakt en daarom juist nu zo relevant is. “We helpen heel graag de horeca om weer open te gaan.”

Lees hier het hele interview
BonBon team

'Alleen ben je sneller, samen kom je verder!'

Jochem de Wilde begon al vroeg met ondernemen. Op dit moment is deze 22-jarige student Human Resource Management bezig met een mooi idee voor... studenten!

Lees hier het hele interview
Jochem de Wilde