circulaire economie.jpg

Samen op weg naar een circulaire en duurzame toekomst!

In deze minor maak je kennis met de circulaire economie. Je gaat aan de slag met meervoudige waardecreatie, het sluiten van materiële kringlopen en nieuwe verdienmodellen om duurzame ontwikkelingen te ondersteunen. Met een divers en afwisselend programma waarin theorie en praktijk worden gecombineerd, bereid je jezelf voor op werken binnen het bedrijfsleven waar de vraag naar mensen met kennis van circulariteit en duurzaamheid elke dag groeit.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Michelle Lammers-Stoelinga
 • Code

  M.1136

 • Periode

  februari, september

 • Type

  Voltijd

 • Taal

  Nederlands

 • Max aantal deelnemers

  60

 • Locatie

  Deventer, Enschede

 • Minor Type

  A: Toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding

 • Doelgroep

  Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

De belangstelling voor de circulaire economie groeit snel in het bedrijfsleven en bij de overheid. Iedereen begrijpt dat we samen zullen moeten werken aan meer duurzame oplossingen op het gebied van materiaal- en energiegebruik. Maar hoe werkt een circulaire economie en welke principes passen daarbij? Hoe richten we onze verdienmodellen in? Hoe voorkomen we dat materialen hun waarde verliezen en weggegooid worden? Wat kun je zelf doen?

Vaak zijn er vele technische of creatieve oplossingen beschikbaar om meer duurzaam te ondernemen. In deze minor concentreren we ons op het daadwerkelijk organiseren en implementeren van die oplossingen en het organiseren van de waardecreatie die hierbij hoort. Samen met opdrachtgevers uit de praktijk help jij met het ontwikkelen van een circulair businessmodel, waarbij je de geleerde theorie direct in de praktijk brengt. Dat vraagt om creativiteit, affiniteit met duurzaamheid, ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Ga samen met ons de uitdaging aan.

Nieuwsgierig geworden naar de circulaire economie? Vind jij ook dat we niet alleen moeten praten over duurzaamheid en een circulaire economie, maar het gewoon moeten gaan doen? Meld je dan aan voor deze minor en verzeker jezelf ervan dat jij alvast klaar bent voor een duurzame toekomst.

Deze minor bestaat uit 4 onderdelen (1 en 2 in het eerste kwartiel, 3 en 4 in het tweede kwartiel):

 1. Inleiding: Wat is de circulaire economie en waarom doet dat ertoe? Welke circulaire droom en waardepropositie past hierbij?
 2. Business modellen voor de circulaire economie, materialen, kringlopen en partijen, circulaire principes en kernactiviteiten: de 10 Re’s.
 3. Resultaten, impact, indicatoren, waardecreatie en verdienmodellen.
 4. Organisatie, randvoorwaarden en de implementatie van je advies.

Deze vier onderdelen pas je toe op een adviesopdracht bij een echte ondernemer met een concreet vraagstuk, uit de aangeboden selectie of door jezelf aangedragen.

Al in de tweede week ga je, samen met andere studenten in teams van 3 of 4, aan de slag met een voor jou interessant bedrijf waarvoor je de adviesopdracht wilt maken. Ook zijn er verschillende excursies en externe activiteiten zoals een congres of een evenement.

Er zijn wekelijks drie lesdagen. Op elke lesdag is er een blok van vier lesuren. De lessen zijn een mix van theorie, uitdagende opdrachten en workshops om praktisch met de theorie en adviesopdracht aan de slag te gaan. Je sluit de minor af met een feestelijke markt waar alle resultaten worden gepresenteerd.

De toetsing voor deze minor is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Schriftelijke, individuele toets over de basisprincipes van de circulaire economie en circulaire businessmodellen op basis van meerkeuzevragen. Deze toets wordt aan het eind van de minor afgenomen. Omvang kennistoets: 5 EC.
 • Een schriftelijk adviesrapport voor jouw opdrachtgever. Deze opdracht werk je in teams uit. De inhoudelijke beoordeling vindt plaats door de begeleidende docenten op basis van vooraf opgestelde en inzichtelijke rubrics. Ook maak je samen een poster om zo in één oogopslag duidelijk te maken wat jullie advies inhoudt. Omvang adviesopdracht, rapport en poster: 20 EC.
 • Je presenteert jouw adviesrapport mondeling aan de opdrachtgever. Je maakt met je team, ondersteund door een masterclass, een gave videopitch en levert deze in. Daarnaast schrijf je individueel een persoonlijke reflectie in de vorm van een kort essay. Omvang videopitch en essay gecombineerd: 5 EC.

Aanwezigheid bij de lessen is verplicht en onderdeel van het programma. In principe zijn alle lessen fysiek op locatie. Er is altijd de mogelijkheid tot het online volgen van de lessen wanneer fysieke aanwezigheid door corona niet mogelijk is.

De minor is toegankelijk voor alle studenten. Door de opbouw van het materiaal en de beschikbare toegankelijke literatuur (o.a. het boek Duurzaam Organiseren van Jan Jonker en Niels Faber, 2020) en de bijbehorende MOOC Duurzaam Organiseren (mooc.saxion.nl), is er geen specifieke voorkennis vereist om deze minor te kunnen volgen. We hebben per locatie (Enschede en Deventer) maximaal 30 plaatsen.

Deze minor is voor iedereen die geïnteresseerd is in een duurzame toekomst. Of het nou om duurzaam productontwerpen gaat, de toekomst van de mode- en textielindustrie, toerisme, catering of bedrijfseconomie; overal gaat de circulaire economie een rol spelen. Natuurlijk kun je ook gewoon deelnemen om een streep voor te hebben bij jouw toekomstige sollicitatie.

Tijdens deze minor leer je niet enkel theorie uit een boek maar ga je vooral ervaren hoe je die in de praktijk kunt brengen, bij een echt bedrijf, met alles wat daarbij komt kijken. Je ervaart dat het vinden van goede oplossingen voor een praktijksituatie waarin echte kaders zoals financiering en wetgeving gelden, een beroep doen op jouw creativiteit en doorzettingsvermogen. Ook krijg je alvast een doorkijkje naar wat de circulaire economie voor Nederland kan betekenen en hoe toonaangevende voorlopers hier nu al hard mee aan de slag zijn. Het is vooral een grote ontdekkingstocht naar wat jij en jouw vakgebied kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

Om een idee te krijgen van de adviesopdrachten waar je als minorstudent aan werkt, vind je hier een e-book met adviesopdrachten van onze minorstudenten: 

Onder redactie van Timber Haaker, Chhay Lin Lim en Ivo Kothman (2022), Minoren 2022: Digital Business Models and Blockchain - Circulaire EconomieE-book. Saxion University of Applied Sciences. 

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids