Student zwaait lachend

Online open dag: Archeologie

Wil jij alles weten over de Saxion-opleiding Archeologie? Kijk dan gerust rond en laat je inspireren! Check de video’s waarin studenten en docenten je volledig bijpraten over de ins en outs van deze opleiding. Of kijk de opname terug die tijdens de online open dagen zijn gemaakt waarin onze studenten en docenten live vragen beantwoordden!

Meld je aan voor de online open dagen op 5 en 6 februari!

Aanmelden

Veelgestelde vragen over Archeologie

Tijdens het eerste jaar van de opleiding Archeologie valt ongeveer 35% van onze studenten uit. Redenen voor uitval zijn de studiehouding van de student, het niveau van de student, dat de studie niet aansluit bij de interesses van de student of dat studenten de overstap maken naar de universiteit. Ons streven is dat studenten niet onnodig uitvallen, doordat ze bijvoorbeeld moeten wennen aan studeren in het hbo. Dat is de reden dat we veel tijd en aandacht hebben voor persoonlijke studiebegeleiding en studievaardigheden.

Archeologie is een klein werkveld. Het is belangrijk dat de student zich tijdens het praktijkonderzoek laat zien aan bedrijven. Dat kan de kans op een baan bevorderen. Archeologie is conjunctuurgevoelig: wordt er minder gebouwd in Nederland, dan vindt er minder archeologisch onderzoek plaats. 25% van de afgestudeerden gaat direct na de opleiding werken in het archeologisch werkveld als bachelor-archeoloog, 20% gaat werken in het aanpalend werkveld (zoals Kadaster, ProRail, Staatsbosbeheer, explosievendiensten of milieuorganisaties), 38% studeert door in met name de archeologie en geschiedenis, 15% gaat buiten de archeologie werken en 0,5% kiest voor een tussenjaar of een vervolgstudie buiten de archeologie.

In de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA) staat beschreven welke werkzaamheden toebedeeld zijn aan de bachelor archeoloog en welke aan de universitaire archeoloog. Wanneer je een senior archeoloog wil worden of een specialist, dan dien je altijd een universitaire studie na je bachelor te volgen. Onze aanbevolen route: eerst vier jaar bachelor (veel praktijk) en daarna één of twee jaar een master (onderzoek). 

De bacheloropleiding Archeologie kent geen specifieke vooropleiding. Iedereen die van de havo of mbo-niveau 4 komt, is toelaatbaar. Wat kan helpen, is gevoel voor techniek of ICT en vakken als geschiedenis en aardrijkskunde.  

De bacheloropleiding Archeologie is de enige in Nederland. Studenten komen uit alle hoeken van het land. Omdat er geroosterd kan worden tussen 8.30 en 18.00 uur (excl. toetsen) kan het voor sommige studenten noodzakelijk zijn om op kamers gaan. In Deventer kan dat redelijk goed en ook redelijk betaalbaar. Kijk hiervoor op Duwo of op de Facebook-groepen DAS (Deventer Archeologie Studievereniging) en Kamers in Deventer.

Stockfoto DAS.jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Video's: studeren bij Saxion

Online open dagen: wat zijn dat eigenlijk?!

Misschien heb je al het een en ander gelezen over online open dagen. Inkoppertje, maar het zijn volledig online bijeenkomsten om jou te helpen met je studiekeuze. Normaal gesproken houden we open dagen in onze gebouwen, maar dat kan nu helaas niet. Hoe werkt het dan wel? Bekijk onze online open dagen pagina en we vertellen je precies wat je kunt verwachten.

Online open dagen
Afbeelding van een jongen die lachend in de camera kijkt.

Livestream terugkijken?

Bekijk de opname van de antwoorden die tijdens de online open dagen door docenten en studenten werden gegeven!

header

Het ene moment leer je over geschiedenis en archeologisch beleid, het andere sta je buiten en heb je daadwerkelijk een stuk historie in handen.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.