Marjolein Bruinsma

Al sinds jongs af aan heb ik een grote interesse voor archeologie. Ik vind het bijzonder dat je een connectie met het verleden creëert door verhalen die je bij wijze van spreken uit de bodem haalt. Naast het in de schoolbanken zitten, leer je ook veel in de praktijk door excursies en stages. Vooral bijzonder is dat je in het eerste jaar een kwartiel lang op een opgraving leert hoe zoiets in z’n werk gaat en hoe je hier als student deel van uitmaakt.

Ik vind het bijzonder dat je een connectie met het verleden creëert door verhalen die je bij wijze van spreken uit de bodem haalt.

Profielfoto marjolein.JPG
Marjolein Bruinsma, student

Ook een hbo-opleiding!
Studeren bij Saxion bevalt me goed. Ik vind de leraren en leerlingen prettig in de omgang. Je studeert archeologie écht omdat je het leuk vindt en dat merk je bij iedereen. Docenten hebben veel ervaring in het werkveld en geven (vaak) goed les. Een paar jaar terug dacht ik nog dat Archeologie alleen een opleiding was die op de universiteit werd gegeven. Toen ik erop werd gewezen dat er ook een hbo-opleiding van was, ben ik zowel naar de meeloopdag als naar de open dag geweest. Hier kreeg ik een goed beeld wat ik van de opleiding kon verwachten en heb ik me aangemeld.

De praktijk in met de fieldschool
Veel studenten komen naar de opleiding met het beeld, dat de hele opleiding om geschiedenis, graven en materiaal draait. Dit valt in de werkelijkheid echter 'vies tegen'. In de opleiding krijg je veel vakken die te maken hebben met veiligheid, landschap en bodem, taal, digitaal en beleid. De fieldschool tijdens het eerste jaar vond ik echt gaaf. Mooi weer, lekker schepje in de hand, lekker grondboren, gewoon lekker leren in de praktijk. Daarnaast was dit hét moment dat alle eerstejaars één groep werden. Na mijn hbo-opleiding ben ik zeker van plan om door te studeren: ik wil een master volgen voor fysische antropologie.