Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera

Open dagen: Fashion and Textile Technologies

Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Fashion and Textile Technologies. Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!

Hoe werkt het?

Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen, stel al jouw vragen aan onze docenten en studenten en kom sfeerproeven tijdens de open dagen.

Je vindt hier alle informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.

Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Check de data en kies jouw open dag!

Aanmelden
Rollen ongeverfde stof

De succesverhalen van ondernemers zijn natuurlijk de leukste, maar realiseer je dat het niet in één keer goed hoeft te gaan

Lees de ervaring Alle ervaringen

Veelgestelde vragen over Fashion and Textile Technologies

De opleiding Fashion & Textile Technologies gaat vooral over het ontwikkelen en produceren van textiele producten. De nadruk ligt in onze opleiding op materialen, productietechnieken, pasvorm en duurzaamheid. Hiermee kan je straks bijvoorbeeld product developer worden bij Tommy Hilfiger, materiaal specialist bij Ten Cate Protect of inkoper bij WE Fashion. Maar let op: textiel zit in veel meer producten dan je zou denken! Uiteraard in jouw kleding, maar ook in meubels, raambekleding, vliegtuigen, auto’s, wegen, gebouwen, kunstgras, telefoonhoesjes en nog veel meer. Voor al deze producten zijn mensen nodig om deze te kunnen bedenken en maken volgens de gestelde eisen. De industrie staat te springen om professionals die alle onderdelen van de textielproductie beheersen.

Kleding is een onderdeel van de opleiding, maar bij ons leer je nog veel meer over textiele materialen en de verscheidenheid aan toepassingen. Zo behandelen we bijvoorbeeld de leveranciers, de eigenschappen van verschillende textielmaterialen, de productiemethoden, testen in het laboratorium, de commercie en het collectioneren. Je leert de hele keten kennen, van grondstof tot en met winkel en uiteindelijk tot het hergebruik.

Je hebt lessen in verschillende werkvormen. De theoretische lessen zijn onder andere textielkennis, business English, commercie, onderzoek, inkoop en collectie. De onderwerpen van de praktijklessen zijn breien, chemisch en mechanisch testen, constructietechnieken en creative applicaties. Ook krijg je begeleiding van docenten tijdens consultatie-uren. Je krijgt de mogelijkheid om praktijkruimten te reserveren en daar te werken aan opdrachten. Je hebt één lesvrije dag per week. Tijdens deze dag werk je aan projecten.

Bijna geen enkele industrie heeft een baangarantie, maar als je flexibel bent in waar je precies wilt werken, dan is er ruimte genoeg voor onze professionals. Niet alleen binnen Nederland, maar ook in het buitenland zijn er volop kansen om te gaan werken in deze boeiende industrie!

De opleiding heeft inderdaad een certificaat behaald op het gebied van duurzaamheid. Deze is toegekend door Hobeon. In de opleiding besteden we in alle onderdelen aandacht aan duurzame textielproductie. Denk daarbij aan onderdelen als milieuvriendelijke materialen, duurzame productieprocessen, het terugdringen van CO2-uitstoot, ethisch verantwoorde productie en arbeidsomstandigheden. Als student merk je dat in de lessen en de onderwerpen die worden behandeld. Ook stellen we vragen over duurzaamheid in de projecten die je gaat uitvoeren. De benodigde verandering van de industrie kan alleen tot stand komen met kritische professionals, die weten waar ze het over hebben en bereid zijn om moedige keuzes te maken.

Studievereniging LiNK

LiNK is de studievereniging van de Academie Creatieve Technologie (ACT) van Saxion in Enschede. Hieronder vallen naast de studenten van Fashion & Textile Technologies ook studenten van de opleidingen Creative Media & Game Technologies en Creative Business. Kijk voor meer info op www.islink.nl.

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.