Stijn ontwikkelde een robotisch oog voor zijn afstudeeropdracht

Ik heb gekozen voor de opleiding Mechatronica, omdat het een samenhangend geheel vormt van andere technische opleidingen. Zo leer je bijvoorbeeld 3D-modellen ontwerpen (Werktuigbouwkunde), diverse systemen programmeren (Technische Informatica) en elektrische schema’s maken (Elektrotechniek).

Door het kiezen van deze opleiding, beperk je je niet tot één discipline.

Stijn Lohuis, oud-student Mechatronica
Stijn Lohuis, Oud-student Mechatronica

Wat mij vooral aanspreekt, is de projectgebaseerde aanpak, met het probleem van de klant als basis. In groepsverband werk je dan aan het opstellen van de eisen, het maken van concepten en het bouwen van een prototype. In zo’n project kun je de kennis van de vakken dus direct toepassen.

Een voorbeeld van een typisch mechatronisch project is mijn afstudeeropdracht bij internationaal ingenieursbureau VIRO in Hengelo. Hier heb ik een ‘robotisch oog’ ontwikkeld dat sneller en behendiger is dan het menselijk oog. Dit systeem zou toegepast kunnen worden in de ontwikkeling van menselijke robots. In dit project kwam elke discipline van een mechatronisch systeem min of meer aan bod: van het analyseren van krachtsimulaties tot het kiezen van de elektrische componenten op basis van kosten en baten.

Door het kiezen van deze opleiding beperk je je niet tot één discipline, zelf kom je er snel achter wat je het leukst vindt en met het toenemende banenaanbod kun je in elk technisch vakgebied aan de slag.