Linda slaat de brug tussen het recht en de mens

Nadat Linda ten Broek haar juridische niveau 4-opleiding had afgerond, wilde zij graag doorstuderen. De juridische vakken bevielen haar erg goed. Daardoor wist zij al snel dat zij ook een juridische hbo-opleiding wilde doen. De keuze tussen HBO-rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening maakte zij na het bezoeken van een open dag bij Saxion.

“SJD is een hele brede opleiding en het werkveld ook. Met SJD kun je dan ook vee kanten op. Ik wist altijd al dat ik wilde werken met mensen. Daarnaast vond ik het altijd interessant wat de rechten en plichten van mensen zijn. Als SJD’er sla je een brug tussen het recht en de mens, een ideale combinatie dus. Je kunt mensen echt verder helpen als SJD’er. Onlangs heb ik bijvoorbeeld met een werkgroep een onderzoek gedaan naar het aanbod van sociale huurwoningen in de gemeente Arnhem gedaan. Hiervoor interviewden we wethouders, woningcorporaties en huurders. Hierbij kwam het vak Gespreksvoering goed van pas. Dat vind ik een erg leuk vak! Deze module komt ook vaker terug, in zowel het eerste als tweede leerjaar. Je leert hier om intakegesprekken te voeren, te onderhandelen, maar ook hoe je kan omgaan met agressie. Het tentamen is dan ook een assessment met een acteur. Natuurlijk zijn er ook vakken die ik wat minder leuk vind, zoals Onderzoeksvaardigheden. Dat is een vak waarmee je niet echt met juridische- of sociale vakken bezig bent. Maar ja, je hebt het wel nodig voor het afstuderen."
 

Volgend studiejaar ga ik stagelopen bij de penitentiaire inrichting in Zwolle. Hier heb ik nu al zin in!

Linda ten Broek, Saxion
Linda ten Broek, studente Sociaal Juridische Dienstverlening

 "Als je kiest voor SJD moet je het echt leuk vinden om met mensen om te gaan! En natuurlijk moet je het Nederlands rechtssysteem interessant vinden. Het is ook makkelijk meegenomen als je goed in spelling bent, dit komt namelijk veel terug in de opleiding. Studiekiezers die nog twijfelen wil ik meegeven dat dit echt een hele leuke opleiding is! De docenten staan altijd klaar om je te helpen, de vakken zijn erg afwisselend en het werkveld van een SJD’er is erg breed. Een echte aanrader!”