Dorien Wind is naast haar studie gemeenteraadslid in Almelo

"Mijn naam is Dorien Wind, ik ben 23 jaar oud en woon in Almelo. Ik zit in het derde leerjaar van de opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening. Dit jaar loop ik 10 maanden stage in PI Almelo, de Karelskamp. Naast mijn studie heb ik nog een belangrijke ‘bijbaan’. Ik ben gemeenteraadslid in de gemeente Almelo voor het CDA."

"Ik heb de keuze gemaakt voor Sociaal-Juridische Dienstverlening omdat ik ervan houd om met mensen te werken. De mens als persoon intrigeert me. Ik wil graag weten wat iemand beweegt om bepaalde keuzes te maken of dingen te doen. Ik vind dat het verhaal achter een persoon interessanter is dan het probleem dat aan de oppervlakte ligt. Door het verhaal van de persoon aan te horen en daarop door te vragen, kun je het probleem bij de wortel aanpakken. Zo zorg je voor een duurzame oplossing en daar help je mensen pas ècht mee."

Wat heb je gedaan in je studiekeuzeproces? Met andere woorden: hoe heb je jezelf ervan overtuigd om voor deze opleiding te kiezen?

"Ik heb, voorafgaand aan deze studie, de MBO-opleiding juridisch medewerker personeel & arbeid gevolgd. Ik ben iemand die goed weet wat ik wil en ik wilde graag iets doen met re-integratie. Dus ik ging ervan uit dat ik daarvoor de vervolgstudie HRM moest gaan doen. Verdere oriëntatie had ik op dat moment nog niet gedaan. Ik had me aangemeld voor het M/HBO traject van HRM en kwam er al snel achter dat dit niet bij me pastte. Ik had iets gehoord over SJD en ben gaan kijken bij de open dag. Na de eerste presentatie was ik verkocht. Dit was waar ik naar op zoek was! Ik heb me, toen ik thuis kwam, direct aangemeld via studielink."

Gelukkig krijg ik alle ruimte om me zo goed mogelijk te ontwikkelen tot een goede professional!

Dorien Wind
Dorien Wind, studente Sociaal-Juridische Dienstverlening

Heb je een favoriet vak en/of module, waarom is dit je favoriete?

"Tjonge, dit vind ik heel lastig. Ik ben gek op de vakken waarbij ik mijn schrijfkunsten kan laten zien. Denk daarbij aan het vak schriftelijke communicatie. Ik ben gek op de Nederlandse taal en schrijf graag. Daarnaast vind ik twee rechtsvakken leuk: staatsrecht en bestuursrecht. Waarom zijn deze twee vakken mijn favoriete? Ik denk dat mijn ‘bijbaantje’ in het bestuur van mijn stad in de gedecentraliseerde overheid genoeg zegt 😉. Ik vind goed bestuur belangrijk en de politiek is altijd een interessegebied geweest, vandaar dat ik staatsrecht interessant vind. Dit komt perfect samen in mijn gemeenteraadslidschap. Als ik er echt één moet kiezen, wordt het staatsrecht."

Benieuwd naar de vakken van Sociaal-Juridische Dienstverlening?

Check studie-inhoud

Oké, to be honest, welk vak en/of module vind je wat minder en waarom?

"Ik heb moeite ervaren met het vak psychologie. Dit heeft er bijna in geresulteerd dat ik mijn opleiding niet kon vervolgen. Ik vond de stof droog en begreep/begrijp het nut niet van al die geschiedenis... Ik mag graag overdrijven: je zou het bijna een trauma kunnen noemen 😉. Achteraf gezien gebruik ik bepaalde dingen van het vak psychologie bijna dagelijks op mijn stageplek tussen de gedetineerden."

Heb je een voorbeeld van een tof project / projecten waar je mee bezig bent geweest? En wat was de essentie van dat project?

"Een ontzettend tof project vond ik de reis naar Brussel (als dat telt als een project). We zijn met een groep van ongeveer 60 personen uit alle tweedejaars klassen van SJD een week naar Brussel geweest. Daar hebben we een aantal super gave dingen bezocht. We hebben kennis gemaakt met de opleiding SJD in België. We hebben daar de verschillen tussen SJD in Nederland en België op een rijtje gezet, ontzettend leerzaam! Daarnaast hebben we het Europees Parlement een bezoekje gebracht. Daar hebben we een presentatie gekregen over het Europees parlement. Ook hebben Parlementarium bezocht. Dat is een museum waar je ontzettend veel kunt leren over het Europees parlement en haar geschiedenis. En last but not least: We zijn naar het grootste gerechtsgebouw ter wereld geweest. Dit was enorm indrukwekkend! We hadden een goede gids die ons boeide met zijn verhaal en ook daar hebben we weer veel geleerd over de wet- en regelgeving van ons buurland. Wat natuurlijk niet uit mag blijven: we sliepen in Leuven. Dit is een studentenstad met een bruisend studentenleven. Dus je begrijpt het misschien wel: het studentenleven ging door tot in de late uurtjes!"

Achteraf gezien gebruik ik bepaalde dingen van het vak psychologie bijna dagelijks op mijn stageplek tussen de gedetineerden.

Dorien Wind
Dorien Wind, studente Sociaal-Juridische Dienstverlening

Als je de opleiding in één woord mocht omschrijven, welk woord zou dat dan zijn? (Oké, in 3 woorden is ook goed 😉)

 Leerzaam, plezierig en spannend.

Je hebt al stage gelopen? Mooi, tell us more! Waar heb je stage gelopen, wat heb je er geleerd en wat was je opdracht?

"Ik loop momenteel stage in de gevangenis van Almelo: de Karelskamp. Ik leer nog iedere dag en maak ontzettend leuke dingen mee. Ik heb met name geleerd om geduld te hebben met zowel cliënten als de organisatie. De plek waar ik stage loop is een gewilde plek. Dat houdt gelijk in dat zij keuze hebben uit veel studenten. Ze verwachten dus echt wat van de studenten. Gelukkig krijg ik alle ruimte om me zo goed mogelijk te ontwikkelen tot een goede professional. Ik heb meerdere opdrachten moeten maken: een stage leerplan, het uitzoeken van wet- en regelgeving, een omschrijving van de ketenpartners, een aantal gesprekken voeren met gedetineerden en een onderzoek in mijn laatste half jaar. Veel maar leuk!"

Stel je voor: je hebt een twijfelende studiekiezer voor je staan. Welke tip zou je hem/haar meegeven om te kiezen voor deze (of een andere) opleiding?

"Ga een meeloopdag inplannen bij alle opleidingen waar je tussen twijfelt. Daarmee krijg je een kijkje in de keuken van de opleiding. Je gaat ervaren hoe de sfeer is in de klas en hoe de vakken ervaren worden. Schroom vooral niet om te vragen."