Student zwaait lachend

Online open dag: Technische Natuurkunde

Wil jij alles weten over de Saxion-opleiding Technische Natuurkunde? Kijk dan gerust rond en laat je inspireren! Check de video’s waarin studenten en docenten je volledig bijpraten over de ins en outs van deze opleiding.

Blijf op de hoogte van online open dagen vanaf het najaar 2021!

Meer info

Online open dagen: wat zijn dat eigenlijk?!

Misschien heb je al het een en ander gelezen over online open dagen. Inkoppertje, maar het zijn volledig online bijeenkomsten om jou te helpen met je studiekeuze. Normaal gesproken houden we open dagen in onze gebouwen, maar dat kan nu helaas niet. Hoe werkt het dan wel? Bekijk onze online open dagen pagina en we vertellen je precies wat je kunt verwachten.

Meer info over online open dagen
Afbeelding van een jongen die lachend in de camera kijkt.

Veelgestelde vragen over Technische Natuurkunde

Als je van de havo komt, ben je toelaatbaar met de profielen Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid, mits je bij dat laatste profiel natuurkunde hebt gevolgd. Kom je van het vwo, dan ben je toelaatbaar met de profielen Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid en Economie en Maatschappij, mits je bij dat laatste profiel wiskunde B hebt gevolgd.

Wiskunde B is geen verplichting bij de profielen Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek, maar wordt wel zéér sterk aangeraden. Indien je alleen beschikt over wiskunde A, willen we je op het hart drukken om in de maanden die nog resten tot de aanvang van de studie op eigen kracht dagelijks met wiskunde B bezig te zijn. Vanuit het mbo ben je in principe altijd toelaatbaar, maar neem altijd even contact op met de opleiding.

De uitval ligt bij de eerstejaars rond de 50%. Wij realiseren ons dat dat een heel hoog percentage is en daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Er zijn studenten met de juiste studiehouding, maar voor wie het (wiskundige) niveau te hoog gegrepen is. Ook zijn er studenten die het qua niveau aan zouden kunnen, maar die niet over de juiste studiehouding beschikken Daarnaast kampen studenten met persoonlijke omstandigheden, zoals gezondheid, relaties en financiën. En natuurlijk is er een klein percentage dat het zo voor de wind gaat dat ze na het eerste jaar de overstap maken naar de universiteit. Vooral de studenten met de juiste studiehouding of persoonlijke omstandigheden willen we graag helpen om de studie toch tot een succes te maken.

Een heel snelle rule-of-thumb is dat de je eindcijfers voor wiskunde B en natuurkunde tezamen minstens 15 punten moet zijn. Hoewel dit een aardige indicator is, is het beslist nog geen garantie. Wat namelijk ook meespeelt bij je studiesucces is of je bereid bent een 40-urige werkweek te maken (22 contacturen + 18 uren huiswerk), of je nieuwsgierig bent aangelegd, of je er plezier in hebt om wiskundige problemen op te lossen en of je het leuk vindt om met sensoren, instrumenten en computers om te gaan.

Op het hbo is Technische Natuurkunde iets minder abstract en vooral gericht op de toepassing ervan in de techniek en research and development, vaak binnen bedrijven. In het wo is natuurkunde vooral gericht op de uitbreiding van de wetenschap.

Ten eerste krijgt iedere student een studieloopbaanbegeleider (slb’er) toegewezen met wie de student minstens vier keer per jaar persoonlijk contact heeft over de studievoortgang. En ten tweede is er optioneel een module genaamd Studeren met Succes, waar uitgebreid aandacht wordt gegeven aan het kweken van een succesvolle studiehouding en een positieve mindset en het wegnemen van verschillende (mentale) blokkades en afleiders.

Stockfoto DAS.jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen
Solarteam.jpg

Met kennis van mijn opleiding kon ik onze zonnewagen testen en aansturen via mijn laptop

Lees de ervaring Alle ervaringen

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.