Veelgestelde vragen inschrijven
Ja, je kunt je voor maximaal vier opleidingen aanmelden. Wanneer je nog twijfelt tussen opleidingen kun je na je aanmelding nog rustig beslissen welke opleiding het gaat worden. Ook is het slim om dit te doen als je eerste keus een opleiding met numerus fixus is. Mocht je niet worden geplaatst, dan heb je een plan B.
Dit is onder andere zodat jij op tijd jouw inschrijving voltooid hebt om te kunnen starten in september. Het is ook bedoeld om je de tijd te geven om een Studiekeuzecheck te doen. Bij Saxion heet dat ‘Meet & Greet’. Vroeger was een Studiekeuzecheck een verplicht onderdeel van je toelating. Nu is Meet & Greet dé manier om voor de zomervakantie kennis te maken met je nieuwe opleiding en voor jezelf te bepalen of je de goede studiekeuze hebt gemaakt. Meet & Greet is geen verplicht onderdeel, maar we raden deelname sterk aan. Een aanmelding na 1 mei heeft als nadeel bijvoorbeeld dat we niet kunnen garanderen dat jij mee kan doen met de Meet & Greet.
Na 1 mei is het bij Saxion mogelijk om je tot 15 augustus aan te melden voor een opleiding. Op uiterlijk 31 augustus moet jouw volledige inschrijving namelijk voltooid zijn.
Ja, dat kan. Kom je voor het eerst studeren bij Saxion en heb je je al ingeschreven voor een opleiding? Wil je nu toch een andere opleiding volgen? Dat pak je zo aan: Ga naar www.studielink.nl en trek je huidige aanmelding in. Daarna doe je een nieuw inschrijfverzoek voor de studie die je wel wilt gaan volgen. Indien er voor de opleiding een loting geldt, dan kan je je daarvoor niet meer inschrijven.
Volg je al een studie binnen Saxion, maar wil je per 1 september een andere opleiding gaan volgen? Dan handel je als volgt: geef via www.studielink.nl aan dat je je niet wilt herinschrijven. Let op: dit kan pas als de herinschrijving weer open staat (ongeveer begin juni). Daarna kun je een nieuw inschrijfverzoek doen via www.studielink.nl voor de studie die je wel wilt gaan volgen.
Na 1 mei is het bij Saxion mogelijk om je tot 15 augustus aan te melden voor een opleiding. Op uiterlijk 31 augustus moet jouw volledige inschrijving namelijk voltooid zijn.
Jij meldt jezelf aan via Studielink voor een of meer opleidingen. Daarmee geef je aan dat je van plan bent om je voor (een van) die opleiding(en) in te schrijven. Daarna doe je nog een laatste check bij Saxion: past de opleiding echt bij jou? Als je de knoop hebt doorgehakt en aan alle voorwaarden voldoet, schrijven wij jou definitief in voor die opleiding. Die inschrijving moet uiterlijk op 31 augustus voltooid zijn. Wacht dus niet te lang!
Ja, bij Saxion kun je vaak ook in februari instromen. Bekijk welke opleidingen een februari-instroom hebben.
Op de lesavonden zijn onder andere broodjes, maaltijdsalades, een warme maaltijd, koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. Nadere informatie over de catering (o.a. bestelwijze en betaling) ontvang je tijdens de informatiebijeenkomst.
Voor vragen over bijvoorbeeld Brightspace of MFA kun je contact opnemen met onze ICT-support. Op lesdagen is de ICT-support telefonisch bereikbaar tot 20:00 uur.
- Telefoonnummer: 088 – 0191 130.
- E-mail: [email protected]
Voor vragen over je toelating of betaling kun je contact opnemen met het Servicepoint.
- Telefoonnummer: 088 019 3000 (Deventer en Enschede)
- Mail: [email protected]
Wanneer je wilt stoppen met je opleiding, geef je dit door aan je studieloopbaan coach. Hij/zij plant dan een exitgesprek. Wil je geen exitgesprek, maar wil je ons wel laten weten waarom je stopt, vul dan deze vragenlijst in! Als je gaat stoppen dien je een uitschrijfverzoek via Studielink in. Saxion regelt dit niet. Ben je reeds afgestudeerd? Dan moet je de gewenste uitschrijfdatum ook zelf aangeven via Studielink.
Je bent collegegeld verschuldigd voor de maanden dat je ingeschreven staat. Indien je het collegegeld hebt betaald voor de resterende maanden dan ontvang je hiervan restitutie (m.u.v. de maanden juli en augustus).
Schrijf je eerst via Studielink uit bij de opleiding waarmee je wilt stoppen. Meld je daarna via Studielink aan bij de opleiding die je wilt volgen bij Saxion of een andere hogeschool of universiteit. Check bij de examencommissie van je nieuwe opleiding of je recht hebt op vrijstellingen.
Schrijf je ook in deze situatie eerst uit via Studielink uit bij de opleiding waarmee je wilt stoppen. Meld je daarna via Studielink aan bij de opleiding die je gaat doen. Houd ook rekening met de overstapregelingen van Saxion en de Universiteit Twente. Check welke afspraken voor jou gelden.
Veelgestelde vragen toelatingseisen
Check op onze website bij de opleiding die je wilt volgen wat de toelatingseisen zijn. Je vindt ze onder het kopje ‘Toelating’. Voldoet jouw diploma niet aan de eisen? Dan kun je een toelatingsonderzoek doen. Meer over toelatingsonderzoeken.
Ja, sommige opleidingen stellen aanvullende eisen. Soms wordt er van je verwacht dat je al werkzaam bent op een bepaald gebied. Of je krijgt een extra opdracht. Check op onze website bij de opleiding die je wilt volgen wat de extra toelatingseisen zijn. Je vindt ze onder het kopje ‘Toelating’ onder de alinea ‘Overige toelatingseisen’.
Sommige opleidingen bij Saxion hebben een maximaal aantal studenten per jaar. Dat heet een numerus fixus. Zijn er meer aanmeldingen dan er plek is? Dan loten we. Opleidingen met een numerus fixus worden daarom ook wel lotingstudies genoemd. Bij Saxion hebben de volgende opleidingen een numerus fixus:
Als je buitenlandse diploma gelijkwaardig is als een hbo-, vwo- of mbo-diploma, mag je gewoon een opleiding volgen. Bij ons Servicepoint kunnen ze je vertellen of je met jouw buitenlandse diploma wordt toegelaten tot Saxion.
Veelgestelde vragen collegegeld
Ga je een bacheloropleiding, Associate degree (Ad) of masteropleiding doen?
Meer over collegegeldtarieven voor bachelors, Ad's en masters.
Ga je een technische opleiding doen? Dan kun je in aanmerking komen voor een beurs.
Meer over beursmogelijkheden.
Bij Saxion betaal je het collegegeld door een machtiging voor het incasseren van het collegegeld via Studielink af te geven.
Tot voor kort moest je voor ieder studiejaar opnieuw jouw betaalgegevens opgeven in Studielink. Vanaf 12 december 2024 hoef je als betaler van het collegegeld nog maar één keer de betaalgegevens op te voeren in Studielink. Deze gegevens zullen gebruikt worden zo lang je bij Saxion ingeschreven staat, dus ook voor toekomstige studiejaren.
Meer informatie over het betalen van collegegeld (Saxion).
Meer informatie over het betalen van collegegeld (Studielink).
Heb je een Nederlandse bankrekening of een bankrekening binnen het SEPA-gebied? Dan kun je in Studielink je digitale (incasso) machtiging afgeven. Zodra je je betaalgegevens kunt invoeren, krijg je vanuit Studielink een bericht dat er een nieuwe ‘To Do actie’ in je ‘To Do lijst’ klaar staat. Hoe je je digitale machtiging vervolgens afgeeft, lees je in de handleiding van Studielink.
Wanneer je bank buiten het SEPA-gebied gevestigd is, beschik je niet over de benodigde gegevens (IBAN) om een machtiging via Studielink af te kunnen geven. Je kunt dan zelf het collegegeld in één keer overmaken of een papieren machtiging invullen. Dit formulier kun je bij Servicepoint ophalen.
Indien je een betaling wilt voldoen vermeld dan altijd je studentnummer in de betaling.
- Bachelor, Associate degree en Master:
NL54 RABO 0129 6240 63, BIC RABONL2U - Saxion NEXT:
NL86 RABO 0314 5434 14, BIC RABONL2U - Internationale Studenten:
NL35 RABO 0377 7114 11, BIC RABONL2U
Heb je een eerste inschrijving bij een hogeschool of universiteit en betaal je wettelijk collegegeld? Dan kun je bij Saxion vrijstelling krijgen van het collegegeld voor je tweede inschrijving.
Vraag een Bewijs Betaald Collegegeld aan bij de instelling waar je het collegegeld betaalt. Deze dient uiterlijk op de startdatum van je studie aangeleverd te zijn bij de Financiële Studentregistratie van Saxion.
Let op: In sommige gevallen is het mogelijk om dit rechtstreeks aan te vragen in Studielink. Is de optie niet zichtbaar in Studielink? Dan is het alleen mogelijk om dit aan te vragen bij de studentadministratie van je thuisinstelling.
Voorwaarden
Je kunt alleen met een origineel Bewijs Betaald Collegegeld bij Saxion betalen als je over dezelfde periode het wettelijk collegegeld bij een andere Nederlandse hogeschool of universiteit betaalt. Als het collegegeld bij de andere instelling lager is, dan betaal je het verschil aan Saxion.
Let op: voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan betaal je voor je tweede inschrijving bij Saxion instellingscollegegeld.
Heb je je diploma behaald? Dan zijn er twee situaties waarin je voor de tweede opleiding wettelijk collegegeld betaalt:
- Als je na het behalen van je diploma voor de eerste keer een opleiding doet op het gebied van onderwijs of zorg.
- Als je twee opleidingen tegelijkertijd doet. Na het halen van je eerste opleiding mag je de tweede opleiding afmaken tegen instellingscollegegeld. Dit instellingscollegegeld wordt gelijk gesteld aan het wettelijk collegegeld.
Let op: je mag je inschrijving voor de tweede opleiding niet onderbreken.
Veelgestelde vragen diploma's
Dat kan alleen als je je diploma na 2002 hebt gehaald. Ga naar het Servicepoint en laat daar een geldig legitimatiebewijs zien. Je kunt dan kopie van je diploma krijgen met een waarmerkstempel erop. Het waarmerk zorgt ervoor dat de kopie gelijkwaardig is aan het originele diploma.
Om in het buitenland te laten zien wat je diploma waard is, kun je een paar dingen doen. Je kunt je diploma rechtsgeldig in het buitenland laten maken. Dat heet legaliseren en betekent dat je diploma ook in het buitenland wordt goedgekeurd. Lees op de site van DUO hoe je dat kunt regelen.
Je kunt ook een statusverklaring aanvragen. Je kunt dan in het buitenland laten zien wat het niveau van je diploma is, bijvoorbeeld mbo, havo of vwo. Soms heb je dat nodig voor een opleiding. Lees op de site van DUO hoe je dat kunt regelen.
Als je een diploma hebt gehaald waarmee je les mag geven, kun je ook een verklaring van onderwijsbevoegdheid aanvragen. Je kunt dan in het buitenland laten zien dat je les mag geven en in welke vakken. Lees op de site van DUO hoe je dat kunt regelen.
Ja, dat kan. Daar heeft het bedrijf wel jouw toestemming voor nodig. De meeste bedrijven hebben daar eigen formulieren voor. Als jij toestemming geeft, kunnen wij een verklaring afgeven.
Wat we in ieder geval nodig hebben zijn jouw naam, geboortedatum en handtekening. Daarmee kan het bedrijf de check aanvragen via het Servicepoint.
Veelgestelde vragen studeren met een ondersteuningsvraag
Wij vinden het belangrijk dat ook iedereen met bijzondere persoonlijke omstandigheden bij ons kan studeren. Meer dan een derde van de studenten in Nederland heeft een ondersteuningsvraag. Bekijk hier welke voorzieningen en hulp wij bieden voor studenten.
Het is verstandig om jouw persoonlijke omstandigheden te melden. We kunnen je dan informatie geven over de mogelijkheden en hulp die we bieden. Elke aanstaande student mag daarvoor een afspraak maken met één van onze studentendecanen, via het Saxion Servicepoint.
Elke student krijgt een studiecoach of studieloopbaanbegeleider. Dit is iemand die met jou gesprekken voert over jouw persoonlijke omstandigheden en over jouw studievoortgang. Onze opleidingen zijn ondergebracht bij academies. Iedere academie heeft één of meerdere contactpersonen die studenten met een ondersteuningsvraag begeleiden. Verder zijn er studentendecanen en studentenpsychologen die aanvullende begeleiding en hulp bieden.
- Geef bij je aanmelding op Studielink aan dat je functiebeperkende omstandigheden hebt en daar meer informatie over wil ontvangen. Je krijgt dan van ons een bericht met informatie en de mogelijkheid om een gesprek te voeren.
- Laat je studieloopbegeleider weten dat je een ondersteuningsvraag hebt en laat ook docenten, de klas en je projectgroep weten dat je een ondersteuningsvraag hebt als dit nodig is.
- Vraag op tijd speciale toetsvoorzieningen aan. Dit gaat altijd via jouw studieloopbaanbegeleider en studentendecaan.
- Houd er rekening mee dat in het hoger onderwijs van je verwacht wordt dat je zelfstandig, verantwoordelijk, planmatig en gestructureerd te werk gaat. De persoonlijke begeleiding is misschien minder intensief dan je gewend bent van jouw vooropleiding.
Er zijn diverse onderwijs-, toets-, facilitaire- en financiële voorzieningen voor studenten met bijzondere omstandigheden. Wil je weten of je daarvoor in aanmerking komt en om welke soorten voorzieningen het gaat? Maak dan een afspraak met de studentendecaan van jouw opleiding.