Sneller je deeltijddiploma halen? Ontdek wat jouw kennis en werkervaring waard zijn

Als professional heb je je door de jaren heen waarschijnlijk ontwikkeld in je werk of eerder onderwijs gevolgd (op hbo-niveau). Waardevolle kennis en ervaring die je mogelijk een versnelling in je studietraject kunnen opleveren.

Het laten waarderen van deze werk- en leerervaring kan op verschillende manieren. Zo kan je vrijstellingen aanvragen bij de examencommissie of je werk- en leerervaring aantonen met een portfolio en/of assessment. Dat laatste noemen we valideren.

Man kijkt in de camera terwijl hij een les bij Saxion volgt

Hoe werkt het valideren?

We starten met een informerend gesprek: het Studieadvies op maat gesprek. Op basis van jouw achtergrond en mondelinge toelichting maken we een inschatting van de waarde van jouw huidige ervaring, voor de opleiding die je wilt volgen. Als de inschatting is dat je één of meerdere onderdelen van de opleiding op hbo-niveau al beheerst, kan valideren een optie zijn.

Valideren geeft je de mogelijkheid om, op basis van je relevante leer- en werkervaring, delen van de door jou gekozen opleiding aan te tonen. Dit doe je door eerder gemaakte bewijsstukken (o.a. beroepsproducten uit jouw eigen werkpraktijk) te verzamelen in een portfolio. Je begeleider denkt hierin met je mee. Als je portfolio gereed is, wordt dit beoordeeld door een of meerdere assessoren. In veel gevallen sluit je het traject af met een assessment. Daarna weet je welke onderdelen van de opleiding je hebt aangetoond en die je dus niet meer hoeft te volgen. Vervolgens bepaal je samen met jouw studiecoach jouw verkorte studieroute op maat.

Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is het valideren van (werk)ervaring iets voor jou!

  • Je hebt recente ervaring in de richting van de opleiding die je wil volgen
  • Je hebt leer- en/of werkervaring op hbo-niveau
  • Je kan dit aantonen met bewijsstukken uit de praktijk.

Starten met een Studieadvies op maat gesprek?

Meld je aan!

Veelgestelde vragen

Een valideringstraject geeft je de mogelijkheid om, op basis van jouw relevante leer- en werkervaring, delen van de door jou gekozen opleiding aan te tonen zodat je het onderwijs hiervoor niet hoeft te volgen en/of het bijbehorende beroepsproduct niet meer hoeft aan te leveren. Je toont jouw werkervaring aan door eerder gemaakte bewijsstukken (o.a. beroepsproducten uit jouw eigen werkpraktijk) te verzamelen in een portfolio. Jouw begeleider denkt hierin met je mee. Als je portfolio gereed is, wordt dit beoordeeld door een of meerdere assessoren. In veel gevallen sluit je het traject af met een assessment. Daarna weet je welke onderdelen van de opleiding je hebt aangetoond en die je dus niet meer hoeft te volgen. Je kunt je ervaring voorafgaand aan de opleiding (als je nog geen student bent) of aan het begin van je opleiding (als je student bent) laten valideren.

Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is het valideren van (werk)ervaring iets voor jou!

  • Je hebt recente ervaring in de richting van de opleiding die je wilt volgen
  • Je hebt leer- en/of werkervaring op hbo-niveau
  • Je kan dit aantonen met bewijsstukken uit de praktijk

 

In de toekomst is dit ook mogelijk voor andere opleidingen. Informeer tijdens het Studieadvies op Maat-gesprek naar de andere mogelijkheden om jouw werkervaring in te zetten binnen de opleiding of bekijk de informatie bij vraag 4.

Wil je versneld het scholingsprogramma GGZ-agoog of Jeugd- en gezinsprofessional afronden en je certificaat halen? Dan kan valideren ook een goede optie voor jou zijn. Meld je dan aan voor een gesprek en informeer naar de mogelijkheden.

 

 

Meld je dan aan voor een gesprek en informeer naar de mogelijkheden. Meld je online aan voor Studieadvies op maat of neem contact op via spsstudieadvies@saxion.nl. Tijdens het gesprek bekijken we welke mogelijkheden er zijn om jou ervaring te verzilveren.

Ja, dit is zeker mogelijk. Hieronder vind je andere opties voor het inzetten van kennis en ervaring als je al bent gestart met de opleiding: 

  • Het aanvragen van vrijstellingen op basis van eerder behaalde studieresultaten in het hoger onderwijs. Dit is interessant als je al eerder een (deel van een) andere opleiding hebt gevolgd.  
  • Delen van de opleiding leerwegonafhankelijk volgen. Als je de benodigde kennis en ervaring al hebt, kun je kiezen om niet naar de bijeenkomsten te gaan. Je laat dan jouw beroepsproduct(en) beoordelen door de docenten van een specifieke module, zonder dat je naar de bijeenkomsten gaat. Zo kun je meer dan drie modulen tegelijk volgen. Voor het beoordelen van je beroepsproduct worden dezelfde beoordelingscriteria gehanteerd als voor studenten die het onderwijs wel volgen.  
  • Eventueel je kennis en werkervaring inzetten bij de module ‘Ervaring in een relevante praktijkomgeving’ (30 EC / ongeveer een half jaar) of in de Vrije Keuzeruimte (30 EC / ongeveer een half jaar). Dit is niet voor alle opleidingen en specialisaties van toepassing.  

Dit kun je bespreken met je studiecoach of tijdens een Studieadvies op maat-gesprek.  

Het valideringstraject van Saxion is vergelijkbaar met een EVC-traject. Bij beide trajecten lever je bewijs aan om je kennis en ervaring objectief te laten beoordelen en vastleggen aan de hand van een standaard. Ook het proces is grotendeels gelijk. Het verschil is dat onze valideringstrajecten specifiek zijn afgestemd op de opleidingen en kwaliteitseisen van Saxion (dit is bij een EVC-traject vaak niet zo). Een valideringstraject bij Saxion heeft dan ook als doel dat je versneld het hbo-diploma haalt of je studielast minder wordt. Bij een EVC-traject hoeft er niet altijd een diplomadoel te zijn en kan het arbeidsmarktdoel meer centraal staan (o.a. verandering van baan of functie).  

Aan een EVC-traject zijn kosten verbonden. Aan een valideringstraject voorafgaand aan de opleiding ook. Aan het valideren direct na de start van de opleiding (als je student bent) zijn geen extra kosten verbonden naast het collegegeld.

Je kunt een Ervaringscertificaat of EVC-rapportage wel aanbieden bij Saxion voor vrijstellingen, maar dit levert meestal minder vrijstellingen op dan via het valideringstraject. Dit komt omdat een EVC-traject niet altijd afgestemd is op de inhoud en kwaliteitseisen van onze opleidingen. 

Een uitzondering hierop zijn de EVC-trajecten van Bureau STERK op basis van onze opleidingen. 

Je kunt een Ervaringscertificaat of EVC-rapportage in principe voorleggen aan de examencommissie van Saxion. Dit is helaas niet altijd een garantie voor (veel) vrijstellingen, omdat niet alle EVC-aanbieders hun EVC-traject hebben afgestemd op de inhoud en kwaliteitseisen van onze opleidingen. Of het Ervaringscertificaat/de EVC-rapportage van jouw EVC-traject vrijstellingen kan opleveren voor delen van onze opleidingen, wordt individueel bekeken. Dit is o.a. afhankelijk van: 

  • De overlap tussen de standaard in het EVC-traject en de inhoud van onze opleiding (gebruikte opleidingsprofiel/CROHO) 
  • De kwaliteit en volledigheid van de EVC-procedure en EVC-rapportage 
  • Toegang tot de rapportage en onderliggend portfolio 

Om er zeker van te zijn dat de uitkomsten van EVC-traject of valideringstraject goed beoordeeld kunnen worden door de examencommissie van Saxion, werkt Saxion samen met specifieke EVC-aanbieders, waaronder Bureau STERK. Hierbij is zowel het proces als de inhoud vooraf afgestemd op onze opleidingen. Dit zorgt dat de uitkomsten goed te vertalen zijn naar mogelijke vrijstellingen. 

Twijfel je of het door jou doorlopen EVC-traject of valideringstraject tot vrijstellingen kan leiden voor een van onze opleidingen? Neem dan contact op met Lynn Takken-Buschers: 06-83157499 of valideren.sps@saxion.nl.  

Het valideren aan het begin van de opleiding duurt een kwartiel (9 weken). Hierbij kun je al wel voor de start vast handleiding bewijs gaan verzamelen, zodat je hier voldoende tijd voor hebt. Hiervoor ontvang je een handleiding met informatie na het studieadvies op maat-gesprek.

Een valideringstraject voorafgaand aan de opleiding (als je nog geen student bent) duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. De duur hangt o.a. af van de snelheid waarmee je jouw e-portfolio kunt vullen. Je kunt op elk moment starten met het valideringstraject, maar wanneer je bijvoorbeeld in februari wilt starten met een deeltijdopleiding, is het handig om in september met het valideringstraject te beginnen.  

Aan het valideren bij de start van de opleiding (als je student bent) zijn geen extra kosten verbonden naast het collegegeld.

Aan het valideren voorafgaand aan de opleiding wel. Wanneer na het intakegesprek blijkt dat het valideringstraject geschikt voor jou is (verwachting dat je een minimaal een half jaar van de opleiding kan aantonen), kun je officieel starten met het valideringstraject bij de EVC-aanbieder, zoals Bureau STERK. De kosten van een valideringstraject zijn vaak rond de €2000,- (ex. btw). Informeer bijv. bij Bureau STERK naar de exacte kosten.

Het Studieadvies op maat-gesprek bij de opleiding en het intakegesprek bij de EVC-aanbieder zijn vrijblijvend. In sommige gevallen zijn er kosten verbonden aan een intakegesprek, als je niet doorgaat met het valideringstraject (het intakegesprek is bij de prijs van het valideringstraject inbegrepen).  

 

Valideren bij de start van de opleiding (student)

  1. Aanmelden voor het Studieadvies op Maat-gesprek  
  2. Studieadvies op Maat-gesprek met Saxion 
  3. Bewijs verzamelen a.d.h.v. de ontvangen handleiding
  4. Start opleiding
  5. Digitaal portfolio opbouwen onder begeleiding 
  6. Beoordeling van bewijsstukken meestal incl. afrondend gesprek met beoordelaars 
  7. Beoordeling in de digitale leeromgeving
  8. Studieroute op maat maken samen met de studiecoach 
  9. Een vliegende start met jouw opleiding! 

 

Valideren voorafgaand aan de opleiding (nog geen student)

  1. Aanmelden voor het Studieadvies op Maat-gesprek  
  2. Studieadvies op Maat-gesprek met Saxion 
  3. Intakegesprek met de EVC-aanbieder (onze valideringspartner) 
  4. Digitaal portfolio opbouwen onder begeleiding 
  5. Beoordeling van bewijsstukken incl. afrondend gesprek met deskundige beoordelaars 
  6. Uitreiking van valideringsrapportage  
  7. Inschrijven voor studie 
  8. Vrijstellingen aanvragen bij examencommissie 
  9. Studieroute op maat maken samen met de studiecoach  Een vliegende start met jouw opleiding! 

Wil je weten of dit voor de opleiding die je wilt gaan volgen mogelijk is, neem dan contact op met:

Contact

Wil je weten of dit voor de opleiding die je wilt gaan volgen mogelijk is, neem dan contact op met: