Tv op bankje in park

Terugkijken

Vind hier de programma's waarvan een opname is gemaakt

Video-archief

Voorjaar 2024

We brengen een derde van onze tijd slapend door, wat neerkomt op 25 tot 30 jaar van ons totale leven. Waar de één gemakkelijk een gat in de dag slaapt, is lekker slapen voor de ander een ver weg van mijn bed show. Hoog tijd dus om deze tijdverslindende activiteit onder de loep te nemen, want goed slapen hoe doe je dat eigenlijk?

Met slaaponderzoeker Rob de Ron gaan we in gesprek over bioritmes en bespreken + ervaren we wat er te doen valt tegen slapeloosheid. Boswachter Arjan Postma deelt zijn expertise over de winterslaap: wat is het nut ervan en wat kunnen wij van winterslapende dieren leren? Zou een winterslaap in de toekomst ook iets voor de mens kunnen zijn? Met klinisch psycholoog Annette van Schagen hebben we het over een duistere kant van de nacht, namelijk nachtmerries. Wat is de betekenis van deze nare dromen en hoe kom je er vanaf?

Moderator Britt Krabbe houdt ons fris en voorkomt dat we niet in slaap sukkelen. Of toch wel? Een programma voor ochtend- en avondmensen, goede en slechte slapers. Ben jij van de partij?  Aanmelden is niet mogelijk, toegang is vrij en gratis. 

Dit is een programma van Studium Generale in samenwerking met: Minor neuropsychologie, specialisatie gzondheidspsychologie, ,  studievereniging D.A.S.

Het verlies van een dierbare, een verminderde gezondheid of verbroken contact met een familielid of geliefde: verlies en rouw kennen vele gezichten. Maar hoe doe je dat eigenlijk rouwen, terwijl je leeftijdsgenoten vooral druk zijn met hun studie, reizen of liefdesleven? Bestaat er zoiets als een stappenplan? Voor rouwenden en mensen die niet weten hoe iemand te troosten? Kom erachter op 19 maart.

Toen Lisanne van Sadelhoff na verlies van haar moeder zelf door een diep dal ging begon ze een zoektocht naar hoe ons veerkrachtmechanisme werkt. Ze deelt haar bevindingen over wat maakt dat de mens op kan staan na verlies, of iedereen evenveel tegenslag aankan en hoe we onszelf veerkrachtiger maken. Met Ameline Ansu gaan we in gesprek over hoe er binnen verschillende culturen wordt omgegaan met rouw. Van Nederland tot China en Sierra Leone, omgaan met verlies is nergens hetzelfde. De een viert feest en de ander rouwt veertig dagen lang. Verder is kunstenaar en geurontwerper Steffie Baaijens aanwezig. Toen haar geliefde plotseling overleed maakte ze een reeks parfums met geuren die met hem te maken hebben: de geur van hun dates, de geur van het T-shirt dat hij haar stuurde. Aan de hand van dit project scented memories komt ze vertellen over hoe geur voor haar samenhangt met rouwverwerking. 

Naderhand is er de gelegenheid voor een drankje en om samen na te praten in café Parfraet. 

Gastsprekers

Lisanne van Sadelhoff Auteur Je bent jong en je rouwt wat We zullen doorgaan
Ameline Ansu Maker podcast Rouwrituelen & auteur van harte gecondoleerd
Steffie Baaijens Kunstenaar, designer en geurontwerper
Britt Krabbe Moderator

Dit is een programma van Studium Generale in samenwerking met Boekenweek Deventer, minor palliatieve zorg, minor intercultureel werken, Saxion Podcast Voorbij de Dood. 

Hoe vrienden projectontwikkelaar worden van hun droomcomplex De Warren

De Warren volgt een groep jonge mensen die de wooncrisis het hoofd proberen te bieden door zelf projectontwikkelaar te worden. Met vallen en opstaan realiseren zij de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van de stad.  De docu geeft hoop dat een andere manier van duurzaam bouwen en betaalbaar wonen mogelijk is daar waar bestaanszekerheid onder druk staat en de wooncrisis actueel is. Met de documentaire wil De Warren het bewustzijn over deze coöperatieve vorm van ontwikkelen vergroten en zo de coöperatieve beweging stimuleren. Na de film is er gelegenheid voor Q&A met Warrenaar Gerard Roemers.

Dit programma is vrij en gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Aanmelden is niet nodig. 

GASTSPREKER

Gerard Roemer - Betrokken bij woonproject de Warren. Werkzaam voor Metabolic als dir. stad en bebouwde omgeving

Hoewel we gewelddadig conflict en oorlog veel in het nieuws zien, zijn beelden van vrede minder bekend. Hoe ziet vrede eruit? Wat betekent vrede voor jou? En hoe zou je het tekenen? We kennen allemaal wel de vredesduif en het peace teken, maar wat is vrede nog meer? In aanloop naar de Studium Generale: hoe beëindig je een oorlog? kun je op maandag 4 maart alvast aan de slag met deze vragen. Je hoeft geen kunstenaar te zijn, elke lijn of kleur die je op papier zet is een klein stapje naar vrede. Want om vrede te kunnen bouwen moeten we eerst weten hoe we vrede voor ons zien! 

Je bent welkom om te komen tekenen / langs te lopen / in gesprek te gaan /  de tekeningen te komen bekijken. 

Locatie: Centrale hal Saxion Deventer

najaar 2023

Het blokkeren van de A12 door klimaatactivisten. Boeren die met trekkers de snelweg oprijden. Om gemotiveerde redenen je belasting niet betalen. Het bekladden van kunst in musea. Het zijn recente voorbeelden van het bewust overtreden van de wet om een politiek punt te maken: burgerlijke ongehoorzaamheid staat weer volop in de aandacht!

Met prof dr. Matthijs van de Sande nemen we deze vorm van protest onder de loep. Wat onderscheidt burgerlijke ongehoorzaamheid van andere manieren van actievoeren en leidt dit type rebellie daadwerkelijk tot maatschappelijke verandering? Paul Hendriksen, activist bij Extinction Rebellion, deelt met ons waar je aan moet denken bij het opzetten van een actie: wanneer is een actie effectief en wat zijn de risico’s die je loopt als je de wet overtreedt? Met Saxion lector weerbare democratie Willeke Slingerland brengen we het gesprek dichtbij Saxion: hoe zit het eigenlijk met activistische medewerkers en studenten? In hoeverre moet je als onderwijsinstelling en als docent waarde neutraal zijn en mag je uitdragen waar je voor staat? Kom ook en ga in gesprek over wat jij van deze manier van actievoeren vindt en of de tijd rijp is voor nog meer actie.

Uitbreiding van menselijke intelligentie is een betere beschrijving van AI dan Artificiële intelligentie, aldus wetenschapsjournalist Bennie Mols. Daarmee zegt hij ook vooral geïnteresseerd te zijn in hoe de samenwerking tussen AI & mensen eruit zou kunnen zien. Mols bespreekt wat je over AI zou moeten weten en waarop je scherp moet zijn. Ethicus Anne Bonvanie introduceert enkele dilemma’s waarover we met elkaar gaan discussiëren. Bijvoorbeeld, hoe voorkom je dat onze vooroordelen doorsijpelen in een AI-systeem dat adviseert over het wel of niet behandelen van vroeggeboren baby's?  Wat zet je op het spel wanneer je in de verslavingszorg een ChatGPT-systeem laat reageren op input van cliënten? En, wat levert het op wanneer je wegens personeelsgebrek AI inzet om iemands laatste levensfase sneller te herkennen? Als je luistert naar de toekomst van AI in jouw leven, wat hoor je dan? Denk en praat mee!

De kijk op de menselijke relatie tot de natuur verandert in rap tempo. Het wordt steeds duidelijker dat ook niet menselijke dieren bewustzijn, geheugen en gevoelens hebben en ecosystemen zitten intelligenter in elkaar dan we ooit vermoedden. De natuur blijkt welbespraakt en heeft overduidelijk veel te vertellen. Mensen zijn de afgelopen decennia alleen vergeten te luisteren. Of is het een kwestie van willen?

In dit programma staat de stem van de natuur centraal. Juriste Jessica den Outer gaat in op (stem)recht voor de natuur door de mogelijkheid rechtspersoonlijkheden toe te kennen aan natuurgebieden. Dierethicus Bernice Bovenkerk leert ons hoe we op inventieve manieren het gesprek met niet menselijke dieren kunnen aangaan en hoe we hun agency serieus nemen. Vogelaar Arjan Dwarshuis (Vogelspodcast) vertelt ons meer over de taligheid van goedgebekte vogels.

Future Citizens is een theater-netwerkevenement met live muziek waarin je vluchtelingen, hun talenten en dromen ontmoet. Tijdens elke voorstelling wordt een inspirerend verhaal verteld over een vluchteling met een succesvolle carrière, die diens plek in Nederland gevonden heeft. Een belangrijke reden om deze serie te maken is dat je weinig leest of ziet over de skills en talenten die mensen hier mee naartoe nemen.

Lokale verhalen. 
Op 31 oktober maak je kennis met talentvolle nieuwkomers die hun ambities delen op het podium. Zij hopen deze avond een nieuw netwerk te vinden dat hen verder kan helpen. Graag nodigen we betrokken bedrijven en inwoners in Deventer en omgeving uit om met ons de verbinding aan te gaan en een belangrijke schakel te zijn in iemands leven.

New Dutch Connections bereid nieuwkomers voor om hun wensen en dromen tijdens de voorstelling te presenteren. In Deventer wonen vluchtelingen die extra steun kunnen gebruiken om hun plek op de arbeidsmarkt te vinden.

Datum & Tijd & Tickets 
Datum: 31 oktober 2023
Tijd: Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur
Locatie: Deventer Schouwburg, Leeuwenbrug 2, Deventer
Tickets: gratis, eigen bijdrage naar draagkracht: 

Aanmelden via: Future Citizens Deventer Tickets (stager.co)

Partners van New Dutch Connections zijn: Gemeente Deventer, Bureau de Werkvloer, Deventer Schouwburg & Saxion Studium Generale

Twee dagen voor de landelijke Tweede Kamerverkiezingen organiseert Studium Generale Het Grote Verkiezingsdebat. Negen bestuursleden van de politieke jongeren organisaties zijn aanwezig om in een Lagerhuisdebatsetting hun belangrijkste speerpunten kenbaar te maken.

Aan de hand van 7 stellingen gaan ze met elkaar in debat over urgente kwesties die alle jongeren aangaan: woningnood, studieschulden, toekomstress of het klimaat: aan heikele onderwerpen geen gebrek. Er staat genoeg op het spel!

Daarnaast is cabaretier Boban Braspenning aanwezig om met een grote vleug humor zijn blik op de aankomende verkiezingen met het publiek te delen. 

Het belooft een levendig en aantrekkelijk debat te worden, waarbij je als publiek stemt met je voeten en wijzer de zaal uitwandelt over wat én wie te kiezen op 22 november.

Debatleiders Britt Krabbe en Ward van Ruijven houden de debaters en het publiek scherp.

De Saxion studentenjury volgt het debat op de voet en reikt op 20 november de prijzen uit.

Lisa Doeland is als klimaatfilosoof kritisch op de groene ideologie van bijvoorbeeld het recyclen. Zij noemt dit een gevaarlijke fantasie omdat het verbloemt dat het leven gepaard gaat met verlies, verval én afval. Wie leeft maakt vuile handen. Ter illustratie haar visie op afval. ‘(…) Recycling voedt de fantasie dat het weggegooide ding niet echt afval wordt. Het proces van recycling is weinig efficiënt, kost veel energie en is niet oneindig. We moeten durven inzien dat niet al het afval zich laat verteren, zoals plastic, stikstof, PFAS en kernafval. En dat inzicht heeft consequenties. Alleen dán zullen we misschien onze levensstijl veranderen.”
Lisa gaat graag in gesprek met het publiek hoe we meer bewust om kunnen gaan met de huidige ecologische crisis. Ze doet dat vanuit het perspectief van de tovenaar, de profeet en van de voddenraper. Rara wie van de drie met vallen en opstaan probeert er met anderen iets van te maken

Op donderdagavond 30 november 2023 organiseren wij na twee succesvolle edities voor de derde keer een socratisch praatdiner voor young professionals in Deventer. We nodigen jou graag uit om deel te nemen aan dit diner als tafelgast óf tafelvoorzitter. 

Wat is een socratisch diner pensant? Het betreft een verrassend drie gangen diner op een bijzondere locatie waarbij je samen met je tafelgenoten aan de hand van eigen ervaringen een eigentijds thema verkent. Dit doet elk tafelgezelschap onder leiding van een Socratisch tafelvoorzitter in even zovele ronden als er gangen zijn. Het thema van vorig jaar was “altijd aanstaan’ 

Het thema van dit jaar is ‘Durven we onze nek nog uit te steken?’ Welke ruimte ervaren we in ons werk en persoonlijke leven om een afwijkend standpunt in te nemen ten opzichte van de groep? Zijn we in de huidige cancelculture voorzichtiger geworden in het uiten van ideeën die gevoelig liggen? Durven we het nog met elkaar oneens te zijn of zijn we bang voor mogelijke sociale consequenties? Wat staat er op het spel?

Voorjaar 2023

Anno 2023 staan we meer dan ooit in verbinding met elkaar. Via onze schermen ontvangen we constant informatie over wat er gaande is in de wereld en wat de mensen in ons leven aan het doen zijn. Maar kunnen we dit constante zenden ook eens stopzetten?

In opdracht van Studium Generale Saxion vond op 18 januari 2023 het interactieve en educatieve evenement ‘Mag Ik Even Uit?’ plaats. Gemaakt voor en door studenten. Gevuld met creatieve workshops, lezingen en diverse activiteiten helpt dit programma om even op de pauzeknop te drukken.

Wat anders op de dag van de liefde dan een programma over de liefde...

Want hoe doen we dat eigenlijk tegenwoordig; flirten en daten? Wat is daarin veranderd over de jaren en hoe ziet de toekomst van ons dategedrag eruit? Haal de cupido in jezelf naar boven en ontdek welke tips & tricks experts voor je hebben klaarliggen op liefdesgebied!

Psycholoog Tila Pronk (zij/haar) bespreekt met ons hoe datingapps ons liefdesleven en gedrag beïnvloeden. Helpt Tinder ons in het vinden van een leuke partner (of partners) of juist niet?

Flirtcoach Simon Markx (hij/hem) leert ons meer over flirten ten tijde van #MeToo. Waar ligt de grens tussen onschuldig flirten en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe herken je die grens bij een ander? Wat is sexy consent en hoe pas je dat toe?

Hanna van Vliet (zij/haar), hoofdrolspeelster in Anne+ onderzoekt met ons hoeveel ruimte om zichzelf te zijn we ervaren op liefdesgebied; of jongeren anno nu minder in hokjes denken dan voorheen en of we bewegen naar een meer fluïde toekomst qua genderidentiteit en seksualiteit.

Ook kun je op 14 februari testen hoe goed jij kunt knuffelen en hoe je dit kunt optimaliseren dankzij kunstinstallatie de Cuddle King. Kom onderzoeken hoe het gesteld is met je knuffeltechniek voorafgaand aan het programma in de centrale hal in Deventer.

GASTSPREKERS

Tila Pronk        Wetenschapper en auteur Hartstocht

Simon Markx       Flirtcoach

Hanna van Vliet   Actrice, hoofdrol Netflix serie en film Anne+

MODERATOR

Britt Krabbe

Twee dagen voor de provinciale statenverkiezingen organiseren wij bij Saxion een verkiezingsdebat voor het oudste democratische instituut van Nederland, te weten: dé waterschappen. Elke burger ervaart op dit moment - met dank aan de klimaatcrisis - het belang van goed watermanagement. Wie moet bij erge droogte als eerste de pijn van een waterrantsoen incasseren? Is dat de industrie, de landbouw of de burger? Dit zijn zo van die complexe dilemma’s waarover je in het verkiezingsdebat helderheid kunt verwachten.

Tien lijsttrekkers van politieke partijen zijn aanwezig om in een Lagerhuisdebatsetting hun belangrijkste speerpunten bekend te maken. Aan de hand van 10 stellingen mogen ze met elkaar in debat gaan over urgente dilemma’s van het Waterschap Vechtstromen (maar weet dat deze dilemma’s voor elk waterschap in NL gelden). Het belooft een dynamisch en aantrekkelijk debat te worden, waarbij je als publiek stemt met je voeten en wijzer de zaal uitwandelt wie/wat te kiezen op 15 maart.

Het debat staat onder leiding van Gijs Weenink - directeur van de Debat Academie. 

Het zou hot topic moeten zijn dat we online té afhankelijk zijn van een handvol Big Techs die werken vanuit economische belangen in plaats van publieke waarden. Denk META, denk Google. We worden gebombardeerd met clickbait, micro-targeting, filterbubbels en desinformatie: internettoepassingen zijn ingericht op het vasthouden van onze aandacht en doorverkopen van onze persoonlijke data. We weten het en tegelijkertijd halen we collectief onze schouders op, want deze applicaties niet gebruiken voelt ook niet als een optie. Daar gaan we de mist in – het kan én het moet anders.

Hoe? Dat onderzoeken we samen in dit programma. Lotje Beek is aanwezig om in te gaan op hoe Bits of Freedom strijdt voor (Europese) regulering om Big Techs macht te breken en publieke waarden als privacy en communicatievrijheid te waarborgen. Simone van der Burg gaat in gesprek over hoe Waag Futurelab alternatieve digitale publieke ruimten onderzoekt en ontwerpt waarin niet de consument maar de burger centraal staat. Onderzoeker Renze Tjoelker houdt zich niet zozeer bezig met de inrichting en moderatie van online platforms, maar bepleit om vooral te kijken naar hoe we online met elkaar omgaan.

Het programma vindt plaats in het CODA museum te Apeldoorn. Deelnemers aan het programma hebben na afloop vrije toegang tot de tentoonstelling – behind the screens – een groepstentoonstelling over digitale kunst. Online, interactief en eindeloos veel enen en nullen in algoritmes en coderingen; digitale kunst neemt in al haar vormen en uitvoeringen een steeds grotere plek in.

GASTSPREKERS - Lotje Beek - Bits of Freedom - Simone van der Burg - Waag Futurelab - Renze Tjoelker - Saxion onderzoekslijn Digitaal Samenleven Moderator: - Richard Engelfriet 

We werken gemiddeld 80.000 uur in ons leven. Of we nou willen of niet werk is daarmee een van de meest tijd consumerende activiteiten in ons bestaan.

In dit programma nemen we samen met psycholoog Thijs Launspach en econoom Robert Dur onze relatie tot werk onder de loep. Werken we alleen voor het geld of verwachten we er meer van? Waar wordt onze werkmentaliteit door beïnvloed en kunnen we een onderscheid maken tussen millennials en andere generaties? Hoe houden we onze relatie tot werk gezond?

Dit programma is een samenwerking tussen Studium Generale en Young Saxion

Het rommelt weer in de wereld van het geld, dat laten de krantenkoppen over een nieuwe bankencrisis in de USA & Zwitserland duidelijk zien. Dit maakt het gesprek over de houdbaarheid van het huidige geldsysteem weer zéér actueel.

Sinds enkele jaren onderzoekt econoom Thomas Bollen (FtM) samen met lector New Finance Martijn Jeroen vd Linden (HH) en cartograaf Carlijn Kingsma alternatieven voor het huidige geldsysteem. En, ze presenteren die voor het grote publiek op een inspirerende & inzichtelijke wijze in de vorm van grote tekeningen. In Rijksmuseum Twenthe was ‘Het waterwerk van ons geld’ te zien over hoe het huidige geldstelsel werkt. De nieuwste tekening ‘De toekomst van ons geld’ schetst drie mogelijke toekomstscenario’s die je aan het denken zetten over zoiets als de groeiende ongelijkheid en de onhoudbare schuldenberg*. Thomas Bollen bespreekt en bediscussieert aan de hand van de tekeningen het huidige systeem en de alternatieven met het publiek: Wat staat ons te wachten en wie kan wat doen om het geldstelsel rechtvaardiger in te richten.

Moderator Richard Engelfriet en zijn tafelheer Ronald Kramer zorgen dat er volop ruimte is voor vragen zodat je met opgeheven hoofd en een opgeruimd gemoed de zaal kunt verlaten!

Najaar 2022

27/09/2022

Weg met het streven naar louter succes.

Onze wereld draait té ver door in het streven naar volmaakt succesvol zijn. Veel jonge mensen gaan gebukt onder prestatiedruk en daarom willen we aandacht voor de kunst van het falen als noodzakelijk tegengeluid.

Céline Schramma -winnaar studentenprijs Leids Cabaret Festival- confronteert ons met de onvermijdelijkheid van menselijk falen: op onze smoel gaan we vroeg of laat allemaal. Filosoof Stine Jensen gaat in op hoe het komt dat we bang zijn om te falen en wat het grote nut is van mislukkingen. Lector Sandra van Hogen-Koster leert ons hoe om te gaan met het maken van fouten en waarom dat voor de één makkelijker is dan voor de ander.

We sluiten af met een gezamenlijk gesprek onder andere over wat we binnen Saxion anders kunnen aanpakken om onze fouten meer te omarmen en prestatiedruk te verminderen. Faaldenker en theatermaker Frank Kupper modereert en zal de gastsprekers en het publiek scherp houden met zijn vragen en faalfitness oefeningen.

11/10/2022

Wat er nú moet gebeuren om starters aan een betaalbare woning te helpen.

Steeds meer jonge mensen blijven noodgedwongen thuis wonen omdat een betaalbare starterswoning (koop of huur) niet te vinden is. Het is tijd voor politieke daadkracht want in gelul alleen kun je niet wonen.

In de rol van makelaar schetst Lex van Wieren (econoom en cabaretier) op satirische wijze de absurditeit van de woningmarkt waarin we ons bevinden. Woningzoekende journalisten van Manifest Stenenkoorts bespreken welke regels in de gemeente Zwolle het oplossen van de wooncrisis belemmeren en hoe dat anders kan en moet.

Stadgeograaf Cody Hochstenbach bespreekt de impact van de wooncrisis op de samenleving en bediscussieert met Liesbeth van Asten hoe volkshuisvesting weer kan bijdragen aan het recht op een thuis voor iedereen. Richard Engelfriet modereert het publieksgesprek en koerst op heldere inzichten en afvinklijstjes. 

22 /11/2022

Over doorbehandelen als verdienmodel & praten over de dood… en niet er overheen.

De NL gezondheidszorg is erop gericht om mensen zo lang mogelijk gezond én in leven te houden. Dat klinkt nobel maar confronteert ons onder andere ook met extreem oplopende zorgkosten en het maakt de dood tot een kwestie waartegen we strijden in plaats van mee leren omgaan. Volgens psycholoog Martin Appelo is de zorg doorgeslagen en wordt het tijd voor een goed gesprek over de balans tussen levensdrift en doodsdrift. Gezondheidseconoom Naomi vd Linden bespreekt de boekhouding van een ziekenhuis. Het blijkt zo te zijn, dat het doorbehandelen van een patiënt een ziekenhuis geld oplevert en het staken daarvan -goedbeschouwd- geld kost. In dit programma onderzoeken we samen of en hoe dat anders kan. Journalist Rob Bruntink gaat met de zaal in gesprek over hoe je, ongeacht je leeftijd, kunt praten over sterven en verlies als onderdeel van het leven: let’s talk about death.

08/12/2023

In this programme we explore scenarios for the future relationship between Europe and Russia. Is there any prospect of hope?

Hans van Koningsbrugge, director of the Netherlands-Russia centre, discusses what power shifts are taking place in the geopolitical landscape. How do they foresee the future in Russia and what does this imply for Europe? International peace negotiator Fleur Ravensbergen will provide her perspective on what is needed to stop a war like this and de-escalate the conflicted relationship between Russia and Europe. How to deal with an aggressor that invades another country and violates the lives and rights of many? Is de-escalation a real possibility in the near future? During the last part of the programme, spoken word artist Myrthe Nauta shares her view on the future of young people in Ukraine, Russia and Europe in a live performance. 

This programme is in English and is free accessible. 

voorjaar 2022

17/05/2022

Het is geen sciencefiction meer maar staat echt te gebeuren. Alles uit de levensechte wereld wordt gespiegeld in de digitale wereld onder de noemer metaverse. Zeg maar: alle game-metaspaces smelten samen tot één grote wereld met hulp van immersieve technologie. Ben je er nog…? Hoe leef je een tweede digitale leven in de metaverse en wat is de impact op je dagelijks leven? Helpt de metaverse ons om een veilig, inclusief, gelijkwaardig leven te leiden of juist niet? De metaverse roept allerlei vragen op over privacy, data-autonomie en menselijke aandacht. Silvia van Aken (immersive lab) , Hans Schnitzler (filosoof) en Mariette van Huystee (digitaal samenleven) bespreken met ons waarop we alert moeten zijn, waarop we ons kunnen verheugen en wat we nog niet helemaal begrijpen. Saxion Toptalenten studenten en werkstudent Mats Dekker vertellen wat volgens hun interessant is aan de metaverse in bijvoorbeeld het (hoger) onderwijs en welke uitdagingen daar nog in liggen. Met: Sylvia van Aken – Research coördinator Immersive Lab Antwerpen & socioloog Hans Schnitzler – Filosoof & auteur Wij Nihilisten-Digitale detox Mariette van Huystee - Rathenau Instituut - Metaverse Samenleving Richard Engelfriet - moderator Mats Dekker - Werkstudent Saxion Veiligheidlab & Saxion Toptalentstudenten In samenwerking met: Saxion FEM (christa Barkel), ACT/CMGT (Matthijs van Veen), Saxion Veiligheidslab (Henk van Ee), Lectoraat Ethiek (John vd Pas), Minor Algemene ontwikkeling (Simon van Renssen) en Centrum voor veiligheid en digitalisering.

12/05/2022

Thanks to two years of Lockdowns, the wellbeing of students has been fiercely challenged. We have become more detached from each other than is good for us. Everything shows that people get happy in their lives as a result of human contact, friendship and love. In this program we focus on how to reset your (student)life for the better. Anthropologist Roanne van Voorst talks about her fieldwork into the future of human contact through friendship apps, dating, robotlove, polyamory and the effect of love pills. Psychiatrist Bram Bakker knows exactly how a bad habit can turn into an addiction and what you can do to prevent that and to get back into balance. Philosopher Reine Rek discusses taboos around loneliness and shares her philosophical inspiration with us. Three Saxion students reveal their experiences about their reset after a difficult period. With: Bram Bakker – Psychiatrist & addiction counselor & author Roanne van Voorst - Anthropologist & author ‘In bed with six of us’ Reine Rek - Practical philosopher Richard Engelfriet - Moderator Ronald & Joy - share the story of their reset In cooperation with Students CMR (Milan Wolf, Mitchelle Muchuchuti), OSS (Joy Douma, Anne Kempers), DICE (William Sanchez), Minor addiction care & technology, Minor general development, Academy AMM.

30/03/2022

Wat is Poetins Plan met de Oekraïne en welke geduchte wapens worden ingezet om dat plan uit te voeren? Heb je behoefte aan een klein beetje méér duiding over de Russische agressie, dan kunnen de gasten in dit programma jouw vragen daarover ongetwijfeld beantwoorden. Michel Krielaars is journalist, oud Rusland-correspondent en auteur van het boek Oorlog met Rusland. Hij praat je bij over de manier waarop Poetins regime list en bedrog inzet om de Russische propaganda en de Russische ziel te rechtvaardigen en de Westerse wereld te manipuleren. Peter Pijpers werkt als cyber war-expert bij NL Defensie Academie en weet exact hoe Russische cyber-beïnvloeding werkt om Westerse bedrijven en politieke instituties te beïnvloeden c.q. ontwrichten. Kristina Petrasova is een Russische-Nederlandse documentairemaker met familie in de Oekraïne. Zij is FreeRussia gestart om de Russen online te blijven informeren over de feiten rond de oorlogsvoering. Tot slot willen we graag antwoorden vinden op de vragen die ooit ongetwijfeld aan de orde komen: hoe is het gegaan en wat heeft het Westen/NAVO gedaan c.q. nagelaten? Sprekers: - Richard Engelfriet: Moderator - Michel Krielaars: Journalist NRC & auteur Oorlog met Rusland - Peter Pijpers: Docent Faculteit Krijgswetenschappen & gepromoveerd op cyberoperaties - Kristina Petrasova: Documentairemaker & initiator FreeRussia Samenwerkingspartners: Deze Studium Generale is georganiseerd in samenwerking met Saxnow, Academie Bestuur Recht en Ruimte (Frank van As), Minor Algemene Ontwikkeling (Simon van Renssen), Minor Geschiedenis (Paul Hilferink), Saxion Veiligheidskunde & Digitalisering (Mark Dorenbusch), Academie Creative Technologie (Kirsten Hofman). Kijk voor de programmering op www.saxion.nl/studiumgenerale. Daar kun je je ook abonneren op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe programma's.

najaar 2021

08/12/2021

Imagine having only 8 hours of electricity a day, not being able to drink water from the tap and saying goodbye to your children every night unsure if it is the last time.

Meet Mohammed, one of our guest speakers and a human-rights activist from Gaza. Together with Fawaz from Syria and a guest from Afghanistan who is yet unknown, he will engage the public in a detailed discussion on Human Rights issues.

Issues include education, freedom of movement, self-dermination, and the use of their mother tongue in their countries. How challenging is it to try to improve these rights and how can we in the Netherlands, both as individuals and as a country, help to improve these complicated situations?

Speakers:
Mohammed is a human-rights activist from Gaza. He is working for a Israelian NGO dedicated to defending the human rights of Palestinians living in Gaza. At present he is a guest of Shelter-City in Deventer.

Fawaz Ahmad is from Syria. He studied Political Science and worked on several projects focussing on the situation of refugees from Syria. At present he is studying NT2 at Saxion and Conflict Resolutions/Peacebuilding at Leiden University.

This talk will be moderated by Jan Reinder Rosing.

30/11/2021

Afgelopen september vond de UN Foodsystem Summit plaats met een grote betrokkenheid van millennials. Welke praktische inzichten & politieke daadkracht heeft de summit opgeleverd voor het moderniseren van het voedselsysteem in NL. Oftewel: hoe een meer duurzaam, diervriendelijk en eerlijker voedselproductie en consumptie te combineren met modern vooruitgangsdenken.

Joost van Kasteren is wetenschapsjournalist en schetst een scenario wat we waar in Nederland nog wél zouden moeten produceren en wat eigenlijk niet meer. Van Kasteren is ecomodernist en wakkert graag de discussie aan hoe duurzame technologie de wereld meer welvarend kan maken. Joris Lohman (Food Hub) reageert op het scenario dat Joost schets vanuit zijn denken over een gezond en circulair voedselsysteem. Zijn Food Hub buigt zich graag met alle betrokken spelers over wicked problems als SDG 12. Hij heeft dé waarheid niet in pacht maar weet wel…, ‘zoals het nu gaat, kan het niet langer’.

In samenwerking met de Minor Algemene Ontwikkeling & klimaatmanagement, cateraar Appèl en de Smart Solutions Semester-groep Gezond Eten.

25/11/2021

Complotten zijn van alle tijden, maar ze hebben in coronatijd enorm aan kracht gewonnen. Hoe komt dat? In dit programma verschillende perspectieven op hoe het zit met samenzweringstheorieën en hun aanhangers.

Complotdenkers blijken vaak betrokken, kritische en hoogopgeleide burgers. Wat is de scheidslijn tussen kritisch denken en complot denken?

Jaron Harambam promoveerde op complotdenkers door in hun wereld te duiken en op zoek te gaan waar mensen zich zorgen over maken en wat er voor hen op het spel staat. Hij vertelt ook over de rol van sociale media als rabbit hole en hoe je daar digitaal uit weg kunt komen.

Hessel Nieuwelink bespreekt hoe het HBO -meer dan nu- kan bijdragen om kritische studenten op te leiden die vragen blijven stellen en antwoorden blijven zoeken.

Wetenschapsjournaliste Anne van Kessel is moderator van dienst.

In samenwerking met SaxNow, Minor Algemene Ontwikkeling, Lectoraat Weerbare Democratie & Lectoraat Data Driven Innovation.

Voor meer informatie over de podcast van SaxNow en Studium Generale over complotdenken, zie dit artikel: https://www.saxnow.nl/nieuws/2021/november/saxnow-lanceert-eigen-podcast-over-complotdenken-het-geheim-van-saxion

23/11/2021

Saxion onderschrijft de 17 Sustainable Development Goals (SDG) door ze op de gevel van de hogeschool te zetten. Dat is prettig ambitieus en maakt ons nieuwsgierig hoe SDG-12 over duurzame consumptie & productie aandacht krijgt in het Saxion-restaurant. Wat zien we hiervan terug in het aanbod: is er nood aan verbeteringen?

Saxion-docente Bastienne Bernasco ontwikkelde een kaartspel aan de hand waarvan studenten producten uit het Saxion-restaurant langs de meetlat van duurzaamheid leggen. Daarbij wordt gelet op kwesties als herkomst, kwaliteit, prijs en verpakking en verspilling. Bastienne krijgt steun van voedselproductie-expert Maurits Steverink (Truefood). Cateraar Appel doet graag mee in de zoektocht naar de rol van de kantine in het verduurzamen van het voedselsysteem. De follow-up van dit programma vindt plaats op dinsdag 30 november.

In samenwerking met: Minor Algemene Ontwikkeling & klimaatmanagement, Smart Solutions-groep Healty Food en Cateraar Appèl.

25/10/2021

Susan Kigula was 21 when she was convicted for murdering her partner and sentenced to death by hanging. In prison she managed to get access for women to secondary school -it was already in place for men- and graduate Highschool. She continued to study Law and after graduating was able to free herself and hundreds of others from death row. A lot of innocent people end up in prison because they can’t afford a lawyer, says Susan. She will tell you a story of hope, courage, decisiveness and individual growth. And describe how she managed to change the Ugandan Legal system and participate in the African Prison Project, improving human rights in Uganda. 

In context of the European Day Against the Death Penalty 10/10/2021

05/10/2021

Hoe herinner jij je dit coronajaar, als zintuigelijk rijk of arm? Rijk omdat je misschien wel voor het eerst écht de geur van de (stadse) natuur hebt geroken toen je samen met heel Nederland in het bos wandelde. Of juist arm omdat de smaak van die ene cocktail door een covid-19-infectie maar niet wil terugkomen, ondanks je verwoede (visualiseer)pogingen daartoe.

Zintuigen zijn hot topic en daarom aandacht voor mensen die op een andere manier zintuiglijk waarnemen. Joke Boon is culinair journalist én iemand die vanaf haar vierde levensjaar niet meer kan ruiken. Hoe bijzonder is dat! Ze neemt je mee in haar verhaal en laat je ervaren hoe je kunt proeven zonder te ruiken. Laura Speed bestudeert mensen waarbij een zintuigelijke waarneming ongewild een of meerdere andere zintuiglijke indrukken oproept. Bijvoorbeeld een geursensatie ervaren bij het beluisteren van muziek. Hoe ga je om met zo’n atypische zintuiglijkheid? Is het te verhelpen of moet je er simpelweg mee leren omgaan? Richard Engelfriet is de moderator van het programma en sowieso iemand die je anders laat kijken en meedoen.

Voorjaar 2021

19/05/2021

(In het kader van #IDAHOT, de Dag tegen Homo-, Lesbo-, Trans- en Interseksefobie)

Je bent wie je bent. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat ook zo? Het belang van inclusief samenleven kom je in alle lagen van georganiseerd Nederland tegen. Maar hoe te handelen naar de waarde van inclusiviteit vergt de nodige moed en oefening in wedekerigheid. In dit programma aandacht voor verschillende strategieën om duidelijk te maken wie je bent.

Met:
Boris Dittrich (Mensenrechtenactivist, politicus D’66, auteur)
Selm Wenselaers (Curator museum Arnhem, dramaturg, producent)
Najat Chicar (Storytelling coach, vz pink marrakech)
o.l.v.
Mounir Samuel (Journalist, auteur & adviseur diversvaardigheid)

Mounir Samuel is gespreksleider van dienst. Hij interviewt met een natuurlijk oog voor wederkerigheid.

Boris Dittrich spreekt over zijn diplomatieke ervaringen bij de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Over de vraag welke strategieën zet je in om gelijkwaardigheid van niet-hetero’s aan de orde stellen.

Selma Wenselaer over hen (= zijn, haar) zoektocht naar de emanciperende werking van taal op genderneutraal denken.

Najat Chicar over de betekenis van Pink Marrakech voor Nederlands-Marokkaanse lhbtqi+jongeren die worstelen met het dilemma tussen individueel geluk en loyaliteit aan de groep.

Kortom, een programma voor eenieder die je wilt zijn.

20/04/2021

“Laat burgers politici helpen: organiseer een burgerberaad” kopte het NRC Handelsblad afgelopen najaar. Dat klinkt mooi, maar hoe werkt een burgerberaad precies in de praktijk? Wat vraagt het van het lokale bestuur en welk probleem lost het op? In dit programma nemen we voor- en tegens, nut- en noodzaak van betrokken besluitvorming via burgerberaad onder de loep vanuit het vertrekpunt Indaba.

Oud Zoeloegebruik Indaba is ingezet tijdens de slotfase van de klimaattop in Parijs. Annette Nobuntu Mul legt uit hoe Indaba werkt en hoe we hiervan kunnen leren. Mirjam de Pagter vertelt over burgerberaad zoals ‘G1000’ met onder meer de stad Utrecht als casus. Bestuurskundige en energietransitie-expert Beau Warbroek is tafelheer en zal vanuit die positie kritische vragen stellen hieromtrent (inspraak, snelheid, opties). Richard Engelfriet is gespreksleider van dienst en start de bijeenkomst met een loflied op de democratie.

Met

  • Annette Nobuntu Mul (Oprichter Ubuntu-society & Executive Coach)
  • Mirjam de Pagter (Projectleider Burgerberaad - G1000landbouw)
  • Beau Warbroek (Bestuurskundige UT & Scientists4Future)
  • Richard Engelfriet (Gespreksleider/columnist)

In samenwerking met SaxNow en XR Deventer

20/04/2021

“Slechte organisatie en veel onduidelijkheid bij studenten en docenten”, dat schreef student Sjoerd Uijttewaal in zijn opinieartikel over het smart solutions semester. Zijn opmerkingen waren niet aan dovemansoren gericht: op social media kreeg hij bijval. Maar ook repliek. Studente Loena van de Bree reageerde op SaxNow: “Je ontdekt wat je écht leuk vindt en wat je wil in je toekomstige carrière. Dat dwingt je om steeds op jezelf te reflecteren en je eigen zaken te regelen”. En ook deze opinie kreeg steun. Daarom tijd voor een gesprek. Tussen Sjoerd en Loena, maar ook met de onderwijsverantwoordelijke op Saxion en de projectleider van het semester, maar ook studenten thuis konden via de chat meepraten.

Met:

  • Timo Kos (Lid college van bestuur Saxion, portfolio onderwijs)
  • Sjoerd Uijttewaal (Student biologie en medisch laboratoriumonderzoek)
  • Loena van de Bree (Student fysiotherapie)
  • Erna Engelen (Projectleider Smart Solutions Semester)
  • Rik Visschedijk en Saskia Zwolle (Saxnow & Studium Generale)

03/03/2021

Twee politieke partijen en een lector bespreken ieder een kwestie waaruit blijkt dat het vertrouwen tussen burger en openbaar bestuur in het geding is. Om vervolgens met elkaar én met jou als online publiek mogelijke oplossingen te bespreken. Welke kwesties dit zijn weten we nu nog niet. Maar dat het gaat om onze verzorgingsstaat Anno Nu moge duidelijk zijn. Een analyse van drie mogelijk grimmige kwesties waar de nieuwe regering onherroepelijk mee te maken krijgt. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk én bewonder, maar vooral… denk hardop mee!

In samenwerking met Minor Algemene Ontwikkeling + Academie ABRR – HBO Rechten. Met Pieter Omtzigt van het CDA, Renske Leijten van de SP en Willeke Slingerland (Saxion-lector Weerbare Democratie).

16/02/2021

2020 was een onstuimig jaar: de wereld werd overvallen door een ongekende pandemie, geteisterd door een economische crisis en in de ban van de wereldwijde protestbeweging BlackLivesMatter.

Op 17 maart 2021 gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen om een keuze te maken voor de toekomst van ons land. Maar zien we de bomen door het bos nog wel?! Wat is er gebeurd de afgelopen vier jaar? Wat vinden de verschillende partijen op het gebied van economie, klimaat, migratie en identiteit? En krijgen we dit keer eindelijk een vrouwelijke premier?

Tijdens een show vol satire, inhoudelijke analyse, muziek, spokenword en interactie loodsen de Kiesmannen je door het Haagsche moeras. De Kiesmannen zijn drie politiek theatermakers die aan de wieg stonden van verschillende politieke theatershows, campagnes en podcasts. Ze stonden eerder in o.a. een uitverkocht Paradiso en speelden ook in verschillende theaters in Europa.
Met:
- Dylan Ahern
- Floris Rijssenbeek
- Jochem Jordaan  

In samenwerking met Minor Algemene Ontwikkeling + Academie ABRR – HBO Bestuursrecht

Najaar 2020

09/12/2020

How is economic growth entwined with the social, environmental and financial turmoil of the past few decades? How can we have a stable and prosperous economy that does not grow—let alone one that shrinks to a sustainable level relative to existing planetary boundaries?

The degrowth movement offers a radical critique and an alternative vision that draws from a range of unorthodox intellectual and philosophical traditions, including political ecology, ecological economics and post-development. It confronts us with our own biases concerning growth, limits, money, well-being and so on.

Degrowth and Financial Stability

In this last session we zoom out to the financial system as a whole and investigate whether growing debt and interest payments pressurize both our society and environment. Together, these sessions show how the persistent growth imperative – that has become the core of our existence – forces us to transgress natural and social limits. Moreover, they show how this imperative can be overcome.

WITH

  • Jordy Willems (UvA/Iss * Future Planet Studies)
  • Kees Vendrik (Hoofdeconoom Triodosbank)

MODERATED BY

Jan Reinder Rosing

IN COOPERATION WITH

UvA-IIS (Institute for interdisciplinary Studies), Minor Algemene Ontwikkeling, Minor Liberal Arts & Sciences, Minor Conscious Business & minor Circulaire Economie.

01/12/2020

How is economic growth entwined with the social, environmental and financial turmoil of the past few decades? How can we have a stable and prosperous economy that does not grow—let alone one that shrinks to a sustainable level relative to existing planetary boundaries?

The degrowth movement offers a radical critique and an alternative vision that draws from a range of unorthodox intellectual and philosophical traditions, including political ecology, ecological economics and post-development. It confronts us with our own biases concerning growth, limits, money, well-being and so on.

Degrowth introduction and Ecological resilience
In this second session, we will have a look at how ‘modern’ agriculture disrupts the ecological resilience of our planet and search for viable alternatives.

SPEAKERS

  • Jordy Willems (UvA/Iss * Future Planet Studies)
  • Ties Temmink (Extinction Rebellion)

MODERATED BY
Richard Engelfriet

IN COOPERATION WITH 
UvA-IIS (Institute for interdisciplinary Studies), Minor Algemene Ontwikkeling, Minor Liberal Arts & Sciences, Minor Conscious Business & minor Circulaire Economie

24/11/2020

How is economic growth entwined with the social, environmental and financial turmoil of the past few decades? How can we have a stable and prosperous economy that does not grow—let alone one that shrinks to a sustainable level relative to existing planetary boundaries?

The degrowth movement offers a radical critique and an alternative vision that draws from a range of unorthodox intellectual and philosophical traditions, including political ecology, ecological economics and post-development. It confronts us with our own biases concerning growth, limits, money, well-being and so on.

Degrowth and Social equality
In this first session the increasing marketization of our daily life will be critically evaluated, and the extent to which it stimulates social inequality.

SPEAKERS

  • Jordy Willems (UvA/Iss * Future Planet Studies)
  • Crelis Rammelt (UvA * Environmental geography and development)

MODERATED BY
Richard Engelfriet

IN COOPERATION WITH 
UvA-IIS (Institute for interdisciplinary Studies), Minor Algemene Ontwikkeling, Minor Liberal Arts & Sciences, Minor Conscious Business & minor Circulaire Economie

29/10/2020

How to distribute the water fairly & efficiently together with the people and between them.

The 22th of February 2021 will be the 14th World Water Day.
A water crisis is one of the greatest threats to humanity. Hence attention is paid to the inseparable relationship between Water and climate change through an Aquathon at the initiative of the Lectorate, Water Technology next year in March 2021.

This is a preliminary program. Melle Ykema will explains how we in the Netherlands are trying to distribute the available water fairly between the urban- nature- and agricultural areas. Maarten Veerman will explain how to build a circular climate system for the Dutch Pavilion World Expo Dubai2020 – postponed 01-10-2021 - with zero CO-2 footprint. In the pavilion you will experience how the Netherlands can harvest sustainable food, water, and energy. 

Technology artist Ap Verheggen explains how he extracts water from desert air with his Sun glacier project. Verheggen works with the Ministry of Defense. All this aims to inspire: everyone has a role to play in using water more efficiently.

SPEAKERS

  • Maarten Veerman (Project leader Witteveen+Bos - NL Pavilion Worldexpo Dubai 2021)
  • Ab Verheggen (Sun glacier Technology project)
  • Melle Ykema (Water management in NL – Arcadis)

MODERATED BY
Richard Engelfriet

IN COOPERATION WITH 
Saxion Lectorate International Water Technology + Kenniscampus Kien
 

22/10/2020

Wat is er nieuw aan microcredentials en wat levert het de student, de docent of het bedrijfsleven op?

Eind 2020 wil SURF* in het hoger onderwijs Edubadges faciliteren. Dit zijn digitale bewijsstukken waarmee jij als student aantoont en zichtbaar maakt bepaalde vaardigheden en kennis te beheersen. Je zou kunnen zeggen dat met Edubadges het onderwijs in kleinere eenheden wordt opgedeeld en gewaardeerd, anders dan in één diploma. Ook het bedrijfsleven is bezig met wat vooralsnog Open Badges wordt genoemd. Wat is het verschil met het huidige geaccrediteerde onderwijs en wat betekent dit alles voor de student, de docent of het werkveld?  Maakt deze ontwikkeling de weg vrij voor flexibel en gepersonaliseerd onderwijs met meer ruimte voor verschillende leerstijlen? Welke kansen biedt blockchain als het gaat om het vastleggen en valideren van cursussen, (werk)ervaringen of het bezoeken van debatten? Een gesprek over iets nieuws onder de zon of toch oude wijn in nieuwe zakken?

* SURF is een coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen.

SPREKERS

  • Ellen Oostenenk (Saxion-OSS OnderwijsInnovatie Hub Edubadges/Open Badges) 
  • Steven Verkuil (Coinversable - Blockchain/Open Badges)
  • Loes Damhof (Docent van het jaar 2018/Hanzehogeschool)
  • Geertje Tonnaer (Auditor Onderwijskwaliteit)
  • Bas van Dongen (Talent Netwerk NL)

ONDER LEIDING VAN
Richard Engelfriet

IN SAMENWERKING MET 
Saxion lectoraat Blockchain & Saxion Toptalent & Eduxion kennisplatform onderwijs & Kenniscampus Kien Deventer

20/10/2020

De coronacampagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is zacht gezegd onstuimig te noemen én misschien wel de spannendste ooit. De twee presidentskandidaten Biden (Democraten) en Trump (Republikeinen) staan ieder een faliekant ander Amerika voor.

De kandidaten praten over elkaar in apocalyptische termen alsof het land in oorlog is met zichzelf. De ‘Kiesmannen’ Dylan Ahern, Floris Rijssenbeek en Jochem Jordaan maken je in een interactieve show wijzer over de thema’s die spelen tijdens de verkiezingen op 3 november 2020.

Geen college of debat, maar een ware show vol politieke analyse, satire en entertainment. Eerder organiseerden de Kiesmannen uitverkochte shows in o.a. Amsterdam, Brussel en Londen en stonden ze eerder bij ons in het Saxion Theater met een programma over de Europese verkiezingen.

24/09/2020

Sinds kort kun je de #coronamelder app in Nederland downloaden om te controleren of je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Naast China is in veel Europese landen zo’n tracking-app al langer in gebruik met als doel de verspreiding van het virus tegen te gaan. In ons land is er veel discussie over de meerwaarde van de coronamelder. Bijvoorbeeld of deze daadwerkelijk effect heeft op de bestrijding van het virus. Of de app mensen niet stigmatiseert, afhankelijk maakt en een schijnveiligheid biedt. De overheid heeft veel werk gemaakt om #privacy-kwesties te waarborgen maar toch zijn we afhankelijk van datacentra met een commercieel belang, die niet onder Europese wetgeving vallen. Hoe zit het precies met het zelfbeschikkingsrecht van de burger over zijn/haar data op langere termijn? Is blockchain daartoe een oplossing? In dit programma alle aandacht voor verschillende perspectieven, opvattingen en mogelijke alternatieven. Praat je mee?

SPREKERS

  • Brenno de Winter (corona-app team & privacy-deskundige)
  • Willeke Slingerland (Lectoraat Weerbare Democratie)
  • Chhay Lin Lim (Lectoraat Blockchain)
  • Detlef Wagenaar (Lectoraat Ethiek & Technologie)
  • Kim van Sparrentak (GL/EU-parlementariër)


ONDER LEIDING VAN
Richard Engelfriet

IN SAMENWERKING MET
Saxion lectoraten Blockchain & Weerbare Democratie + Kenniscampus Kien Deventer + Minoren Digital Business & BC + Algemene Ontwikkeling

voorjaar 2020

26/05/2020

Voorjaar 2020. Identiteitspolitiek is hot topic na incidenten in de VS met als toppunt de dood van George Floyd, en in ons eigen land onder meer door etnisch profileerpraktijen van de belastingdienst.

In dit licht vinden twee Saxion Open Minor Colleges* plaats over identiteit en identiteitspolitiek. In het eerste college is er aandacht voor identiteitsvorming van jonge mensen bekeken vanuit de ontwikkelingspsychologie, het soefisme en boeddhisme. Gastsprekers zijn Monique Engelbertink over professionele identiteit, Bianca Franceschina over Soefisme en Lars Lanke over Boeddhisme.

In deel twee gaat het over de consequenties die identiteitsdenken ten goede of ten kwade kan hebben op de samenleving; over identiteitspolitiek dus. Gastsprekers zijn Elma Drayer en Zihni Ozdil die allebei over dit onderwerp publiceren.

* samenwerking tussen de minor Spirit (Lars Lanke en Monique Engelbertink), de minor Algemene Ontwikkeling (Roel Rietberg) en Studium Generale (Saskia Zwolle) van Saxion.
 

19/05/2020

Voorjaar 2020. Identiteitspolitiek is hot topic na incidenten in de VS met als toppunt de dood van George Floyd, en in ons eigen land onder meer door etnisch profileerpraktijen van de belastingdienst.

In dit licht vinden twee Saxion Open Minor Colleges* plaats over identiteit en identiteitspolitiek. In het eerste college is er aandacht voor identiteitsvorming van jonge mensen bekeken vanuit de ontwikkelingspsychologie, het soefisme en boeddhisme. Gastsprekers zijn Monique Engelbertink over professionele identiteit, Bianca Franceschina over Soefisme en Lars Lanke over Boeddhisme.

In deel twee gaat het over de consequenties die identiteitsdenken ten goede of ten kwade kan hebben op de samenleving; over identiteitspolitiek dus. Gastsprekers zijn Elma Drayer en Zihni Ozdil die allebei over dit onderwerp publiceren.

* samenwerking tussen de minor Spirit (Lars Lanke en Monique Engelbertink), de minor Algemene Ontwikkeling (Roel Rietberg) en Studium Generale (Saskia Zwolle) van Saxion.

Najaar 2019

19/09/2019

Talks-interview- discussion with Roanne van Voorst (auteur ‘Ooit aten wij dieren’), Charlotte de Wit (Masterstudent TU Delft) and Remco Vogelzang (General director Bobeldijk Food Group/Vitafit) on the question: How to plantify our food in a way that makes all consumers happy.

21/11/2019

* Saxion Lectoraat Blockchain (BC) - Minor Digital Business & BC – Minor Algemene Ontwikkeling

Blockchain (BC) gaat de wereld veranderen zoals internet dat deed, aldus sommige techno-evangelisten. Cryptomunten zijn hét bank- en misbruikvrije alternatief voor gewone valuta en de ontwikkelingen gaan snel: 1 jaar in de fysieke wereld is 1 dag in de virtuele. In dit programma bespreken we kritisch wat de kracht maar ook de zwakte van de blockchaintechnologie is op de economie.
Kan het de macht van (grote) bedrijven en overheden minimaliseren? Is de Libra, waar nou net weer wel grote bedrijven achter zitten, wel of geen ‘echte’ cryptomunt? Is het blockchain systeem democratischer dan het bestaande, of verschuift de macht ten gunste van een hoogopgeleide minderheid die de kluwen van vreemde termen, cijfers en risico’s begrijpt? Denk & praat mee over de impact van BC op de fysiek economische wereld.

28/11/2019

* Saxion Lectoraat Blockchain (BC) - Minor Digital Business & BC – Minor Algemene Ontwikkeling

Hoe werkt het rechercheren met de inzet van blockchaintechnologie? Zal het de maatschappelijk veiligheid vergroten of juist meer kwetsbaar maken vanwege kraakbaarheid en allerlei andere nieuwe risico’s? In dit programma aandacht voor de pro’s en contra’s van verschillende BC-applicaties, zoals die van ID2020; een digitaal, legaal paspoort c.q. identiteit voor iedereen.
Waarbij vragen de revue passeren hoe je als individu het zelfbeschikkingsrecht houdt over je gegevens? Of het voor iedereen mogelijk blijft om een database, waarin je identiteit is opgeslagen, te verlaten zonder gevolgen van machtsstructuren groter dan jezelf. Denk & praat mee over de oplossingen & problemen die de BC-technologie met betrekking tot de maatschappelijke veiligheid teweegbrengt.

09/12/2019

Authoritarian leaders, algorithms and global capital. Democracies are under pressure from all sides. If we want to shape power in a fair way, something needs to change. But what exactly, and how? Together with local partners we make an investigation of today’s democracies with all its challenges and solutions for the future. In a dynamic evening we will take you into our research into the history, the present and the future of democracy (Dutch – Romanian).
We do not only provide an analysis but also actively search for new possibilities and ideas. So be prepared to be inspired by theater, music and an open dialogue. Of course you can choose whether you participate in the research or whether you prefer to look at what is thought and decided.

voorjaar 2019

15/01/2019

Studenten van Saxion gingen in opdracht van Studium Generale op zoek naar "De geur van de IJssel" tijdens het Smart Solutions Festival. Check in de video hoe ze dat gedaan hebben!

28/02/2019

In Brexit-UK is 1 op de 4 startups een futurepreneur en in NL is die verhouding 1 op de 75. Dat kan en moet beter, aldus Kees Klomp. Een ondernemer-anno-nu (futurepreneur) is er eentje met een positieve cashflow én met een betekenisvolle, positieve impact op de samenleving. Dit soort ondernemen is geen geitenwollensokken-niche, maar een mentaliteit die ook door Saxion (Centrum voor Ondernemerschap) wordt onderschreven. Geld regeert de wereld, maar wordt de wereld daar ook beter van? 

Tijdens dit programma gaan vijf ondernemers; Kees Klomp, Annemieke Koster, Ando Tuininga, Dillion Rekveld en Sanne Wassink onder leiding van Eveline van Rijswijk, je bijpraten hoe ze positief bijdragen aan hun impact op de samenleving en hoe ieder van hen vanuit een andere discipline gaat voor impactmaximalisatie.

08/03/2019

De Alliance for Responsible Denim presenteert de reizende expositie ‘Denim Democracy’. Een veelzijdige en indringende expositie die de gezamenlijke pogingen om denim opnieuw te definiëren illustreert. Laat je inspireren door de positieve veranderingen in de denim industrie!

De missie van de Alliance for Responsible Denim is om een cleaner and smarter industrie te creëren door iedereen van denimmerken tot fabrieken tot de consument erbij te betrekken. Iedereen heeft namelijk wel iets van denim in zijn kast liggen. De denim industrie is immens en proberen die te veranderen kan ontmoedigend zijn. Toch is verandering op komst en de Alliance for Responsible Denim nodigt jou uit om getuige te zijn van de positieve veranderingen die gaande zijn. Het is tijd dat je niet alleen geïnformeerd bent maar dat je je ook geïnformeerd voelt. 

De naam van de expositie Denim Democracy accentueert de urgentie van samenwerking om fundamentele veranderingen te bereiken. Als mode over trends gaat, dan zijn de trends van vandaag innovatie, samenwerking en duurzaamheid. Door de expositie maak je kennis met hoe oude spijkerbroeken worden hergebruikt om nieuwe spijkerbroeken te maken en hoe bedrijven met behulp van nieuwe technologieën duurzamer kunnen produceren. Kom een stap dichterbij en verdiep je in een product dat door velen wordt gedragen en geliefd is. 

Ontwerper Karena Codona, oprichtster van Sofix Design Studio is een landschapsarchitect and creëert ‘Fashion Landscapes’. Door middel van ontwerp en storytelling communiceert Karena de positieve ontwikkelingen binnen de mode-industrie. Zij nodigt het publiek uit in de fantasiewereld van mode dat bestaat uit innovaties en creativiteit. 

English 

The Alliance for Responsible Denim will present its travelling exhibition titled Denim Democracy. Visual and tactile insights into the making of denim will re-contextualize the connection between denim garments and their origins. In the Alliance for Responsible Denim’s mission to create a smarter and cleaner denim industry it has been integral to involve everyone -from brands, to mills, to you. Denim is in almost everyone’s wardrobe. Its reach is astounding. Upgrading and evolving an industry so vast is daunting, but it is happening, and the Alliance for Responsible Denim invites you to come and see firsthand the positive impacts being made today. It is time you feel informed, not just be informed. Naming the exhibition Denim Democracy spotlights the urgency of collaboration for achieving fundamental change in the industry. If fashion is all about trends, then the trends of today are innovation, collaboration and sustainability. Visitors can expect a ‘behind the jeans’ show of; how old jeans are being made into new jeans, how brands are utilizing more sustainable chemicals, and more. For those who know very little about denim, all the way to denim heads, Denim Democracy promises to inspire and educate on an item many love and wear.

19/03/2019

In this theatrical lecture performance, creator Lucas De Man takes you on a fascinating trip: lightning fast you travel through six megacities in Asia. You meet a contemporary generation of hope; the dedicated millennials share the futuristic challenges of a rapidly changing and sometimes terrifying

Due to licensing reasons, we are not allowed to show the whole performance. Here you will find a short compilation

During the performance you meet a contemporary generation of hope in Seoul, Singapore, Taipei, Tokyo, Hong Kong and Shenzhen. The dedicated millennials, of both Europe and Asia, share the futuristic challenges of a rapidly changing and sometimes terrifying world. Europe and Asia may know cultural differences, mostly we share common ground as we try to live the good life. How do we deal with progressive ideas on love and sex, while committing to traditional community values? And how do we face the future that keeps on closing in as robotics take over daily life? The performance play is a combination of film footage, documentary, manga animations, storytelling and the most unlikely encounters with artists, scientists, social activists, students and professors. It is the story of a taboo breaking generation in East and West.

26/03/2019

Volgens het Global Gender Gab Report 2018 duurt het nog 202 jaar voordat de politieke- en economische emancipatie van vrouwen gelijk is aan die van mannen

Ervan uitgaande dat gelijkwaardigheid tussen mensen iets is waar iedereen baat bij heeft, luidt de existentiële vraag; wat kan de rol van mannen zijn om emancipatie van beide seksen in de hoogste versnelling te zetten? Of hebben mannen het daarvoor momenteel te moeilijk? Staat mannelijkheid onder druk, onder meer omdat het oerbeeld van de stoere, onafhankelijke man ook een deprimerend keurslijf is? Tijd voor een goed gesprek over de toekomst van de menselijke man en vrouw.

Door een (onterechte) automatische auteursrechtenclaim van de VPRO is de video tijdelijk niet beschikbaar. We zijn druk bezig om dit op te lossen en verwachten aan het eind van de dag de volledige video weer online te hebben. Excuses voor het ongemak!

De sprekers zijn Sunny Bergman, documentairemaakster en onder andere bekend van Sletvrees en Beperkt Houdbaar. Haar nieuwste documentaire Man Made gaat over 'De man in de 21e eeuw'. Jens van Tricht runt een organisatie die mannen-emancipatie bevordert. Lector Symen van de Zee onderzoekt stereotypering van sekserollen door opvoeding en onderwijs. Ilias Mahtab, publicist en beleidsmaker, is moderator van dienst en auteur van het Volkskrant-artikel: 'Man, durf gelukkig te zijn, emancipeer jezelf'

Donderdag 23 mei 2019 zijn volgens velen de belangrijkste Europese Verkiezingen ooit. De EU staat voor vrede en veiligheid; maar blijft dat zo? Heb jij enig idee welke kant we op moeten gaan? Of heb je eigenlijk geen idee hoe het allemaal in elkaar zit? De Italianen willen alleen maar spenden, de Polen en Hongaren breken de rechtsstaat af en de Britten gaan weg. Tegelijkertijd roept Macron op tot een Europese Renaissance, wordt Rutte steeds enthousiaster over Europese samenwerking en wil Frans Timmermans zelfs president van de Europese Commissie worden. Stap samen met de Kiesmannen het Europese experiment in, ontrafel het Europese verhaal en verken welke kant het op moet met dit enorme project dat geen duidelijke richting (meer) lijkt te hebben. 

De Kiesmannen loodsen je door de Brusselse jungle: waarom bestaat de EU? Hoe werkt de EU? Waar kan je op stemmen en welke koers kiezen de verschillende partijen op thema’s als klimaat, migratie en de toekomst van de EU? In één middag sleuren de Kiesmannen je tijdens een interactieve verkiezingsshow vol verrassingen door het politieke moeras, zodat jij op 23 mei geïnformeerd het stemhokje in kan stappen. 

Over de Kiesmannen: 

Dylan Ahern volgt momenteel een Master Sustainable Development in Utrecht. Daarvoor studeerde hij Politicologie in de richting Internationale Betrekkingen. Jochem Jordaan studeerde Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel volgt hij de Master 'Political Economy'. Samen zijn zij 'de Kiesmannen'. Na eerdere uitverkochte verkiezingsshows in o.a. Paradiso Amsterdam en de Stadsschouwburg Groningen gaan ze nu op tournee door heel Nederland om jongeren te mobiliseren voor de Europese Verkiezingen.

#ProveThemWrong

Tijdens de vorige Europese verkiezingen van 2014 ging slechts 18% van de Nederlandse jongeren stemmen. Dat moet dit jaar anders. Let’s #ProveThemWrong! Dit programma wordt gepresenteerd door Studium Generale i.s.m. Saxion studievereniging Cementi - studentenvereniging Nescio - Academie ABR&R - Minor Algemene Ontwikkeling en de Saxion Research & Graduate School in het kader van de campagne #ProveThemWrong. Deze show wordt gesteund door ikstemdezekeer.eu

najAAR 2018

11/09/2018

Mensen zijn tribale dieren en daarmee zijn de meeste organisaties een tribe, of minstens bezig er één te worden. Hoe doe je dat: een tribe maken van je organisatie? Kramer doorzocht allerlei culturen op antwoorden over actuele organisatievraagstukken. 

Ze praat je bij hoe openheid, liefde en macht werkt in een tribale setting. Wat je kunt leren over handeldrijven aan de oude zijderoute als het gaat om de verkoop van je eigen spullen. Hoe je los kunt komen van oude denkpatronen door naar de (afschaffing van) slavernij te kijken. Wat je over een goede dialoog kunt leren van het Nederlandse polderen. Leren van wat je innerlijk eigenlijk al weet, daar gaat dit programma over, aldus Kramer. Wat is er nu mooier dan het nieuwe studiejaar vanuit de (wortel)stam te beginnen.

Voorafgaand aan het startup-café vertelden jonge ondernemers als Ronald vd Weijden en Vincent van Vlucht over wat het bestaan als Digital Nomads hun aan wereldse inzichten heeft opgeleverd.

18/09/2018

Een talent is iets vanzelfsprekends. Iets wat je moeiteloos en graag doet en zelden iets spectaculairs, aldus pedagoog Dewulf. Eenieder van ons grossiert in wel 10 tot 15 talenten. Vraag iemand om ze op te sommen en dát aantal wordt zelden gehaald. Dat moet anders, aldus Dewulf. 

Weten waar je allemaal goed in bent is een voorwaarde om weerbaar en veerkrachtig door het leven te stappen. Dewulf leert je manieren en oefeningen om je talent te scouten en daarop te acteren en te sturen. En, hij vertelt je bovendien hoe je anderen daarin kunt coachen. Engelfriet interviewt saxion lectoren en de programmadirecteur toptalent over hun talentscouting-onderzoek en plan van aanpak, om vervolgens met het publiek te bediscussiëren waar nog meer en beter aandacht voor vrijgemaakt zou moeten worden.

25/09/2018

In support of the UN Sustainable Development Goals (especially Goal 12 on Responsible Consumption and Production), the documentary explores five key strategies for achieving circularity – reduce, reuse, recycle, renew and reinvent – by showcasing examples from Europe, Latin America and Africa and featuring insights from experts at the World Economic Forum and Universities of Cambridge and Harvard. The key takeaway message from Closing the Loop is that moving to a circular economy is not only essential and urgent, but also entirely possible, if we take inspiration from the pioneers, such as those featured in the film, and scale up similar business models, product innovations and customer solutions around the world.

Created by Graham Sheldon (Emmy Award winner) & Dr. Wayne Visser (Professor of Integrated Value at Antwerp Management School)

The viewing is followed by reactions on the documentary and information on Saxion Closing the Loop projects by (associate)professors from the following Saxion Applied Research groups:

  • Sustainable Energy Systems / International Water Technology (Minerals)
  • Sustainable Building Technology Material / Sustainable Living Environment
  • Smart Functional Materials, currently Sustainable & Functional Textiles (Textiles)
  • Lightweight Structures/ Industrial Design (Plastics)
  • Business Models (Circular Economy)

21/11/2018

De smartphone is onlangs uitgerust met een schermtijd-registratie-app zodat je inzicht kunt verwerven in hoeveel tijd je dagelijks doorbrengt op het apparaatje. Internetgigant Apple spreekt notabene over het in kaart brengen van je verslavingsgedrag. Rients Ritskes doet geen oproep om digitaal geheelonthouder te worden, maar leert je wellicht minder af te dwalen in de schermwereld. Zeg nou zelf, hoe vaak ben jij op je smartphone met andere dingen bezig dan het college volgen?  

Ritskes vertelde hoe je via de zen-methode aandacht leert beheersen? Hoe je je beter leert concentreren en daardoor wellicht betere keuzes kunt maken. Kortom; met of zonder app meer zelfkennis te ontwikkelen met aandacht als belangrijkste instrument. Kyogen Fleer leert je de beginselen van zenmeditatie.

26/11/2018

Je zou het bijna vergeten, maar de burgeroorlog in Syrië begon met vreedzame demonstraties. (…) Wat hebben we verkeerd gedaan dat we in rampspoed terecht zijn gekomen, is de kernvraag van activisten die de Arabische lente in Syrië zijn begonnen. Kinderen van Aleppo volgt het waargebeurde verhaal van drie activistische studenten, die met niet meer dan spandoeken, megafoons en vrijheidsleuzen de straat opgingen. Allemaal hadden ze zo hun eigen beweegredenen en een eigen verhaal, maar allemaal stond hen één doel voor ogen: de hoop op Vrijheid! George Elias Tobal vertelt in een persoonlijke monoloog vol absurditeit, ongeloof en humor over deze revolutie. Een verhaal over de vreedzame vrijheidsstrijders van het eerste uur, wiens revolutie gestolen is en waarbij hoop lijkt vervlogen. 

Omdat de theatervoorstelling opnieuw wordt opgevoerd is de video tijdelijk niet beschikbaar.

Deze voorstelling werd aangeboden in het kader van het 70-jarige bestaan van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.  Het UAF is opgericht in 1948 en begeleidt vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten.

28/11/2018

Studievereniging Mens en maatschappij (SAMM) bestaat eind 2018 5 jaar en viert dit onder meer door deelname aan een offline experiment van 1 week. Deze digitale detox heeft beslist niet tot doel om studenten als digitale geheelonthouders te laten eindigen, maar simpelweg om te ervaren wat de alomtegenwoordige schermwereld met je doet en met jou in relatie tot de ander(en). Hans Schnitzler en studenten vertelden er eerder over in DWDD. Wat gebeurt er als je offline gaat in een wereld die altijd online is? Als je je telefoon opzij legt, wat komt er dan voor in de plaats? Heb je dan nog vrienden? Besta je überhaupt nog?

In het volgende Studium Generale programma, na de detox, geeft Andrieke Thissen prijs wat de neuropsychologie weet over de breineffecten in relatie tot het digitale leven. Hans Schnitzler voorziet thema’s als aandacht, vervreemding en smartphonetechnologie van wijsgerige commentaar en geeft praktische instructies aan de deelnemers van de detox.

11/12/2018

Hans Schnitzler geeft een kleine filosofische beschouwing over wat intieme digitale technologie als de smartphone met ons en met onze samenleving doet. Hij bevraagt Saxion studenten hoe het was om één week digitaal onzichtbaar te zijn geweest: Onthutsend of juist heel erg zen? Wat hebben ze gedaan om de uitdaging te overleven? Hadden ze tijdens de onthouding het gevoel meer aanwezig te zijn of juist minder? Is zelfregie en levensgeluk toegenomen of juist niet? En hoe zijn de resultaten ten opzichte van de verwachtingen tijdens de aftrap van de detox? 

Journaliste Hanneke Hendrix schuift aan om te vertellen wat de prijs is die haar deelnemers voor een digitale onthouding van maar liefst een half jaar hebben moesten betalen. We bekijken en bespreken korte filmpjes die een mogelijk frisse blik werpen op ons swypend leven. Oftewel, een vrolijk programma over de kunst van en de filosofie achter het swypend motoronderhoud.

Schrijf je hier in voor de Studium Generale-nieuwsbrief