MIC event 2.jpg

Hoe wordt jouw beeld van de wereld beïnvloed door de media? Wat is nepnieuws en hoe herken je het? Op deze vragen gaven Özcan Akyol, beter bekend als Eus, mediapsycholoog Mischa Coster en trend researcher Debby van Adrichem antwoord tijdens het MIC-event, een bijeenkomst voor en door studenten Media, Informatie en Communicatie.

In januari publiceerde Eus de documentaireserie De neven van Eus. In deze serie bezocht hij elke aflevering verschillende familieleden. Hij was vooral benieuwd hoe zij de steeds strengere dictatuur van Erdogan ervaren. MIC-studenten Job en Kasper (ja, ik ben ook de schrijver van dit artikel) interviewden hem over de documentaireserie tijdens het event bij Saxion. Tijdens het filmen werd Eus aangevallen door vooral oudere Turken daar. Zij hebben vooral het idee dat Nederlanders en ook Duitsers hen zwart maken. “Ik zou nu niet meer naar Turkije willen en kunnen, nu ik deze serie gemaakt heb”, aldus Eus.

Mediapsychologie

Mischa hield een minicollege mediapsychologie. Hij legde bijvoorbeeld uit wat ‘astroturfing’ is. Een nieuwsmedium kan verschillende nepaccounts maken. Mensen die in aanraking komen met dit soort accounts, kunnen al bewust óf onbewust een indruk krijgen dat er iets is. Als dan het nieuws naar buiten komt, is dat een bevestiging van wat die mensen al van de nepaccounts hebben vernomen. Zo zijn er nog heel veel manieren waarop je wordt misleidt…

MIC event 1.jpg

Quizzen

Debby deed een quiz over social influencers en doelgroeponderzoek. Hoe groot is het bereik van Enzo Knol? Hoe lang zit je gemiddeld op je smartphone per dag? Deze vragen en meer mochten de aanwezige studenten beantwoorden. De winnaars kregen een trofee.

Tot slot was er nog een quiz, over nepnieuws. De studenten kregen voorbeelden met de vraag welke daarvan echt of nep waren. De winnaars van deze quiz kregen ieder een gesigneerd boek van Eus over zijn criminele jeugd. (‘Heeft de president van Malawi beloofd hard op te treden tegen vampiers?’ Factcheck het zelf!)

MIC-student Emre vond het event: "Leuker dan vorig jaar, maar nog wel een beetje langdradig." En Stijn vond dit ook, maar vulde aan: “De interactiviteit en duidelijke structuur van de dag maakt het een leuke dag. Vorig jaar hadden we een spreker die over onze hoofden keek, dit jaar deden we echt mee. Wel kon je merken dat aan het eind van de dag iedereen niet meer de aandacht erbij kon houden.”

Gerelateerde artikelen

Kerstival-terrein Corporate

Saxion Kerstival: van hartverwarmende ‘lovely messages’ tot flirten tijdens de borrel

18 december 2020
Emotionele Shayno bij open minorcollege Aramese kwestie Onderwijs

Emotionele Shayno bij open minorcollege Aramese kwestie

05 september 2018
MIC studenten.jpg Onderwijs

Symposium georganiseerd door MIC-studenten groot succes