‘De realiteit is heel anders dan wat we in Netflix-series zien’
Onderwijs

‘De realiteit is heel anders dan wat we in Netflix-series zien’

Leestijd Minuten

Ze groeide op tussen de legervoertuigen die haar vader verzamelt, wist zeker dat ze zelf ooit een beroep in een uniform wilde hebben en combineert bij Saxion twee studies op het gebied van Forensisch Onderzoek. Bernadette Stolwerk (22) is één van de drie Saxion-studenten die deel mocht nemen aan de landelijke minor Forensisch Onderzoek die Saxion met een aantal samenwerkingspartners ontwikkelde.

‘Ik kom net terug van een tentamen op de Politieacademie in Apeldoorn. Herfstvakantie is er niet bij dit jaar. Samen met 25 studenten uit het hele land én professionals uit de praktijk mag ik van september tot januari deelnemen aan de minor Forensisch Onderzoek. Ik zit nu in het derde jaar van de gelijknamige opleiding en ik rond ook nog de opleiding Chemie af. Daarmee heb ik straks twee volwaardige hbo-diploma’s op zak. Het was een eer om geselecteerd te worden voor deze minor. We zijn de eerste lichting. Het is nog een pilot en wij kunnen als deelnemers goed aangeven wat positief is en wat nog wat verbeterd kan worden.

Die grote kwast met poeder gebruiken we maar zelden.

Bernadette Stolwerk
Bernadette Stolwerk

We komen uit heel Nederland en hebben ook in het hele land les, bij de deelnemende hogescholen, universiteiten en op de Politieacademie. Op elke locatie leer je iets over het specialisme van de betreffende hogeschool. Zo werken we op de Politieacademie in een praktijkhuis, waar we op zoek moeten naar sporen van de inbraak die daar in scène is gezet. Je arriveert echt op de crime scene en moet achterhalen wat er gebeurd is. De realiteit is heel anders dan wat we allemaal in Netflix-series zien. Die grote kwast met poeder gebruiken we maar zelden. Het is een kwestie van goed kijken en analyseren wat er gebeurd is, een werkplan maken en dan sporen veilig stellen. DNA is natuurlijk veel kwetsbaarder dan het spoor van een schroevendraaier. Er speelt zoveel meer dan wat we op tv zien. Binnenkort gaan we ook aan de slag in het nieuwe digitale Forensisch Onderzoekslab van Saxion in Enschede. Daar heb ik ook veel zin in.

Deze minor slaat ook echt de brug tussen theorie en praktijk.

Bernadette Stolwerk
Bernadette Stolwerk

Het is mooi om samen met mensen uit de politiepraktijk les te volgen. Je leert zoveel van hen. Deze minor slaat ook echt de brug tussen theorie en praktijk. We leren als hbo’ers veel meer over de manier waarop professionals veldwerk doen, begrijpen elkaar beter en kunnen zo ook gelijkwaardiger samenwerken. Mogelijk kunnen wij als hbo’ers hiermee ook gemakkelijker bij de Politie instromen. Deze minor helpt mij om me een beeld te vormen van het soort werk dat ik later wil gaan doen. In ieder geval moet dat iets zijn waarbij ik een uniform mag dragen. Dat wist ik als kind al. Ik ben opgegroeid in een familie waar Defensie een grote rol speelde.

Een ding is zeker: ooit gaat dat uniform aan.

Bernadette Stolwerk
Bernadette Stolwerk

Mijn vader zat in het leger en onze koeienschuur is nog steeds in gebruik als opslagplek voor allerlei legervoertuigen, die hij als hobby verzamelt: jeeps, landrovers en andere legervoertuigen. Het is net een museum bij ons thuis. En alles rijdt ook nog. Ik zou bij Defensie wel iets met forensisch onderzoek willen gaan doen. Bij de Koninklijke Marechaussee bijvoorbeeld. Of bij de recherche. Misschien ga ik eerst nog een master volgen, want ik wil graag verder studeren. Wie weet wordt het de Officiersopleiding bij Defensie. Eén ding is zeker: ooit gaat dat uniform aan.’

Door Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is Informatiespecialist en Accountmanager voor Saxion Bibliotheek. Ze is tevens verbonden aan Saxion Research Services. Schrijven doet ze heel graag, vooral over onderzoek. Anne is vaste gastredacteur van de Saxion Nieuwsredactie. In haar vrije tijd publiceert ze elke week een column over The Beatles.

Gerelateerde artikelen

Richard Wielinga benoemd tot lid College van Bestuur Saxion Corporate

Richard Wielinga benoemd tot lid College van Bestuur Saxion

23 april 2024
Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede Corporate

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede

20 april 2024
Alumnus Thijs.png Organisatie

Wat kun je met Chemie? Saxion alumnus Thijs vertelt