Maarten Modeltreinwinkel.nl
Ondernemerschap

Maartens onderneming gaat als een trein

Leestijd Minuten

Maarten Hamer, student bij de Saxion-minor Digital Marketing, begon al vroeg met ondernemen. Op de middelbare school zag hij een bijbaantje niet zitten, maar iets bijverdienen wel. Dat groeide uit tot iets dat nu ModeltreinWinkel.nl heet en... het loopt als een trein! 🚂

Maarten verkoopt modeltreinen en alles wat daarbij hoort, zowel nieuw als tweedehands. Hij verkoopt niet alleen via zijn webshop ModeltreinWinkel.nl, maar ook via veilingsite Catawiki.

‘Toen ik op de middelbare school zat, zag ik dat klasgenoten een bijbaantje namen. Dat zag ik totaal niet zitten, maar inkomsten natuurlijk wel. Ik had als kind een treinbaan, die ik toevallig toen net verkocht had. Even later kon ik van iemand die de zolder opruimde een doos met oude modeltreinen overnemen. Voor 60 euro, dat weet ik nog goed! Ik verkocht het in losse delen en dat leverde me ongeveer het dubbele op. Dat sprak me wel aan, dus ging ik me verder verdiepen in de mogelijkheden en zo kwam de bal aan het rollen…’

Samen verder

‘Enkele jaren later hielp een bevriende klasgenoot met dezelfde ondernemende interesses mij zo nu en dan. Al snel bleken we een goed duo te zijn. Samen bedachten we talloze nieuwe ideeën.  Het werd dermate serieus dat er nog maar één ding op zat: op naar de KVK om samen een onderneming te starten!

Net na het starten van de onderneming kregen we de kans een mooi modern bedrijfspand met best wat magazijnruimte te huren. De ruimte was toen nog veel te groot, maar onder het motto: ‘’ruimte biedt meer mogelijkheden’’ zaten we even later toch bij de makelaar om het huurcontract te tekenen.  We waren net 18 en eigenlijk hadden we niet eens uitgerekend of het wel uit kon. We keken niet naar risico’s, maar wel naar de kansen! Achteraf gezien was dit onze beste beslissing ooit, want zonder die ruimte waren we lang niet zover gekomen.’

We keken niet naar risico’s, maar wel naar de kansen! Achteraf gezien was dit onze beste beslissing ooit, want zonder die ruimte waren we lang niet zover gekomen.

Webshop

‘Niet veel later zagen we Webshop ModeltreinWinkel.nl te koop staan. In eerste instantie leek het niet haalbaar om deze site over te nemen. Toch werd het een half jaar later werkelijkheid! Hoe we dat voor elkaar hebben gekregen? Een half jaar lang kochten én verkochten we zoveel mogelijk, tot we het bedrag bij elkaar hadden om deze webshop inclusief alle voorraden over te nemen. Na de overname was onze bankrekening zo goed als leeg, maar de webshop was van ons en sindsdien verkopen we ook nieuw materiaal.’

Ondernemen werkt verslavend

’Ondernemen biedt ons veel uitdagingen. Uitdagingen  die we graag aangaan! Je zou het een verslavende bezigheid kunnen noemen…  Als nieuwe ideeën leiden tot een hogere omzet  of klanttevredenheid, dan geeft dat zo veel voldoening. Dat is iets wat we continu opzoeken. Met een wereldwijde klantenkring  die bestaat uit alle lagen van de bevolking, vele wensen en hoge eisen, is geen dag hetzelfde. Wij vervelen ons nooit!

Iets anders wat ons bedrijf zo leuk maakt, is het inkopen van tweedehands verzamelingen. Dat is telkens weer een avontuur op zich. Zeker wanneer er meerdere spelers in het spel zijn. Vaak is het ook iemands levenswerk dat we kopen. Een deal gaat daardoor altijd gepaard met emoties. Onlangs kochten we s verzameling met een volume van ruim 100 verhuisdozen. Nou, daar ging best een onderhandeling aan vooraf. Maar het geeft dan echt een kick om zo’n grote deal te sluiten! ‘

Met een wereldwijde klantenkring die bestaat uit alle lagen van de bevolking, vele wensen en hoge eisen, is geen dag hetzelfde. Wij vervelen ons nooit!

Studeren en ondernemen

‘Per week besteed ik denk ik rond de 40 uur aan ons bedrijf, in vakantietijd nog meer. De studie combineren met het runnen van een bedrijf valt me soms echt vies tegen. In de beginperiode ging het nog wel, maar met het aantal bestellingen dat we nu dagelijks te verwerken hebben en al het andere bijkomende werk wat bij het runnen van een onderneming komt kijken heeft mijn studie er echt wel eens onder te lijden. Ik ben simpelweg zeven dagen in de week druk. In december was het echt extreem en moest ik heel erg op mijn tenen lopen: er waren dagen bij dat er zo’n honderd bestellingen de deur uit moesten. Natuurlijk liefst nog die zelfde dag… Gelukkig hebben we sinds een jaar twee jongens in dienst die als bijbaan bij ons werken. Zij nemen ons veel werk uit handen, hoewel er altijd genoeg te doen blijft.’

De toekomst

‘Ons doel was om na onze studie fulltime verder te gaan met ons bedrijf. Maar wel met de eis dat er een fatsoenlijk salaris uit te halen valt. Dat punt hebben we inmiddels bereikt, nu “alleen” de studie nog even afronden. Op dit moment zijn we aan het kijken naar een groter bedrijfspand. Dat is op den duur echt noodzakelijk, net als meer medewerkers.  Dit jaar willen we het assortiment nog een flinke boost geven en binnen de webshop wat aanpassingen doorvoeren. Maar daar blijft het niet bij: we kijken verder: het plan is om ook een internationale webshop op te gaan zetten. Op dat gebied hebben we veel plannen, maar daar kan ik nog niet te gedetailleerd op in gaan. En verder? We zien wel wat er nog op ons pad komt. Ambities genoeg!’

We zien wel wat er nog op ons pad komt. Ambities genoeg!’

Tips van Maarten

‘Wil je ondernemer worden en twijfel je nog? Ga morgen meteen naar de KVK en schrijf je in! Zolang je studeert of thuis woont heb je nog weinig verplichtingen en geen vast salaris nodig. Dit is dé tijd om een goede basis op te bouwen en te kijken of jouw bedrijfsidee succesvol is of kan gaan worden.
Wie begint ondernemen, zeker het starten van een onderneming, heeft een flinke dosis discipline en doorzettingsvermogen nodig. Realiseer je dat goed. Het is belangrijk dat je 100% achter je idee staat!

Daarnaast ben ik er een voorstander van om niet lenen,  maar zelf te gaan verdienen en je bedrijf op die manier op te bouwen. Je hoeft dan op financieel vlak aan niemand verantwoording af te leggen en als het mislukt is het geen ramp. Wat ons heel hard heeft laten groeien is weinig eisen aan je privézaken stellen. Zeker in onze eerste jaren werd iedere euro die er binnenkwam weer geïnvesteerd in de onderneming. We keerden dus weinig tot geen salaris uit. Wat begon met een paar euro’s is uitgeroeid tot waar we nu staan!’

Ook de minor Digital Marketing volgen?

Tijdens deze minor staat de website of webshop als marketinginstrument centraal. Een digital strategy helpt je om meer rendement en een hogere positie bij zoekmachines te behalen.

Lees meer over de minor

Gerelateerde artikelen

Daniel Onderwijs

Eerste studenten Ondernemerschap en Retail Management ‘nieuwe stijl’ studeren af

19 juli 2019
Enschede - Ariens Plein Ondernemerschap

‘Het mooie aan ondernemerschap is dat het zich blijft ontwikkelen’

24 mei 2018
Kjelt van den Hazel Ondernemerschap

'Met HealthMatch zet je de stap naar een gezonder leven'