Rob ten Hove
Ondernemerschap

Deze oud-winnaar van de Saxion Ondernemers Award lost nu moordzaken op

Dit jaar wordt de Saxion Ondernemers Award alweer voor de tiende keer georganiseerd. Een van de grootste succesverhalen is misschien wel die van Rob ten Hove (29). Hij won in 2009 de eerste editie van de award en is met het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend onderzoeksbureau in Nederland.

Hoi Rob, hoe is het voor jou allemaal begonnen?

“In 2009 heb ik tijdens mijn studie Forensisch Onderzoek het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau (NFO) opgericht, naar aanleiding van het winnen van de Saxion Ondernemers Award. De Ondernemers Award was voor mij de stimulans om niet na, maar al tijdens de studie te beginnen. Op dat moment was forensisch onderzoek sterk in opkomst en was er, met name binnen de advocatuur, grote behoefte aan advies over de sterkten en zwakten van forensische opsporingsmethoden. We hebben hierop ingespeeld door een zeer breed palet van forensisch specialisten aan elkaar te verbinden. Zodoende ontstond er een one-stop shopop het gebied van forensisch onderzoek. Of het nu ging om DNA, vingerafdrukken of pathologie: bij het NFO kon men terecht voor deskundig advies.”

Hoe heb je dat destijds weten te combineren met je studie?

“Ja, dat vraag ik mezelf nu ook nog wel eens af. De combinatie tussen studie en de start van het NFO was een pittige, echter is er vanuit Saxion altijd goed meegedacht. Zo kon ik bijvoorbeeld afstuderen binnen mijn eigen bedrijf.”

Dit jaar vier je je tienjarige jubileum. Hoe gaat het inmiddels?

“Het NFO is in de loop der jaren van een forensisch adviesbureau getransformeerd tot een forensisch onderzoeksbureau. Waar in 2009 in hoofdzaak advies aan (strafrecht)advocaten werd gegeven, verricht het NFO nu jaarlijks meer dan 300 onderzoeken. Deze variëren van kleine onderzoekjes, zoals handtekeningonderzoek, tot zeer specialistische onderzoeken in bijvoorbeeld moordzaken. De onderzoeken leiden veelal tot veroordelingen, maar in sommige gevallen ook tot vrijspraken van mensen die al jarenlang onschuldig vastzaten.”

Wat maakt jouw werk zo interessant?

“Je bezighouden met forensisch onderzoek is zo leuk, omdat je op zoek gaat naar het vinden van de waarheid. Met behulp van geavanceerde technieken probeer je de waarheid zo goed mogelijk te reconstrueren. Het opsporen van fraudeurs of misdadigers blijft altijd boeiend. Zeker wanneer je ze te slim af bent, zodat ze hierdoor door de mand vallen.

Starten tijdens je studie is een keuze die vaak goed uitpakt, want leeftijd speelt in het zaken doen geen rol: als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg

Rob ten Hove, winnaar van de eerste Saxion Ondernemers Award en oprichter van het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau

Je hebt je droom om van het NFO een toonaangevend forensisch onderzoeksbureau te maken inmiddels behaald. Wat is nu je ambitie?

“De doelstelling voor de komende jaren is om wat meer vrije tijd te hebben, aangezien ik na de zomer voor het eerst vader verwacht te worden. Natuurlijk ben ik ook ambitieus: zo zijn er plannen om uit te breiden naar het buitenland. We zijn zelfs al kleinschalig gestart in Suriname en krijgen steeds beter voet aan de grond in België. Daarnaast verwacht ik dat we in de nabije toekomst opnieuw in een aantal zaken kunnen aantonen dat veroordeelden al jarenlang onterecht vastzitten. Middels de nieuwste technieken proberen we in dat soort, vaak oude, zaken nieuw bewijs te vinden. Een doelstelling is om ons meer te richten op dat soort zaken.”

Heb je nog tips voor studenten die ook willen ondernemen?

“Starten tijdens je studie is een keuze die vaak goed uitpakt. Leeftijd speelt in het zaken doen geen rol, daarbij geldt enkel de regel: als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg. Als je éénmaal voor een baas werkt is de stap naar het ondernemen toe vaak groter dan wanneer je nog studeert. Daarnaast: door al tijdens je studie te gaan ondernemen, kom je in contact met mede-ondernemers en dat stimuleert. Ook de faciliteiten die Saxion biedt, dienen als springplank om een succes van je onderneming te maken.”

Na je winst in 2009 ben je tegenwoordig jurylid van de Ondernemers Award. Waarom?

“Omdat ik het erg leuk vind om studenten bezig te zien met ondernemen. Ik kan me door mijn eigen deelname goed in de deelnemers verplaatsen.”

En waar let je dan op als jurylid?

“De Saxion Ondernemers Award is een wedstrijd. Ik ben dus op zoek naar de beste ondernemer of onderneemster met een goed idee. Daarnaast ben ik op zoek naar fanatieke, ondernemende studenten die je door een stukje coaching weer net wat verder kunt helpen. Je probeert iedere deelnemer iets mee te geven waar ze verder mee kunnen.”

Wat is je het meest bijgebleven in tien jaar Saxion Ondernemers Award?

“Een specifiek hoogtepunt als jurylid kan ik niet noemen, maar het is elk jaar weer super om te zien hoe enthousiast en leergierig de deelnemers zijn. De deelnemers die er heilig in geloven dat hun onderneming een succes gaat worden, zijn de allerleukste deelnemers om mee te sparren. Als deelnemer was de winst in 2009 het hoogtepunt. Ook de coachingsessies met Eric Wentink, naar aanleiding van het winnen van de Award, waren zeer waardevol.”

Wat vind je zelf het leukste onderdeel?

“Dat is een lastige keuze, maar ik kies voor de bootcamp. Voor aanvang van de bootcamp krijg je de plannen en de filmpjes binnen. Je ontwikkelt dan al een aardig beeld van de deelnemers, maar toch word je tijdens de bootcamp regelmatig verrast. Doordat je tijdens de bootcamp live met de deelnemers van gedachten wisselt, beginnen de ideeën echt te leven. Ook is de finaledag natuurlijk altijd leuk. De winnaar komt uit de bus en vaak kom je tijdens de finaledag oud-deelnemers en oud-docenten tegen. Altijd goed om weer even bij te praten en te kijken waar iedereen staat.”

Ontdek jouw beroep van de toekomst op onze open dag!

Meld je aan!
Tom Wassink

Tom Wassink

Met zowel een journalistieke als een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. Dit doet hij ook als freelancer én bij zijn voetbalvereniging Oranje Nassau. Verder sport hij graag en wordt hij blij van kinderen die nog lekker op straat voetballen.

Gerelateerde artikelen

Saxion-onderzoeker Simon Hageman onderscheiden met Lettinga Award 2019 Onderzoek

Thermo-akoestische warmtepompen: 'Deze techniek staat op het punt van doorbreken'

2 juni 2020
Soufiane Studentenleven

Student én chocolatier Soufiane: 'Als je een passie hebt, ga er dan voor'

2 juni 2020
L-Bow.jpeg Onderzoek

FabLab ontwerpt coronabestendige deurgreep