RescueDrone.png
Onderzoek

Saxion helpt mee aan ontwikkeling rescuedrones

Leestijd Minuten

In samenwerking met machinefabriek Boessekool heeft Saxion een unieke megadrone ontwikkeld die ruim 500 kilogram laadvermogen heeft. De drone kan voor verschillende doeleinden worden ingezet en heeft de eerste testen doorstaan.

Volgens de Telegraaf zou de Koninklijke Landmacht inmiddels interesse hebben getoond in de drone. De megadrones zijn onder meer in staat om gewonde soldaten van het slagveld te halen. "Maar ze kunnen ook ingezet worden voor het blussen van branden of bijvoorbeeld pakketbezorging," vertelt Abeje Mersha van het lectoraat Mechatronica. "Ze kunnens stabiel en autonoom vliegen, precisielandingen maken en op onbereikbare plekken komen. Daardoor zijn ze geschikt voor meerdere doeleinden."

Mersha is trots op de bijdrage van Saxion, dat het praktijkonderzoek deed. "Er bestaat nog geen drone die zo stabiel kan blijven vliegen, met of zonder lading. Het laat zien wat wij kunnen betekenen voor zowel de regio als het land in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het vinden van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen."

De drone heeft de eerste testen op het gebied van autonomie en stabiliteit doorstaan en zal naar verwachting eind 2019 beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles Onderzoek

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles

22 april 2024
Onderzoek

Marjolein den Ouden en Marloes Postel over technologie in de zorg

15 april 2024
Smart glasses in de zorg Promovendus Niek Zuidhof zegt ja 1.jpg Onderzoek

Smart glasses in de zorg? Promovendus Niek Zuidhof zegt ja