_J5A8236-min.jpg
Studentenleven

Dit is hoe Jordy na zijn afstuderen een baan vond bij zijn favoriete club

Elk jaar studeren er tal van studenten af bij Saxion, maar waar komen deze alumni uiteindelijk terecht? Jordy Lucassen studeerde in de zomer van 2018 af als sportmarketeer en vond een baan bij de voetbalclub waar hij fan van is: FC Twente.

Ha Jordy, wat doe je precies bij FC Twente?

“Ik ben werkzaam als binnendienstmedewerker op de commercieafdeling. Hier ligt de focus op de zakelijke contacten van FC Twente en op het vullen van de hoofdtribune. Deze contacten verbinden zich op verschillende manieren aan de club, bijvoorbeeld door business seats te kopen en deel te nemen aan de business club, exposure af te nemen via de LED-boarding of een arrangement te kopen voor een losse thuiswedstrijd. Onze afdeling probeert zo goed mogelijk in de wensen en behoeften te voorzien van onze zakelijke klanten en de taken die daarbij horen zijn heel divers. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen ben ik veelal bezig met het opmaken en verlengen van sponsorcontracten. Wanneer het seizoen begonnen is, ligt de focus meer op de verkoop en het voorbereiden van verschillende arrangementen.” 

Hoe ben je er terecht gekomen?

“In het derde jaar van mijn opleiding Sportmarketing, officieel een studieroute van Commerciële Economie, heb ik een half jaar stage gelopen op de marketingafdeling van FC Twente. Hierdoor kende ik logischerwijs al een groot aantal van mijn huidige collega’s. Toen ik afgestudeerd was, zag ik toevallig een vacature online komen en heb ik geen moment getwijfeld. Na een tweetal gesprekken met een extern bemiddelingsbureau kon ik op gesprek komen bij FC Twente. Het voelde meteen weer goed en vertrouwd en ik ben nog steeds erg blij met de geboden kans.”

Wat is het leukste van je werk?

“Met name het dynamische van een voetbalorganisatie en het toewerken naar een thuiswedstrijd geeft een kick. Je bent met de gehele organisatie naar dat ene moment aan het toewerken op bijvoorbeeld een zaterdagavond en daar ligt dan ook alle focus op. Mensen zien op televisie een voetbalwedstrijd van negentig minuten, maar buiten het veld gebeurt er zoveel meer. Alles moet op dat moment goed zijn en kloppen, niet alleen op het veld, maar ook buiten het veld.  Een mooie voetbalavond in een goedgevuld stadion afsluiten met drie punten is dan ook zeker het leukste van mijn werk.”

Toen ik in 2014 begon met de opleiding was het mijn ambitie om ooit bij een voetbalclub werkzaam te zijn en dan in het bijzonder FC Twente, omdat ik uit de regio kom en van jongs af aan al wedstrijden bezocht.

Jordy Lucassen, voormalig Sportmarketing-student en nu werkzaam bij FC Twente

Wat is het meest bijzondere dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

“Het afgelopen seizoen heeft FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld en dit bracht de nodige druk met zich mee. Het was voor de club heel belangrijk om binnen een jaar weer terug te zijn op het hoogste niveau en dit is uiteindelijk ook gerealiseerd door middel van het kampioenschap. Doordat FC Twente flink wat punten voor stond op de concurrentie, begon het speculeren over een mogelijke kampioenswedstrijd al vroeg. Uiteindelijk konden we op Tweede Paasdag kampioen worden, thuis tegen Jong AZ. Iedereen wilde bij deze wedstrijd zijn en de voorbereidingen waren dan ook hectisch en druk, maar zeker allemaal de moeite waard. Uiteindelijk werden we kampioen op maandag en werd de selectie gehuldigd op dinsdag. Het is heel bijzonder geweest om alles van zo dichtbij mee te maken. De voorbereidingen naar deze kampioenswedstrijd – en de wedstrijd en huldiging op de dag na de wedstrijd – zijn dan ook ongetwijfeld het meest bijzondere wat ik tot nu toe heb meegemaakt bij FC Twente.”

In hoeverre is dit je droombaan?

“Toen ik in 2014 begon met de opleiding, was het mijn ambitie om ooit bij een voetbalclub werkzaam te zijn en dan in het bijzonder FC Twente, omdat ik uit de regio kom en van jongs af aan al wedstrijden bezocht. Om dit te realiseren wilde ik de nodige ervaring op gaan doen in mijn stageperiode. In het derde jaar van de opleiding heb ik dus een half jaar stage gelopen bij FC Twente en dit half jaar is voor mij de bevestiging geweest. Sindsdien kon ik niet wachten om werkzaam te zijn in de voetbalwereld, met als absolute voorkeur natuurlijk bij FC Twente.”

Wat is je bijgebleven uit je tijd bij Saxion?

“Mijn tijd bij Saxion is echt voorbij gevlogen en dat is meestal een goed teken. Wat me het meeste is bijgebleven – en wat naar mijn mening het meest waardevolle is wat ik heb geleerd – zijn de halfjaarlijkse projecten. Deze projecten hebben we gedurende de opleiding uitgevoerd voor verschillende opdrachtgevers. Door deze projecten leerde je goed samen te werken met je medestudenten en leer je zelf ook je sterke en minder sterke punten kennen. Daarnaast heb ik veel geleerd van het contact met externe opdrachtgevers: je bent echt bezig voor een bedrijf om ze middels een adviesrapport te helpen op verschillende gebieden. Op deze manier leerde je veel van een specifiek bedrijf en krijg je een beeld van de bedrijfsvoering en keuzes van het bedrijf. Daarnaast is de stageperiode ook een hele waardevolle tijd geweest. Zoals ik al eerder aangaf bevestigde dit dat ik mijn ambitie daadwerkelijk waar wilde maken en is de tijd daar ook ontzettend leerzaam geweest.”

Heb je nog tips voor studenten die ook hun droombaan willen vinden?

“Kies de juiste stage en begin tijdig met de voorbereiding hiervan. Ik ben van mening dat de stageperiode heel belangrijk is, omdat je op deze manier jezelf kan leren kennen en jezelf kan laten zien. Door je stage weet je hopelijk beter wat je wel en niet zoekt in een beginnersfunctie als je bent afgestudeerd. Daarnaast vergroot je tijdens je stage je netwerk, iets wat absoluut niet onbelangrijk is.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met zowel een journalistieke als een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. Dit doet hij ook als freelancer én bij zijn voetbalvereniging Oranje Nassau. Verder sport hij graag en wordt hij blij van kinderen die nog lekker op straat voetballen.

Gerelateerde artikelen

a5433fa0-5375-44cc-9085-ee118aa6a3cd 2.jpg Onderwijs

Sportmarketing-studenten halen €20.000 op voor goede doel

5 juli 2019
Ruud Koopman Onderwijs

'Effectuation is als koken: gooi alles in de pan dat je in huis hebt'

2 oktober 2019
Marjolein in Sevilla! Studentenleven

Saxion Nomads #8: Huismus Marjolein wordt continu uitgedaagd in het Spaanse Sevilla