De duurzame student
Studentenleven

Zo lever jij makkelijk een duurzame bijdrage...

Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'
Fatma Yilmaz Leestijd Minuten

Bij het woordje duurzaamheid denk je wellicht aan groene energie, de fiets pakken in plaats van de auto en afval scheiden. Maar het is meer dan dat. Denk aan voedselverspilling, minder dierlijke producten eten en gebruiken, eerlijke kleding en tweedehands producten. Wij zetten een aantal tips op een rij hoe jij hier makkelijk een bijdrage aan kan leveren...

Tip 1: Verminder je plastic gebruik

Plastic is onwijs slecht voor het milieu. Dat wist je vast al omdat plastic is niet-biologisch afbreekbaar is en daardoor zwerft het rond. Dit komt uiteindelijk in de natuur terecht, bijvoorbeeld in de zee (plastic soup), wat weer gevolgen heeft op het welzijn van de dieren. Bovendien wordt er veel aardolie gebruikt om plastic te produceren. Minder gebruiken die handel dus, maar hoe? 

Je kan als je een bezoekje aan de supermarkt brengt de plasticvrije groente- en fruittasjes pakken en/of de gebruikte plastic tasjes hergebruiken. Nóg beter is het aanschaffen van biologische katoenen tas(sen) die je overal mee naartoe kan nemen. Niet alleen tassen, maar alles wat plastic is kan je vervangen, zoals rietjes, je tandenborstel en boterhamzakjes. Bijkomend voordeel is dat de meeste zaken levenslang te gebruiken zijn en je dus niet elke keer geld hoeft uit te geven. Duurkoop is goedkoop!

Wil je nog een extra bijdrage leveren aan een plasticvrije natuur? Er zijn verschillende initiatieven die zwerfvuil oprapen waar ze jouw hulp goed kunnen gebruiken! 

Tip 2: Neem een kijkje bij de kringloop

Als student heb je (meestal) geen cent te makken. Zo’n bezoek aan de kringloop is goed voor de portemonnee, maar thrift shoppen is ook gewoon hartstikke leuk. Je blaast als het ware een tweede (of derde, vierde, vijfde!) leven in een leuke kast. Neem ook eens een kijkje op verschillende weggeefhoekpagina’s op Facebook en kies voor de verandering een refurbished iPhone. 

Ook duurzame mode, beter bekend als slow fashion , belast het milieu minder, wordt onder menswaardige omstandigheden geproduceerd én gaat als kleding langer mee. Ook leuk: studenten van Fashion & Textile organiseerden afgelopen studiejaar een kledingruil om kleding een tweede leven te geven. Geen in de agenda bij jou in de buurt? Organiseer het dan zelf ;) 

Geïnspireerd? Verkoop of doneer de spullen die je zat bent. Wie weet heeft de ander er veel plezier van. Op de derde verdieping van het Epy Drost gebouw, bij de opleiding Fashion & Textile Technologies, vind je een kast waar je deze spullen kan achterlaten (en wie weet ligt er iets leuks voor jou tussen). 

Tip 3: Eet/gebruik minder dierlijke producten

Vleesconsumptie heeft onwijs veel impact op het welzijn van de mens, dieren, maar vooral de aarde. Volgens Milieu Centraal wordt 40 procent van de klimaatbelasting veroorzaakt door voedsel van de gemiddelde Nederlander. Veehouders die het vlees produceren, stoten broeikasgassen uit, verbruiken veel water en hebben ruimte nodig voor veevoer. Dit zorgt voor opwarming van de aarde. 

Wil je Moeder Natuur een handje helpen? Eet dan minder vlees en zuivel. Als je geen afstand van vlees kan nemen, kies dan voor kip in plaats van rood vlees. Wil je verantwoord vlees blijven eten? Kies dan voor het vlees met het Europese keurmerk voor biologisch. 

Tip 4: Voedselverspilling tegengaan

We staan er niet vaak bij stil, maar we gooien om verschillende redenen onnodig veel voedsel weg. Volgens Milieu Centraal verdwijnt jaarlijks zo’n 40 kilo van ons eten in de afvalbak. Dat kost eenieder van ons 140 euro per jaar! Wanneer voedingsmiddelen, die nog prima te eten zijn, in de vuilnisbak belanden, dan gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. Zonde voor zowel het milieu als voor je eigenportemonnee. Schrijf voor jezelf eens op wat je allemaal weggooit en hoe veel je had kunnen besparen. Een andere tip is om een weekmenu op te stellen. Je maakt dan een planning voor de aankomende week. Zo haal je alleen de benodigde ingrediënten. Zorg er verder voor dat je koelkast op de juiste temperatuur staat, want dan verspil je geen energie.

En nog wat extra tips voor als er toch wat over blijft... Heb je asperges bereid, gooi de schil dan niet weg! Die kan je gebruiken voor een aspergesoep. Heb je droog brood over? Maak hier wentelteefjes van. Met overrijpe bananen maak je heerlijk bananenbrood. Gooi al het overgebleven fruit in de blender om er een heerlijke smoothie van te maken. Je kan onwijs veel met de overgebleven restjes en kliekjes.

En verder...

  • Pak de fiets in plaats van de auto.
  • Moet je lange afstanden leggen? Pak dan de trein.
  • Doe je was op 20 graden en laat het in lucht drogen.
  • Zet je verwarming lager en in de nacht helemaal uit.
  • Kies voor ecologische schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn.
  • Douche niet te lang.
  • En voor de dames: vervang je tampon of maandverband voor de menstruatie cup.
  • Laat apparatuur en/of lichten niet onnodig aanstaan. 
  • En als we dan toch bezig zijn: laten we de rommel die we op straat tegenkomen weggooien. Alle kleine beetjes helpen. 

Leef duurzaam

 Je kan natuurlijk niet overal op letten. Maar belangrijker is dat je je bewust wordt van je consumptiegedrag. Naast verspilling heb je spullen soms helemaal niet nodig.  Ben jij duurzaam bezig? Check hier je voetafdruk.

Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'

Fatma Yilmaz

Fatma Yilmaz is drie jaar geleden gestopt met de opleiding International Human Resource Management omdat ze een burn-out kreeg. Tegenwoordig is ze met veel plezier als social media editor werkzaam bij de Dienst Marketing en Communicatie. In haar vrije tijd leest, schrijft en filosofeert ze graag over het leven en probeert ze taboes te doorbreken.

Gerelateerde artikelen

netwerken 5 tips Studentenleven

Maak slim gebruik van je netwerk: 5 tips over netwerken

26 november 2019
Interviewen zo doe je dat Studentenleven

Interviewen, zo doe je dat

12 november 2019
Bureau Studentenleven

Aan de slag met LinkedIn