TikTok app
Studentenleven

Waarom TikTok zo'n dikke hit is onder jongeren

Leestijd Minuten

Backflips, playbacken en zelfs dansen op de voicemail van je ex… TikTok is een dikke hit onder jongeren. Maar waarom eigenlijk? En wat maakt deze video-sharing app zo uniek? Wij zochten 't voor je uit! 👇

Met maandelijks 500 miljoen actieve gebruikers doet TikTok lekker mee in het rijtje van Instagram en Snapchat. In twee jaar tijd heeft de app het enorm aan populariteit gewonnen. Wat begon met de naam Musical.ly, werd in 2017 na de overname door een Chinees bedrijf omgedoopt tot TikTok. En TikTok scoort! 

Wat kun je met TikTok?

Op TikTok filmen jongeren zichzelf terwijl ze aan het dansen, zingen of playbacken zijn. De korte video’s van pakweg 15 seconden kunnen vervolgens worden opgeleukt met onder andere liedjes, geluidseffecten en filters. De app heeft echter niet alleen met muziek te maken, TikTok wordt ook steeds vaker gebruikt voor challenges en andere grappige video’s. Nadat je je filmpje hebt gedeeld met al je volgers, wil je natuurlijk dat je stukje meesterwerk door zoveel mogelijk mensen wordt bekeken en geliket. 

Wie gebruikt TikTok?

TikTok is vooral populair onder jongeren van 10 tot en met 19 jaar. Eigenlijk zit er een minimumleeftijd van 13 jaar aan vast, maar veel jonge kinderen omzeilen deze leeftijdsgrens door simpelweg een andere geboortedatum in te vullen. 

Hoe kan het dat de app zo hard groeit?

TikTok staat al een tijdje in de top 100 van meest gedownloade apps in beide app stores. Het succes achter de video-app zit ‘m in meerdere factoren. Het is met name een heel positief platform waar veel wordt gelachen. In tegenstelling tot Facebook en Instagram vind je op TikTok weinig negativiteit, reclame en nepnieuws. Verder biedt TikTok gebruikers de optie om zo creatief mogelijk uit de hoek te komen. Je kunt je video’s opleuken met allerlei grappige effecten waardoor er ware kunstwerkjes ontstaan.

Dat de app ook voor sociale verbinding zorgt, is natuurlijk een inkoppertje. Jongeren worden daarnaast uitgedaagd om de grens op te zoeken. Hoe gekker hoe beter, een uitspraak die helemaal aansluit op de behoeftes van deze leeftijdsgroep. 

Hoe denk jij over TikTok? Stuur je favo video's of accounts naar nieuws@saxion.nl

Gerelateerde artikelen

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede Corporate

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede

20 april 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn