'Met een Fast Forward-trainee haal je iemand binnen die met een frisse blik naar je organisatie kijkt'
Business

'Met een Fast Forward-trainee haal je iemand binnen die met een frisse blik naar je organisatie kijkt'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Na het behalen van haar Saxion-diploma Sociaal Juridische Dienstverlening wilde Lauren Bijen (22) zich graag verder oriënteren op wat er mogelijk was. Een master? Werkervaring opdoen in haar vakgebied of eerst eens verder buiten de vaste kaders kijken? Ze koos voor dat laatste en meldde zich aan voor het Fast Forward Traineeship van Saxion. Inmiddels is Lauren voor haar eerste opdracht verbonden aan Opleidingsinstituut KMBV.

“Na mijn afstuderen wilde ik mij graag nog verder ontwikkelen, maar kon ik niet echt een master vinden die bij mijn interesse aansloot,” vertelt Lauren. “Direct aan de slag binnen m’n eigen vakgebied wilde ik ook nog niet. Het Fast Forward-traject was voor mij echt een uitkomst. In twee jaar tijd kan ik bij drie verschillende organisaties werkervaring opdoen, in combinatie met het ontwikkelprogramma dat Saxion op de vrijdagmiddag aanbiedt. Ik ben afgelopen december gestart bij Opleidingsinstituut KMBV.”

Laurens eerste werkgever richt zich op het opleiden van zorgprofessionals in de breedste zin van het woord: van persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling tot het aanleren van (nieuwe) vakinhoudelijke vaardigheden. Het instituut valt onder de vlag van Meaningful Matters, dat binnen andere divisies ook een breed palet aan trainingen en leiderschapsprogramma’s aanbiedt. Ilse van Gent is hoofd operations. Zij was degene die eind vorig jaar de telefoon pakte en Fast Forward belde.

Ik kon Fast Forward wel eens vragen of er opnieuw een interessante trainee beschikbaar was die zich aan ons wilde verbinden. Niet geschoten is altijd mis, dacht ik.

'Met een Fast Forward-trainee haal je iemand binnen die met een frisse blik naar je organisatie kijkt'
Ilse van Gent

“Vanuit KMBV hadden we een vacature waar we nog niet de juiste persoon voor gevonden hadden. Omdat we al een erg positieve ervaring met een andere Saxion Fast Forward-trainee hadden opgedaan, ging mij ineens een belletje rinkelen. Ik kon Fast Forward wel eens vragen of er opnieuw een interessante trainee beschikbaar was die zich aan ons wilde verbinden. Niet geschoten is altijd mis, dacht ik. In principe werken wij graag langdurig samen met mensen. Dat is onze insteek, maar als je een bepaalde vacature niet goed ingevuld krijgt, is een Fast Forward-trainee een waardevolle toevoeging aan je team. Zeker als je na het traineeship ook aansluitend, of op termijn, iets aan elkaar kunt hebben. Zo is onze eerste Fast Forwarder hier ook langer gebleven. We zien Lauren daarom niet als een trainee of stagiair. Ze is onze collega en zo noemen we haar ook,” aldus Ilse.

Masterclasses

Het bevalt Lauren goed bij haar eerste opdrachtgever: “Ik voel me inderdaad ook geen stagiair of trainee, maar onderdeel van het team. Ik ben fijn ontvangen bij KMBV, iedereen wil mij helpen.” En het werk? “Ook dat is interessant. Als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor alles rond een aantal opleidingstrajecten. Ik leg contact met de opdrachtgever, schrijf voorstellen, maak planningen, zorg voor de nacalculatie, evaluatie en facturering. Alles van A tot Z eigenlijk. Het ontwikkelprogramma van Fast Forward volg ik met de andere Fast Forward-trainees nu online, vanwege de situatie rond corona. Als er masterclasses zijn waarbij mijn werkgever aan wil sluiten, dan is die mogelijkheid er.”

“Je merkt dat Lauren uit haar wekelijkse ontwikkelprogramma weer bepaalde inzichten meeneemt naar ons als organisatie,” vult Ilse aan. “Lauren deelt haar kennis zo met haar collega’s. Dat zorgt ervoor dat wij ook open blijven staan voor nieuwe dingen, soms uit onze vaste patronen worden gehaald. Lauren helpt ons als organisatie dus weer breder te kijken. Dat we zelf ook bij die masterclasses aan kunnen sluiten als het thema interessant voor iemand is, vinden we ook een plus.”

Zelfreflectie

Ilse benoemt dat Lauren, net als haar Fast Forward-voorganger bij KMBV, echt laat zien dat ze zich wil ontwikkelen. “Dat vind ik een fijn aspect aan deze starters,” vertelt ze. “Als opleidingsinstituut hebben we ‘ontwikkeling’ sowieso hoog in het vaandel. De Fast Forwarders zijn in hun ontwikkelprogramma ook bezig met zelfreflectie. Dat merken we op de werkvloer. Ze staan open voor feedback, willen graag leren en op een gerichte manier aan hun vaardigheden werken. Bij onze beide trainees viel mij ook op dat ze harde werkers zijn, maar misschien is dat toeval, een kwestie van karakter,” lacht ze.

Op de vraag waarom organisaties en bedrijven hun deur open moeten zetten voor een Fast Forward-trainee antwoordt Ilse: “Ik denk dat een trainee een grote mate van loyaliteit meebrengt. We zien dat dit soort mensen veel commitment tonen. Ze willen zich ontwikkelen, gaan een goed contact met hun collega’s aan en willen echt onderdeel worden van het team, nog afgezien of ze na hun traineeship kunnen blijven. Ze conformeren zich aan wat de organisatie van hen nodig heeft en gebruiken dat in hun eigen leerproces.” 

Fast Forward laat mij kennismaken met werkplekken waarmee ik nooit in aanraking zou zijn gekomen. Het helpt mij ook buiten mijn kaders te denken.

Lauren Bijen
Lauren Bijen

Lauren vult aan: “Fast Forward kan je als starter echt een boost geven. Normaal gesproken zou ik vanuit mijn SJD-opleiding nooit bij een organisatie als Opleidingsinstituut KMBV zijn gaan solliciteren. Fast Forward laat mij kennismaken met werkplekken waarmee ik nooit in aanraking zou zijn gekomen. Het helpt mij ook buiten mijn kaders te denken. In mijn tweede traject zou ik graag een functie in de financiële sector willen vervullen. Ik kijk alvast naar vacatures. Vanuit KMBV denken de collega’s ook mee over mijn vervolgstappen.”

Frisse blik

Buiten de kaders denken en kijken. Het lijkt de rode draad in het verhaal van Lauren, maar ook in dat van Ilse: “Vanuit KMBV zou ik tegen andere organisaties en bedrijven willen zeggen: als je een Fast Forward-trainee met een hele andere achtergrond binnenhaalt, haal je ook iemand binnen die met een frisse blik naar je organisatie kijkt. Vanuit de opleiding of al vanuit een voorgaand traineeship. Dat voegt altijd iets toe aan je organisatie. Zelf vind ik het ook bij onze koepelorganisatie Meaningful Matters passen. We willen mensen een kans bieden zichzelf te ontwikkelen. Over Lauren zijn we erg tevreden, maar ik gun haar juist ook van harte het vervolg van haar Fast Forward-traject. Om zich verder te oriënteren en ontwikkelen, bijvoorbeeld in de financiële sector waar ze nieuwsgierig naar is. Onze deur staat in ieder geval daarna altijd voor Lauren open.”

Over Fast Forward

Fast Forward is hét tweejarige traineeship voor jonge getalenteerde hbo- en wo-afgestudeerden. Deze talenten volgen wekelijks masterclasses uit het leiderschapsprogramma van Fast Forward en zijn tegelijkertijd aan het werk bij een bedrijf uit de regio. Talenten en bedrijven worden met visie en durf met elkaar verbonden en door te investeren in elkaar maken ze elkaar én de regio sterker.

Lees meer
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Ondernemerschap

Werkgeluk bij Fast Forward traineeship: trainees Sanne en Stijn zijn enthousiast

19 februari 2024
FF matching event.jpg Organisatie

Kevin is Fast Forward trainee bij Extendas: “Soms moet je een tandje bijzetten, maar dat kan wel wat moois opleveren”