Foto van de afsluiting van het Ademfors project van het Lectoraat Advanced Forensic Technology
Organisatie

Lectoraat Advanced Forensic Technology sluit project ’’Ademforsa’’ succesvol af

Leestijd Minuten

Op 27 februari heeft de eindbijeenkomst van het 16 sterke innovatieconsortia van het Nederlands-Duitse INTERREG projectprogramma ‘ROCKET’ in de DRU Cultuurfabriek te Ulft plaatsgevonden.

ROCKET was een vierjarig programma met als doelstelling grensoverschrijdende ontwikkelingen te stimuleren in Key Enabling Technologies, zoals fotonica, nanotechnologie en nieuwe materialen. Deze technologische ontwikkelingen vormen het fundament voor een nieuwe generatie producten en processen die oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen.

Het lectoraat Advanced Forensic Technology, onder leiding van Jaap Knotter, maakte deel uit van het consortia en heeft onderzoek gedaan aan het project ’’Ademforsa - Advanced Devices for Innovative Medical and Forensic Sampling and Analyzing’’. 

Lead partner van het project was Pervatech BV en samen met de overige partners: Saxion lectoraat NanoBio, Universiteit Twente, NYtor, Qurin Diagnostics, Deventer Ziekenhuis, Ffund en IFG (DE) werd twee jaar lang onderzoek verricht. 

Het project was gericht op de verbetering van het huidige bemonsteringsmateriaal welke op een Plaats Delict wordt toegepast en het ontwikkelen van een biosensor. 

Biologische sporen die te vinden zijn op een plaats delict (PD) worden met een katoenen swab bemonsterd en vervolgens naar het National Forensic Instituut (NFI) ter analyse opgestuurd. Onderzoek heeft echter aangetoond dat 20-76% van het verzamelde DNA in het wattenstaafje achterblijft of tijdens de extractieperiode verloren gaat en niet in een volledig DNA-profiel resulteert. In Ademforsa werd onderzocht of een keramisch membraan het wattenstaafje kan vervangen, omdat het membraan een hogere extractie- en herstelefficiëntie heeft, vanwege een relatief vlak oppervlak. Daarnaast werd een biosensor ontwikkeld die, onder laboratoriumomstandigheden, de aanwezigheid van menselijk DNA in een monster kan detecteren en kan aangeven of het monster van een mannelijke/vrouwelijke donor afkomstig is.

Het INTERREG programma werd uitgevoerd door Oost NL, NMWP.NRW, Holland Semiconductors, innos Sperlich en Novel-T. Het programma werd gefinancierd vanuit Europese INTERREG fondsen, in combinatie met bijdragen van de Provincie Overijssel, de Provincie Gelderland, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en de ministeries van Niedersachsen en Nordrhein Westfalen. 

Bij vragen kunt u contact opnemen met dhr. dr. Jaap Knotter MEd.

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Criminal Investigation XD: via nanotechnologie in de forensische opsporing naar een veiligere samenleving

30 januari 2024
Abeje Mersha en Jaap Knotter CSI Drone (Fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Dit is de toekomst: een CSI-drone die verborgen graven van vermiste personen opspoort

27 juni 2023
Omgeving en data Organisatie

GROUNDED: Het onzichtbare toepasbaar maken