Evert Duipmans
Ondernemerschap

Evert is docent én heeft een wekelijks nachtprogramma op NPO Radio 2

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Als klein jongetje speelde hij al radio-dj’tje en vulde hij cassettebandjes met muziek, interviews en radioteksten. Bijna dertig jaar later is ICT-docent en onderzoeker Evert Duipmans via lokale omroepen in Friesland en Twente beland bij de best beluisterde radiozender van dit moment: NPO Radio 2. “Tijdens de eerste uitzending had ik direct een student van me aan de lijn.”

Hoi Evert, hoe is je fascinatie voor radio maken begonnen?

“Ik heb altijd veel gehad met muziek en was als kind altijd radio aan het luisteren en aan het spelen. Dan had ik zo’n klein rood radiootje met een cassetterecorder waarmee ik opnames kon maken. Ik nam dingen op, interviewde iedereen, praatte over intro’s heen en maakte top 40-bandjes.”

Hoe ben je daadwerkelijk in het radiowereldje beland?

“In ons dorp in Friesland ben ik ooit begonnen met dj’en in een jeugdhonk. Een collega had een eigen radioprogramma bij de lokale omroep en dus ging ik geregeld mee. Via via kwam ik daar vervolgens ook terecht. Na mijn studie in Leeuwarden ben ik naar Twente gekomen om twee masteropleidingen te volgen en ondertussen ben ik radio gaan maken voor de Batavieren-race, daar zit altijd een live radioverslag bij. Daar ben ik acht jaar coördinator geweest en in die tijd kreeg ik veel te maken met verschillende radiostations, waaronder 1Twente. Daar zeiden ze altijd: mocht je wat willen doen, kom maar langs. Toen ik in 2016 stopte met mijn cabaretwerkzaamheden had ik best wel weer zin om reguliere radio te maken. Toen heb ik een goede vriend gevraagd om samen een programma te maken. Ik ken hem van de cabaretvereniging. Hij had ook meegedaan aan BataRadio en was direct heel goed. Dit is te gek, dacht ik. Hier kan ik wel wat mee.”

Wat doen jullie tijdens jullie programma WILDGROEI?

“We maken een programma waarin we persoonlijke verhalen vertellen en dingen uit het nieuws halen om daar een leuke, komische draai aan te geven. In Friesland maakte ik destijds radio die echt gericht was op muziek, maar hier in Twente richt ik me, naast de muziek, ook veel meer op leuke, creatieve items.”

Vervolgens won je samen de Lokale Omroep Award voor beste radioprogramma.

“Dat was echt te gek en totaal onverwacht. Ik had er nooit over gedacht om ons programma in te sturen voor een prijs, maar bij de omroep zeiden ze dat ze het programma dusdanig leuk vonden dat dat best een optie was. Uiteindelijk gingen we naar de uitreiking op het mediapark en hadden we een heel leuke en interessante dag. Rondkijken bij de verschillende stations en met mensen praten die je wel kent van de radio, maar nog nooit in het echt hebt ontmoet: dat was wel heel bijzonder.”

Hoe zijn jullie uiteindelijk bij NPO Radio 2 terecht gekomen?

“De juryvoorzitter van de awarduitreiking was opleidingscoördinator bij de NPO en we raakten in gesprek. Aangezien we toen toch zoiets hadden van ‘vandaag kan niks meer misgaan’, hebben we gevraagd of we niet een keer langs mochten komen om te kijken hoe het er bij 3FM aan toegaat. Hij zei direct: ‘Laten we dat doen.’ Toen zijn we in december langs gegaan voor een workshop en om gewoon even leuk een programma te maken en ze waren eigenlijk heel enthousiast. Toen hebben we de opname van die middag opgestuurd naar NPO KX, het talentenkanaal van de NPO.”

Eerlijk gezegd had ik drie jaar geleden niet gedacht dat wat ik nu doe ooit tot de mogelijkheden zou behoren. Maar nu dit zo is, realiseer ik ook wel dat het een opleidingstraject is en dat het doel erachter wel is om stappen te zetten.

HBO-ICT-docent Evert Duipmans over zijn ambitie als radio-dj

Heeft de coronacrisis geen roet in het eten gegooid?

“Dat is natuurlijk heel raar: ik heb iedereen online leren kennen. Ik ben niet eens bij de omroep geweest waar ik officieel voor draai. Ik wist dat er een paar veranderingen in de programmering aan zaten te komen, maar was eigenlijk bang dat ze door corona niks nieuws gingen doen. Ik was dus best wel verrast dat we het telefoontje kregen. Maar ik hoop echt dat we binnenkort eens langs kunnen gaan om iedereen in het echt te ontmoeten.”

Jullie hebben net de derde aflevering erop zitten. Hoe gaat het tot nu toe?

“Technisch is radio maken bijna overal hetzelfde, maar het verschil is dat het programma nu veel beter beluisterd wordt. Er komen veel reacties als je een verhaal vertelt of een slechte grap maakt. Of mensen komen met aanvullende informatie. Dat is wennen, maar natuurlijk wel interessant. Het maakt het interactief en dat is heel leuk.”

Hoe is het om zondagnacht te presenteren en maandagmiddag weer les te geven?

“Dat is gelukkig tijdelijk. De roosters voor kwartiel 4 waren al klaar en we hebben met wat dingen kunnen schuiven. In principe is dit het laatste kwartiel dat ik op maandag werk. Maar het is natuurlijk even wennen. Ik heb er ’s nachts niet heel veel moeite mee: tijdens de uitzending zit ik vol energie en gaat het goed. Maar als ik thuiskom om een uurtje of zes, zeven, is de energie wel op.”

Studenten klagen op maandag niet dat je er vermoeid uitziet?

“Nee, absoluut niet. Ik krijg zelfs hele positieve reacties tijdens de hoorcolleges. Dat is wel leuk: normaal vertel ik nooit aan studenten wat ik allemaal doe, maar laatst werd er een artikel gepubliceerd in de Tubantia en daardoor beginnen de studenten er nu wel eens over. Vooral de eerste uitzending waren er enkele studenten die hebben geluisterd en zelfs actief aan het reageren waren. Eentje heb ik tijdens de uitzending zelfs aan de lijn gehad. Die heeft meegedaan met een spelletje, dus dat was geinig. Als je radio maakt ben je actief aan het zoeken naar een leuke beller voor in de uitzending en als dat dan een student van me is, kan dat natuurlijk een leuk item opleveren. Ze hadden het mij van tevoren niet verteld, dus dat was voor mij wel een verrassing.”

Wat is verder je ambitie in de radiowereld?

“Eerlijk gezegd had ik drie jaar geleden niet gedacht dat wat ik nu doe ooit tot de mogelijkheden zou behoren. Maar nu dit zo is, realiseer ik ook wel dat het een opleidingstraject is en dat het doel erachter wel is om stappen te zetten. Mijn doel is om op den duur een weekendprogramma te presenteren: twee dagen lang met dezelfde stijl die we nu hebben, misschien iets meer interactiegericht. Dat is waar de meeste kansen liggen en ook het meest reële vooruitzicht. Het is heel hard werken: je moet jezelf bewijzen en geluk hebben dat de zender, de omroepen, de NPO en de luisteraars het leuk vinden. Dan heeft het een kans van slagen en anders niet. Dat heb je deels zelf in de hand. NPO Radio 2 is het grootste radiostation van Nederland en ook het station met de minste plek voor nieuw talent, dus eerlijk is eerlijk: er staan een hoop mensen in de wachtrij die deze plek willen hebben.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Noa Lohuis en Babet Jansen Ondernemerschap

Hoe Noa en Babet hun passie voor hospitality bundelden: ‘We dachten: dit kunnen wij ook!’

24 april 2024
HBO ICT - ITS in the game.jpeg Organisatie

Game on! Eerstejaars studenten HBO-ICT ontwikkelen eigen game

10 april 2024
Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen