Onderwijs

Twee nieuwe Excellentietrajecten: ‘Vraag naar nieuw talent en nieuw soort denken’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Of ze fysiek of toch online worden aangeboden, is nog niet bekend, maar dat er in september twee nieuwe Excellentietrajecten starten: dat staat vast. In nauwe samenwerking met lectoraten en het werkveld gaan ouderejaars studenten aan de slag met de thema’s cybercrime en blockchain. “Het is bij uitstek de plek voor studenten om zich te verdiepen in een razend interessant thema.”

Excellentietraject?

Het Top Talent Programma van Saxion kent twee varianten: het Honours Programma en het Excellentietraject. Beide programma’s lopen vanaf het tweede studiejaar naast je reguliere bachelor en duren drie jaar. Waar je je binnen een Honours Programma richt op het verbreden van je kennis, is het Excellentietraject gericht op verdieping. Net als het Honours Programma is ook het Excellentietraject toegankelijk voor studenten van alle opleidingen. Bij de meeste Excellentietrajecten komen de deelnemende studenten één middag of avond in de week (digitaal) samen. 

Cybercrime en blockchain: het zijn onderwerpen die in onze maatschappij regelmatig terug komen, maar in het onderwijs redelijk nieuw zijn. “We hebben door cybercrime inmiddels een schadepost van 1% van ons bruto nationaal product”, vertelt Remco Spithoven, lector Maatschappelijke Veiligheid. Dat hebben we nooit doorgehad. We zijn dit pas sinds kort beter in kaart gaan brengen. Op jaarbasis is 1 op de 8 burgers en 1 op de 5 mkb-bedrijven slachtoffer van cybercrime en daarmee is het inmiddels groter dan fietsendiefstal. Eigenlijk wel grappig: we zijn gewend om een waardeloze fiets met dubbel slot te beveiligen, maar online denken we heel anders. Daar lijken we het verband tussen ons eigen handelen en de kans om slachtoffer te worden van cybercrime niet te zien.”

Studenten worden tijdens het Excellentietraject Cybercrime opgeleid tot specialisten die bijdragen aan innovaties in de regionale en landelijke aanpak van cybercrimeproblematiek. “Die aanpak vraagt om nieuw talent en een nieuw soort denken. Dit traject is bij uitstek de plek voor studenten om zich te verdiepen in dit razend interessante thema.” Studenten worden bovendien erg vrijgelaten en worden tijdens het traject volwaardig onderdeel van het lectoraat Maatschappelijke Veiligheid. “We vragen studenten bij aanvang: wat vind jíj nou interessant? Heel veel dingen liggen nog open en studenten kiezen zelf het thema. Het verschilt dus per student waar de focus ligt. Het gaat uiteindelijk ook niet om talent, maar het is vooral een sociale bedoeling: een samenkomst van gelijkgestemden om lekker de diepte mee in te gaan.”

Blockchain

Ook blockchain deed kort geleden pas zijn intrede in het onderwijs. “Maar het wordt al veel langer gebruikt,” licht lector Jan Veuger toe. “De adoptiegraad is heel hoog en het laat zich duidelijk vertalen naar onderwijs. Het Excellentietraject is de uitgelezen constructie dit te doen.” Door middel van uitgebreide coaching werken de studenten aan de benodigde kennis, houding en vaardigheden op het gebied van blockchaininnovatie. “Iedereen is welkom – dat vinden we heel belangrijk – dus ook degenen die nog niet zo bekend zijn met blockchain en studenten bepalen zelf grotendeels het programma.”

Hoewel het studenten ook vrij staat om zelf vraagstukken te werven of kansen te zien bij hun sportvereniging, bijbaan of stagebedrijf, heeft het lectoraat Blockchain een uitgebreid portfolio met opdrachten uit het werkveld. Mede doordat blockchain wordt toegepast binnen diverse sectoren. “We betrekken verschillende partijen bij dit traject: van de politie tot de reisbranche en van onze lectoraten tot andere onderzoeksinstituten. Zo geven studenten interdisciplinair vorm aan verschillende blockchainvraagstukken en –innovaties.”

Wil jij je ook verdiepen in een interessant maatschappelijk thema?

Volg een Excellentietraject!
Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Student Xem, Famke en Imke over eerste jaar Chemie: ‘Het is een kleine opleiding en daardoor is iedereen heel hecht’

26 april 2024
Duitse ambassadeur bezoekt Saxion: 'Jongeren zijn de toekomst van onze grensregio’s' Corporate

Duitse ambassadeur bezoekt Saxion: 'Jongeren zijn de toekomst van onze grensregio’s'

26 april 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Studentenleven

Column: Geghost worden na een sollicitatie, zo voorkom je dat