Steffi alumni
Business

'Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik meer bewustwording rondom lokale duurzaamheid kan creëren'

Leestijd Minuten

De afgelopen jaren werd duurzaamheid steeds belangrijker voor studenten. Ze kiezen na hun afstuderen vaker voor een baan bij een bedrijf dat een duurzamere wereld nastreeft. Zo ook voormalig Tourism Management-student Steffi Habicht. Haar liefde voor duurzaamheid werd aangewakkerd tijdens een gastles van een lokale duurzame ondernemer uit Deventer. En zo belandde de Duitse Steffi enige tijd later bij het bedrijf van diezelfde ondernemer die haar geïnspireerd had.

Door: Lynn Spendel

Een duurzame klik

Vanaf het moment dat Steffi Habicht en duurzaam ondernemer Michel Brans elkaar ontmoetten, is er sprake van een klik. ‘’De werkwijze van Michel sprak mij aan en ik merkte dat wij dezelfde visie delen rondom duurzaamheid.’’

Van oesterzwam naar bitterbal

Michel Brans runt sinds 2018 een eigen oesterzwamkwekerij in Deventer. De oesterzwammen, gekweekt op koffiedik, worden vervolgens verwerkt in kroketten en bitterballen. ‘’Deze paddenstoelen zitten boordevol eiwitten en zijn hierdoor een goede vervanger voor vlees’’, aldus Michel. Twee keer per week haalt hij koffiedik op bij bedrijven in de buurt in Deventer, dat vervolgens dient als voedingsbodem om de oesterzwammen op te kweken. De kroketten en bitterballen verkoopt hij vervolgens aan horecabedrijven in heel Nederland. Maar toen de corona-crisis haar intrede deed en de horeca op een lager pitje kwam te staan, werd Michel gedwongen om out of the box te denken. En dat deed hij letterlijk, want de ondernemer introduceerde vegetarische maaltijd- en borrelboxen, bestaande uit zijn producten en andere lokale lekkernijen. En dit was het moment waarop Steffi in beeld kwam.

Gedeelde passie voor duurzaamheid

‘’Ik stuitte op een vacature bij de oesterzwamkwekerij van Michel’’, vertelt Steffi. ‘’Tijdens de eerdere gastles die Michel gaf tijdens mijn studie, raakte ik onder de indruk van zijn werk en zijn kijk op duurzaamheid. Toen ik ontdekte dat hij op zoek was naar een nieuwe collega, twijfelde ik dan ook geen moment.’’ Michel was positief verrast dat de voormalige studente solliciteerde en nam haar aan. ‘’Ik herinnerde mij Steffi van mijn gastles bij Saxion, en toen ik haar sollicitatiebrief las wist ik direct dat ik haar wilde aannemen.’’

Er zijn talloze manieren om je benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen zonder dat je vlees eet. En er zijn tegenwoordig zoveel verschillende vlees vervangende opties, dat je het als een leuke uitdaging kan zien om eens nieuwe recepten zonder vlees te proberen.

Alumnus Steffi Habicht over het verminderen van vleesconsumptie

Lokale maaltijdboxen

Steffi ondersteunt de oesterzwamkwekerij op diverse vlakken. Zo is Steffi verantwoordelijk voor de social media van de kwekerij en bedenkt ze recepten die mensen kunnen maken met de ingrediënten uit de maaltijdbox. ‘’Mijn werk is erg divers en dat vind ik ontzettend leuk. Het mooiste vind ik dat ik met dit werk het verhaal over lokale duurzaamheid kan verspreiden. Wij werken voor de maaltijdbox samen met andere lokale duurzame ondernemers. Maar weinig mensen weten of de producten die ze aanschaffen duurzaam zijn. Door meer bewustwording te creëren over de lokale duurzame bedrijven uit deze regio, hopen wij meer mensen te inspireren tot duurzaam eten.’’

Duurzamer leven als student

Of Steffi nog tips heeft voor studenten om duurzamer te leven? ‘’Jazeker. Ik zou anderen aanraden om te beginnen met het verminderen van je vleesconsumptie. Er zijn talloze manieren om je benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen zonder dat je vlees eet. En er zijn tegenwoordig zoveel verschillende vlees vervangende opties, dat je het als een leuke uitdaging kan zien om eens nieuwe recepten zonder vlees te proberen. En tot slot is minder vlees eten ook nog eens goedkoper, iets wat als student handig van pas kan komen, haha.’’

Haal je eigen maaltijdbox in huis

Benieuwd naar één van de vegetarische maaltijdboxen? Speciaal voor studenten van Saxion biedt Brans Oesterzwamkwekerij een kortingsactie aan. Scoor nu een maaltijd- of borrelbox met €2,50 korting met de kortingscode: student. Wil je weten wat voor lekkers je kan klaarmaken met een maaltijdbox? Neem een kijkje op de website of volg de Oesterzwamkwekerij op Instagram voor Steffi’s recepten!

Gerelateerde artikelen

Denise Brands Ondernemerschap

Denise studeerde Fysiotherapie en is dierenfysiotherapeut: ‘Het voelt als een samenwerking tussen mij en het dier’

25 april 2024
Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’

18 maart 2024
Michel Scheper (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Michel studeerde Facility Management, maar vond met een paar omwegen zijn plek in de IT