Business

Alumnus Daphne werkte tijdens haar studie aan het genomineerde Cold Case-project

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Elk jaar studeren tal van studenten af bij Saxion, maar waar komen deze studenten uiteindelijk te recht? Daphne Striekwold heeft haar bachelor International Business & Languages binnen en is nu bezig met haar pre-master, maar wie zegt dat je naast je opleiding alleen een simpel bijbaantje kunt hebben? Daphne werkte tijdens haar studie al als studentredacteur bij Saxion en als content marketeer bij Icologiq en werkte mee aan het Coldcase-project, dat genomineerd is voor een Computable Award.

Hoi Daphne, waar werk je en wat doe je er precies?

“Ik werk als content marketeer bij Icologiq, een bedrijf in Enschede dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen en leveren van software om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Icologiq biedt twee producten aan: Icologiq Elements, een uit negen modules bestaand all-in-one softwarepakket dat alle technische, functionele en operationele processen in een organisatie bundelt, en Universe, een no-code software die gebruikers in staat stelt zelf processen te bouwen, ook zonder achtergrond in programmeren. Ik houd me met name bezig met de marketing en PR en alles wat daarbij komt kijken. Onder mijn taken vallen onder meer het schrijven van blogs, het creëeren van content voor de website, het bijwerken van de social media, het verzorgen van de nieuwsbrief, het uitsturen van persberichten. het optimaliseren van vacatures en de laatste hand leggen aan allerlei soorten teksten.”

Hoe ben je daar terecht gekomen?

“Na mijn stage in New York begin 2019, kwam ik terug naar Enschede voor het zesde semester van mijn opleiding International Business & Languages. Na alle ervaring die ik had opgedaan in The Big Apple, zag ik het niet zo zitten om weer een studentenbaantje te nemen en wilde ik liever op zoek naar een relevante functie die aansloot op mijn opleiding en goed op mijn cv zou staan. Daarom besloot ik te solliciteren op de vacature voor Online Parttime Marketeer bij Icologiq, ook al ging ik er in eerste instantie vanuit dat ze waarschijnlijk iemand zochten die al afgestudeerd was. Ik ben heel blij dat ik toch die stap heb gezet, want inmiddels werk ik al ruim anderhalf jaar voor Icologiq en het is me goed bevallen. Inmiddels woon ik niet meer in Enschede, maar gelukkig kan ik mijn werkzaamheden voor Icologiq op afstand blijven uitvoeren. Zo is het goed te combineren met mijn premaster Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit.”

Wat vind je het leukste aan je baan?

“Naast het feit dat ik dit werk perfect kan combineren met mijn studie, vind ik het heel fijn dat ik bij Icologiq de ruimte krijg om te groeien. Mijn leidinggevenden hebben veel waardering voor het werk dat ik doe. Qua werkzaamheden vind ik juist de afwisseling leuk in het schrijven van verschillende soorten teksten. Een tekst voor een blog is bijvoorbeeld weer heel anders opgebouwd dan een social mediatekst of een stuk voor de nieuwsbrief. Ook vind ik het interessant om mee te denken over de strategie. Zo hield ik me het afgelopen jaar met twee collega’s bezig met de marketingstrategie voor Universe.”

Vorig jaar heb ik tijdens het Coldcase-project de marketing verzorgd: door middel van interviews met de betrokken studenten op verschillende momenten tijdens de minor, hield ik een serie blogs bij over de voortgang van het project. Ik vond het vooral interessant om vanaf het begin te zien en vast te leggen hoe dit bijzondere project zich ontwikkelde.

Je werkte tijdens je opleiding ook mee aan het Coldcase-project. Kun je daar iets over vertellen?

“Het Coldcase-project is een unieke samenwerking tussen Saxion, Icologiq en de Politieacademie. Tijdens de minor Cold Case buigen Saxion-studenten van de opleiding Forensisch Onderzoek zich over vastgelopen politieonderzoek, met als doel dergelijk onderzoek nieuw leven in te blazen. Vorig jaar heb ik voor dit product de marketing verzorgd: door middel van interviews met de betrokken studenten op verschillende momenten tijdens de minor, hield ik een serie blogs bij over de voortgang van het project. Ik vond het vooral interessant om vanaf het begin te zien en vast te leggen hoe dit bijzondere project zich ontwikkelde.”

Hoe ben je begonnen bij de Saxion-nieuwsredactie?

“Naast mijn werkzaamheden bij Icologiq heb ik tijdens mijn opleiding ook vier jaar lang gewerkt als studentredacteur bij Saxion. Tijdens de HOI-week in 2016 zag ik in het (toen nog papieren) SAX Magazine dat ze bij Saxion studentredacteuren zochten met lef en schrijftalent en ik besloot direct te reageren. In de vier jaar die volgden heb ik superveel mooie dingen mogen doen voor de Nieuwsredactie. Ik heb studenten geïnterviewd met een eigen onderneming, een innovatief idee of een bijzondere prestatie. Ik ben naar inspirerende TED talks en lezingen van gastsprekers geweest. Ik heb gevlogd voor hbo-feesten met de meest creatieve thema’s en ik heb een aantal eigen rubrieken gehad, waarvoor ik bijvoorbeeld een halfjaar lang elke week een student interviewde die een aantrekkelijke stage had gevolgd of die voor zijn of haar studie een avontuur in het buitenland had meegemaakt. Ook heb ik columns geschreven vanuit mijn eigen oogpunt, waarbij ik bijvoorbeeld tips gaf over de beste hotspots om te studeren met gratis wifi of waarbij we met de hele redactie de verschillende pizzarijen in Enschede gingen uittesten. Heel vervelend..”

Wat is verder je ambitie?

“Op dit moment ligt mijn focus met name op mijn pre-master Bedrijfskunde, die ik als het goed is aan het einde van dit schooljaar zal afronden. Daarna kan ik me opgeven voor één van de masters aan de Rotterdam School of Management. Op dit moment ben ik vooral aan het kijken naar International Management, Strategic Entrepreneurship en Marketing Management. Als je me vraagt wat ik over vijf of tien jaar wil doen, zou ik dat oprecht niet weten, want ik heb veel verschillende interesses en ik vind het leuk om werkervaring op te doen in verschillende sectoren en functies. Wel heb ik altijd de ambitie gehad om binnen nu en tien jaar een eigen bedrijf op te zetten, iets wat misschien binnenkort al wel werkelijkheid wordt.”

Heb je nog tips voor studenten bij het zoeken naar een mooie baan?

“Bij twijfel: gewoon doen! Als je de vacature voor je droombaan bent tegengekomen, zou ik altijd iedereen aanmoedigen om gewoon te solliciteren, ook als je niet zeker weet of je aan alle kwalificaties voldoet. Een goed verzorgd en aantrekkelijk cv én een motivatiebrief die is aangepast op het bedrijf waarvoor je solliciteert, is hierbij erg belangrijk. Daarna zou ik studenten aanraden om tijdens je studie zoveel mogelijk relevante ervaring op te doen om vast je cv op te bouwen voor als je straks gaat solliciteren. Hierbij leidt de ene stap naar de volgende: toen ik solliciteerde voor een stage in New York, waren Amerikaanse bedrijven erg onder de indruk van het feit dat ik vier jaar lang vrijwilligerswerk had gedaan op een zomerschool, en terug in Nederland heb ik de kennis en ervaring van mijn stage weer kunnen toepassen op mijn werkzaamheden voor Icologiq. Voor vragen en tips mag je me altijd een berichtje sturen op LinkedIn of Instagram!”

Help het Coldcase-project aan de Computable Award!

Stem hier!
Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’

18 maart 2024
Michel Scheper (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Michel studeerde Facility Management, maar vond met een paar omwegen zijn plek in de IT

15 februari 2024
Mike Semmekrot in Oekraïne Onderwijs

Mike ging na zijn afstuderen hulpgoederen afleveren in Oekraïne