Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera
Onderwijs

Wat is proefstuderen? Next level hulp bij studiekeuze!

Elise Ernst
Elise Ernst Leestijd Minuten

Ben jij zo langzamerhand verdwaald in de jungle van opleidingen? Zie jij door de studies het bos niet meer? Begrijpelijk, de juiste studiekeuze maken is op z’n zwakst gezegd best lastig. Maar no worries: er is hulp!

Next level hulp bij jouw studiekeuze

Misschien weet jij ondertussen al dat open dagen erg handig zijn in je zoektocht. Maar wist je ook dat je bij Saxion gewoon kunt komen kijken bij de opleiding die jij op het oog hebt? Met proefstuderen dus! Wat dat is en hoe het werkt? Hier lees je hoe jij je studiekeuze naar the next level tilt.

Proefstuderen: wat is dat?!

Eigenlijk is het heel simpel: je komt een dagje meekijken bij de opleiding. Een voorproefje. Je kunt kiezen uit een proefles volgen of je komt meelopen. Maar wat is het verschil?

Proefles: Hier ga je samen met andere studiekiezers werken aan opdrachten die typisch zijn voor de opleiding. Zo krijg je alvast een voorproefje!

Meelopen: Je gaat met een huidige student op pad en volgt de colleges en lessen die zij die dag hebben. Zie jij jezelf dit al doen in de toekomst?

Wat doe je tijdens  proefstuderen?

Meestal duurt het proefstuderen een dagdeel, zo'n 3-6 uur. Je zit in de studieomgeving en spreekt docenten en huidige studenten van de opleiding. Ook zijn er vaak andere mensen die komen proefstuderen. Misschien wel jouw toekomstige studiegenoten!

Bij een proefles volg je college, zodat je kan uitproberen hoe dat is. Daarna krijg je een leuke opdracht die past bij de opleiding en de vakken die je in de toekomst krijgt. Hiermee heb je gelijk een indruk van wat je kunt verwachten. Natuurlijk is proefstuderen ook een goed moment om vragen die je nog hebt te stellen aan de docenten. En om de huidige studenten te bevragen over hoe het nou écht is!

Tijdens het meelopen, ga je echt mee in de dag van een student van de opleiding. Je volgt colleges, werkt aan opdrachten en krijgt een goed beeld van wat je weekschema zal zijn bij de studie. Ook krijg je een indruk van Saxion als hogeschool. Zie jij jezelf hier straks al lopen?

Voor wie is proefstuderen een goed idee?

Eerlijk gezegd is proefstuderen interessant voor iedereen die bezig is met een goede studiekeuze. Of je nou enorm twijfelt tussen meerdere opleidingen, precies weet wat je wilt, óf juist geen enkel idee hebt. Proefstuderen geeft je inside info over een opleiding. Het is een goede test om nét even wat meer te weten te komen dan de dingen die hoort tijdens een voorlichting.

En een goede test voor jezelf! Word je eigenlijk wel enthousiast van de opdracht die je krijgt? Vind je het hoorcollege boeiend of val je na vijf minuten al in slaap? Dit soort dingen weet je pas als je het zelf gaat uitproberen.

Wat leer je van proefstuderen?

Na het proefstuderen heb je hopelijk een stuk beter beeld van de opleiding. De grote vraag is dan: zie jij jezelf dit doen? Je hebt docenten gesproken, huidige studenten kunnen bevragen over hoe het is, college gevolgd én een opdracht gemaakt.

Stel je nu voor dat het eind augustus is en je op het punt staat om je eerste dag bij deze studie te starten. Ben je benieuwd, heb je er zin in, ben je enthousiast? Of denk je: ik weet het nog niet zo? Neem dit gevoel mee in je studiekeuze. Uiteindelijk moet een opleiding gewoon goed bij je passen. Wees dus niet bang om bij meerdere opleidingen te komen proefstuderen als je nog twijfelt.

opleiding zoeken.jpeg

Hoe meld ik me aan voor proefstuderen?

Besloten dat jij ook wilt komen proefstuderen? Top! Ga naar de opleidingspagina van jouw favoriete opleiding. Aan de rechterkant zie je een vakje met ‘Proefstuderen’. Als je naar die pagina gaat vind je de exacte data en tijdstippen van de proefstudeermomenten bij de opleiding.
Zoek jouw opleiding

Meer weten over proefstuderen of vragen?

Mocht er geen proefstudeermoment meer beschikbaar zijn bij jouw favoriete opleiding, neem dan contact op met het Saxion Informatie Centrum. Hier kun je ook terecht met je andere vragen over proefstuderen of jouw studiekeuze.

Elise Ernst

Elise Ernst

Elise is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie van Saxion. Ze houdt van schrijven en maakt graag een origineel en leesbaar verhaal van complexe onderwerpen. Ook is ze dol op woordgrappen, internethumor en Triviant-feitjes. Als ze niet aan het werk is, wordt ze blij van hiphop uit de jaren ’90, uitgebreid koken, lezen en yoga.

Gerelateerde artikelen

Column: Je studententijd betekent je eigen keuzes maken Onderwijs

Column: tips voor als je geen idee hebt welke studiekeuze je moet maken

15 januari 2024
Saxion_75245.jpg Studentenleven

Studie kiezen of even pauze? De voors en tegens van een tussenjaar

07 april 2022
Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity