Harun Karaman
Corporate

Harun deed mee aan de ramadan: ‘Een maand van saamhorigheid, liefdadigheid, bezinning en discipline'

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Vandaag is de laatste dag van de ramadan: de heilige maand voor de Islam, waarin veel moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Harun Karaman, community manager van Saxion, deed ook mee. En het ging hem, ondanks het fanatieke sporten én zijn liefde voor chocolade, goed af. “Ik zeg altijd: het is een apk voor je lichaam.”

Hoi Harun, wat zijn precies de regels tijdens de ramadan?

“Het allerbelangrijkst is dat je van zonsopgang tot zonsondergang niet eet, drinkt of rookt. Dat is de basisregel. Als de zon onder is, mag je wel eten, maar er wordt aangeraden je niet helemaal vol te eten. Als je chronisch ziek bent en elke dag medicatie neemt, mag je niet meedoen. Het is namelijk wel de bedoeling dat je gezond blijft. In plaats van meedoen aan de ramadan is het dan je plicht om geld te doneren aan instanties die arme mensen steunen."

Waarom vind je het belangrijk om mee te doen?

“Ik doe al van jongs af aan mee en het is echt wie ik ben. Daarnaast vind ik dat ik mij als moslim aan de regels moet houden. Ik heb er altijd zelf voor gekozen om hieraan mee te doen en het is echt heel leuk om dit een maand vol te houden. Je test jezelf en het geeft echt een bepaalde sfeer."

Wat is eigenlijk de gedachte achter het vasten?

"De ramadan is een maand van saamhorigheid, liefdadigheid, bezinning en zelfdiscipline. Er zijn mensen in de wereld die in armoede leven en geen voedsel hebben. Het is een belangrijk onderdeel van ons geloof dat je daar bewust van wordt en meeleeft met deze mensen. Daarnaast is het heel goed voor je eigen discipline en je geduld. Ik zeg altijd: het is een apk voor je lichaam, je reset jezelf. Het is ook bewezen dat het gezond is. Dat zijn dus de gedachtes erachter: je maakt een klein beetje mee hoe mensen in armoede moeten leven én je werkt aan jezelf.”

Hoe is het vasten je vergaan?

"Het ging eigenlijk super goed. Mijn strategie is: blijf de dagelijkse bezigheden doen en niet te veel aan eten denken. Door bezig te zijn, merk ik bijna niet dat ik aan het vasten ben. Alleen tijdens lunchtijd heb je misschien even een momentje dat je trek krijgt, maar het is niet zo dat je de hele dag bezig mee bent. Ik sport best fanatiek en dan merk ik het eigenlijk ook niet. Al heb ik achteraf altijd een flinke dorst, daar ben ik wel eerlijk over."

Het is niet zo dat je er de hele dag mee bezig bent. Je moet vooral je dagelijkse bezigheden blijven uitvoeren.

Harun
Harun over het vasten tijdens de ramadan

Wat is het lastigste van de ramadan?

“Dat je jezelf tegenkomt, maar dat is ook waar het onder meer om draait. Je bent snel vermoeid, hebt dorst en je moet geduldig zijn. In de avond mogen we natuurlijk weer eten en drinken, dus het valt dan ook wel weer mee. Persoonlijk vind ik het niet echt lastig."

Wat heb je uiteindelijk het meest gemist?

“Ik ben zelf echt een chocoladeliefhebber en ik betrap mezelf erop dat ik dat wel het meeste heb gemist. Normaal eet ik af en toe een blokje om even wat binnen te hebben. En koffie. Al drink ik normaal slechts drie kopjes per dag, toch miste ik dat. Verder heb ik niet het gevoel dat ik qua eten echt iets gemist heb. Alleen op Instagram komt veel eten voorbij. Daar halen we inspiratie uit voor het eten in de avond."

Hoe sluiten jullie deze maand af?

"Vrijdag begint Eid al-Fitr, oftewel het suikerfeest. De bedoeling van deze dag is dat je bij elkaar op bezoek gaat en samen viert dat je hebt gevast. Het zijn bezoekjes van ongeveer 10 minuten, waarbij je gebak eet en koffie of thee drinkt. Je bezoekt vrienden en familie, en ook vooral de ouderen. Die zijn vaak alleen, dus dat is heel belangrijk. Het is dus een en al gezelligheid en bovendien een mooi excuus om elkaar weer even op te zoeken."

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Tom Puper (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Tom gooide het roer om en werd docent: ‘Bij Saxion is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid’

25 maart 2024
Francine Hofman (Fotografie: Thomas Busschers) Corporate

'Bij Saxion kreeg ik de ruimte om te ontdekken wat ik zou willen en kunnen’

26 februari 2024
Okke Wensing (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

‘Als ik van Saxion naar huis rijd, denk ik: ik heb iets nuttigs gedaan’