Harun
Corporate

Harun deed mee aan de Ramadan: ‘Er zijn mensen in de wereld die geen voedsel hebben’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Vandaag is de laatste dag van de Ramadan: de heilige maand voor de Islam, waarin veel moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Harun Karaman, Community Manager van Saxion, deed ook mee. En het ging hem, ondanks het fanatieke sporten én zijn liefde voor chocolade, goed af. “Ik zeg altijd: het is een apk voor je lichaam.”

Hoi Harun, wat zijn precies de regels tijdens de Ramadan?

“Het allerbelangrijkst is dat je van zonsopgang tot zonsondergang niet eet, drinkt of rookt. Dat is de basisregel. Als de zon onder is, mag je wel eten, maar er wordt aangeraden je niet helemaal vol te eten. Als je chronisch ziek bent en elke dag medicatie neemt, mag je niet meedoen. Het is namelijk wel de bedoeling dat je gezond blijft. In plaats van meedoen aan de ramadan is het dan je plicht om geld te doneren aan instanties die arme mensen steunen."

Waarom vind je het belangrijk om mee te doen?

“Ik doe al van jongs af aan mee en het is echt wie ik ben. Daarnaast vind ik dat als je moslim bent, je je aan de regels moet houden. Ik heb er altijd zelf voor gekozen om hieraan mee te doen en het is echt heel leuk om dit een maand vol te houden. Je test jezelf en het geeft echt een bepaalde sfeer. Het was voor corona ook altijd een vrolijke maand, want het brengt je dichter bij je vrienden en familie.”

Wat is eigenlijk de gedachte achter het vasten?

“Er zijn mensen in de wereld die in armoede leven en geen voedsel hebben. Het is een belangrijk onderdeel van ons geloof dat je daar bewust van wordt en meeleeft met deze mensen. Daarnaast is het heel goed voor je eigen discipline en je geduld. Ik zeg altijd: het is een apk voor je lichaam, je reset jezelf. Het is ook bewezen dat het gezond is. Dat zijn dus de gedachtes erachter: je maakt een klein beetje mee hoe mensen in armoede moeten leven én je werkt aan jezelf.”

Hoe is het vasten je vergaan?

“Het ging eigenlijk super goed. Mijn strategie was gewoon: niet aan eten denken. En vooral bezig zijn. Dan heb je niet in de gaten dat je aan het vasten bent. Tijdens het werken merk ik het ook bijna niet. Alleen tijdens lunchtijd heb je misschien even een momentje dat je trek krijgt, maar het is niet zo dat je er de hele dag mee bezig bent. Je moet vooral je dagelijkse bezigheden blijven uitvoeren. Ik sport best fanatiek en dan merk ik het eigenlijk ook niet. Al heb ik achteraf altijd wel flinke dorst, daar ben ik dan wel eerlijk over.”

Je merkt het vooral aan de oudere garde, want mijn ouders gingen bijvoorbeeld tijdens het Suikerfeest altijd langs heel veel mensen om thee te drinken en een gebakje te eten, of mensen kwamen langs bij ons, maar dat zal dit jaar niet het geval zijn. Dat willen we zelf ook niet in verband met de veiligheid.

Harun over de invloed van corona op de Ramadan

Wat is het lastigste van de Ramadan?

“Twee jaar terug was het midden in de zomer en toen was het heel warm in Nederland, dus dan is wel heel erg lastig. Je bent eerder moe en hebt snel dorst. Het scheelt dat je slechts een dagdeel aan het vasten bent, dus in de avond drink je wat bij. En dan valt het reuze mee.”

Welke invloed heeft corona eigenlijk op de ramadan?

“Voor corona gingen mensen ’s avonds ook echt naar elkaar toe om gezellig te eten en de saamhorigheid te vieren. Dat is heel belangrijk. Nu doen we dat niet. We kunnen dit jaar eventueel wel weer naar de moskee, maar daar houden we natuurlijk wel afstand en je hebt een mondkapje op. Dat maakt het wel heel anders. Je merkt het vooral aan de oudere garde, want mijn ouders gingen bijvoorbeeld tijdens het Suikerfeest altijd langs heel veel mensen om thee te drinken en een gebakje te eten, of mensen kwamen langs bij ons, maar dat zal dit jaar niet het geval zijn. Dat willen we zelf ook niet in verband met de veiligheid.”

Hoe vind je dat?

“Dat is wel heel erg jammer. Je mist die saamhorigheid en natuurlijk – even tussen ons, haha –  al dat lekkere eten. Bovendien kleedt iedereen zich tijdens het Suikerfeest heel mooi en netjes, alsof je naar een gala of een leuk feestje gaat. Zoiets is wel heel bijzonder en moet je echt een keer meemaken.”

Wat heb je uiteindelijk het meest gemist?

“Ik ben zelf echt een chocoladeliefhebber en ik betrap mezelf erop dat ik dat wel het meeste heb gemist. Normaal eet ik af en toe een blokje om even wat binnen te hebben. En koffie. Al drink ik normaal slechts drie kopjes per dag, toch miste ik dat. Verder heb ik niet het gevoel dat ik qua eten echt iets gemist heb. Alleen als ik een reclame zag voor hamburgers, kreeg ik daar wel zin in. Nu valt dat hier in Nederland gelukkig nog wel mee, want op de Turkse televisie zie je veel meer reclame voor eten, al is dat tijdens de Ramadan natuurlijk wel minder. Maar ook op Instagram komt veel eten voorbij. En wat ik trouwens ook echt heb gemist: op het terras zitten en even gezellig wat drinken of eten. Even met iemand bijkletsen. Dat vind ik altijd wel leuk, dat zit echt in me. Volgens mij is dat iets wat ik heb overgenomen uit de Nederlandse cultuur.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke en een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Helen Meijrink werd docent verpleegkunde bij Saxion (Marcel Bonte) Corporate

Helen werd docent verpleegkunde bij Saxion: 'Het idee wie of wat ik als docent moest zijn, heb ik losgelaten.'

23 juli 2021
Werken bij Saxion? Ga naar www.werkenbijsaxion.nl! Corporate

Saxion zoekt collega’s: ‘Maak verschil in de wereld van morgen’

12 juli 2021
farrel-nobel-nSApRedYPRU-unsplash.jpg Onderwijs

Belangrijk: maandag 8 februari geen onderwijsactiviteiten op locatie