Olumide
Studentenleven

Olumide helpt met The Shoe Project kinderen in Nigeria met het ontwikkelen van dromen

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Olumide Omotoso groeide op in Nigeria, woonde negen jaar in Dubai en kwam in 2017 naar Nederland. Na het schrijven van zijn thesis kreeg hij het idee voor The Shoe Project, waarmee hij in eerste instantie schoenen inzamelt voor Nigeriaanse kinderen, maar wat inmiddels is uitgegroeid tot zoveel meer dan alleen een inzamelingsactie. Vanuit Nigeria vertelt de student van het short degree programme International Business over zijn drijfveren. “Mensen helpen maakt me blij. En ik ben graag blij, dus waarom zou ik dan niet zoveel mogelijk mensen helpen?”

Hoi Olumide, hoe is The Shoe Project begonnen?

“Het kwam drie jaar geleden eigenlijk spontaan in me op toen ik de master Sports Business Management af had gerond en ik voor mijn thesis enkele Nigeriaanse voetballers had geïnterviewd. Ik vroeg me af: hoe kan ik jonge atleten in dit land helpen? Zij moeten daar dealen met een gebrek aan ballen en schoenen en ik dacht: daar wil ik iets aan doen. Eerst wilde ik schoenen gaan kopen, maar zelfs de rijkste man op aarde kan niet genoeg schoenen kopen voor al die kinderen. Maar toen keek ik naar m’n eigen schoenenrek en zag ik hoeveel schoenen ik zelf al had die ik niet gebruikte. Dat waren er best veel. Vervolgens belde ik wat vrienden en die hadden hetzelfde. En zo is het eigenlijk begonnen. Ik leverde mijn thesis destijds in op mijn verjaardag, 28 september 2018, en dat was eigenlijk de perfecte start van dit project.”

Wat is het doel van het project?

“Het voornaamste doel is om door middel van deze schoenen de kinderen te inspireren en te stimuleren op het juiste pad te blijven, zodat ze ver weg blijven van drugs, alcohol en criminaliteit. Samen met onder meer enkele coaches, wetenschappers en fysiotherapeuten ontwikkel ik masterclasses en seminars en die lopen eigenlijk parallel aan het voetbal. We willen de kinderen grip bieden op hun eigen leven en proberen ze in te laten zien dat ze gewaardeerd worden. Ook stimuleren we ze om te lezen en zoveel mogelijk dingen te onderzoeken, want zo ontwikkelen ze dromen. En dat is héél erg waardevol.”

Dus eigenlijk is het veel meer dan alleen een inzamelingsactie?

“Absoluut. We geven de kinderen niet alleen schoenen, maar we waarderen hun talent en helpen ze overleven. De meesten hebben ook nooit de kans gehad om op fatsoenlijke schoenen te lopen, maar uiteindelijk zijn de schoenen slechts een katalysator om aandacht te genereren voor het project. Het motiveert bovendien de kinderen en houdt ze op de rit. Het is een vrij nieuw concept en ik weet eigenlijk niet of dit al eerder door iemand gedaan is in Afrika. We hebben veel ambitie, maar we hebben nog een lange weg te gaan.”

Waarom is het zo belangrijk dat deze kinderen sporten?

“We moeten ze een toekomst geven. Ze hoeven niet per se te sporten, maar ze mogen ook geïnspireerd raken door wat wíj doen. Zolang ze maar discipline ontwikkelen en op school blijven. We proberen ook beurzen voor ze te regelen. Gewoon zodat ze hoop houden op een betere toekomst. Uiteindelijk hopen we dit project ook in andere landen te kunnen doen.”

Ik voel me bevooroordeeld en ik vind dat iedereen die iets heeft, anderen moet helpen die dat niet hebben. Ik heb misschien niet genoeg geld om voor iedereen schoenen te kopen, maar ik snap wel hoe dit soort projecten in elkaar zitten. Op die manier probeer ik te helpen.

Olumide over waarom hij met The Shoe Project begon

Hoe loopt het project inmiddels?

“Heel goed. De reacties zijn echt overweldigend. We werken samen met tien verschillende voetbalclubs, scholen en weeshuizen. Eerst dacht ik dat het eenmalig zou zijn, maar ik heb een fantastisch team hier in Nigeria. We hebben al gezegd dat we vaker bij elkaar willen komen, maar het afgelopen jaar hebben we helaas niet veel kunnen doen vanwege corona, dus tot nu toe hebben we alleen in 2019 ruim vijftig schoenen kunnen brengen. Maar nu alles weer een beetje normaal wordt, gaan we een nieuwe fase in van het project en hebben we alweer zo’n twintig schoenen verzameld. Maar we verwachten nog veel meer, zeker als het project online wat meer aandacht krijgt.”

Waarom wilde je dit zo graag doen?

“Ik ben zelf ook voetballer en op een of andere manier heb ik gewoon een grote drang om mensen te helpen. Opgroeien in Nigeria is niet makkelijk en veel kinderen hebben het moeilijk. Ik voel me bevooroordeeld en ik vind dat iedereen die iets heeft, anderen moet helpen die dat niet hebben. Ik heb misschien niet genoeg geld om voor iedereen schoenen te kopen, maar ik snap wel hoe dit soort projecten in elkaar zitten. Op die manier probeer ik te helpen. En het plan was eigenlijk om kinderen te inspireren, maar inmiddels ben ik vooral zelf geïnspireerd geraakt. Natuurlijk geniet ik ervan om mensen te helpen: het maakt me blij. En ik ben graag blij, dus waarom zou ik dan niet zoveel mogelijk mensen helpen?”

Is dit iets waar je in door wil, als je je opleiding bij Saxion hebt afgerond?

“Dit project doe ik echt voor de kinderen zelf en ik kan er natuurlijk niet van leven, maar ik wil uiteindelijk nog een opleiding volgen tot docent, zodat ik voor de klas kan staan. Kinderen stimuleren en inspireren is zó’n mooi gevoel. Dat wil ik graag doen. Daarnaast heb ik nog een bedrijf, vergelijkbaar met The Shoe Project, waarmee ik Nigeriaanse atleten leer om onderwijs te stimuleren. Veel Afrikaanse kinderen denken namelijk dat als ze talent hebben voor sport, dat voldoende is. Ze zien niet het belang van een goede opleiding. Het hoofddoel is om de beste talenten uiteindelijk naar Europa te krijgen, zodat ze daar hun horizon kunnen verbreden.”

Wanneer is The Shoe Project voor jou geslaagd?

“Dat is het al. Voor mij hoeft dit project geen einde te hebben. Ik hoop dat het project groot wordt en dat-ie, als ik dood ben, gewoon doorgaat. Het is echt een legacy. Zolang er mensen mee geholpen worden, hoop ik dat het nooit ophoudt.”

Wil jij ook leren om internationel projecten op te zetten?

Meld je aan voor het short degree programme International Business!
Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Dag van de Aarde 2024 Corporate

Dag van de Aarde 2024

22 april 2024
Jan Willem de Graaf en Aldo van Duivenboden Onderwijs

‘Het gaat erom dat onze studenten zien dat ze een essentieel onderdeel zijn van een nieuwe, volhoudbare wereld’

03 juli 2023
Dorien Irokromo en Stephan Terpstra poseren voor het Klimaatplein bij Saxion (fotografie: Pien van der Woning) Onderwijs

Het Saxion Klimaatplein is er straks ook dankzij de inzet van studenten Dorien en Stephan