impressie opleiding
Persbericht

3 miljoen euro onderzoeksubsidie voor hogescholen Oost-Nederland

Leestijd Minuten

De Oost-Nederlandse hogescholen Saxion, Windesheim, HAN en Hanzehogeschool ontvangen samen 3 miljoen euro aan SPRONG-subsidie voor het versterken van de infrastructuur van praktijkgericht onderzoek naar digitalisering in de maakindustrie, technologische innovaties in de zorg en decentrale waterstof. Het is de derde keer dat Regieorgaan SIA de SPRONG-subsidie toekent. Met SPRONG stimuleert de organisatie de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen.

Iedere SPRONG-groep bestaat uit een samenwerking tussen minimaal twee hogescholen en praktijkpartners, zoals bedrijven uit de beroepspraktijk, publieke instellingen en overheden. Iedere SPRONG-groep krijgt € 1 miljoen voor de eerste vier jaar van het SPRONG-traject. Blijkt uit de tussentijdse evaluatie dat een groep goed op weg is, dan volgt nog eens € 1 miljoen euro voor weer vier jaar. In de eerste ronde van SPRONG zijn zeventien onderzoeksgroepen gehonoreerd.

“Het is fantastisch om te zien dat praktijkgericht onderzoek in de regio Oost-Nederland op de kaart wordt gezet met deze SPRONG-subsidies”, zegt Hans Vossensteyn, directeur Research & Graduate school van hogeschool Saxion. “We kijken erg uit naar de samenwerkingen met onze hogeschoolcollega’s, de provincie Overijssel en het bedrijfsleven. De onderzoeken naar digitalisering in de maakindustrie, technologische innovaties in de zorg en decentrale waterstof gaan hogescholen en bedrijven helpen kennis op te doen die direct in de praktijk te gebruiken is.”

Digitalisering in de maakindustrie

Eén van de onderzoeksgroepen doet onderzoek naar digitaal gedreven productie. Hogescholen Saxion en Windesheim en het expertisecentrum TechForFuture helpen ondernemers in samenwerking met zes kernpartners om hun productieproces te digitaliseren en robotiseren. Om dat te bereiken gaan de lectoraten Industriële Automatisering & Robotica van Windesheim en Ambient Intelligence en Mechatronica van Saxion ondernemers helpen om de uitdagingen rondom digitalisering te volbrengen.

Technologische innovaties in de zorg

Een samenwerking tussen Saxion, Hanzehogeschool, zorg- en welzijnsorganisaties, overheid en mkb maakt werk van innovatie in de gezondheidszorg. Doel is daarmee een bijdrage te leveren aan vitaal functionerende burgers in een gezonde economie. Jan Jukema, lector Verpleegkunde bij Saxion: “Met dit project maken we technologische innovaties geschikt en toegankelijk voor mensen met een lagere sociaaleconomische status in de regio’s Noord- en Oost-Nederland. Zo gaan we hun gezondheid en welzijn bevorderen.” Ook Hilbrand Oldenhuis, lector Personalised Digital Health bij de Hanzehogeschool is enthousiast: ‘’Met deze subsidie kunnen wij onze krachten bundelen en samen met de doelgroep een onderzoeksomgeving creëren die bijdraagt aan echt waardevolle technologische innovaties binnen gezondheid en welzijn.’’

Decentrale waterstof

“Voor ons project vormt de energietransitie en vraag vanuit een groeiende groep technologiebedrijven in Oost-Nederland de basis voor het onderzoekstraject naar decentrale waterstof”, zegt Richard van Leeuwen, lector Duurzame Energievoorziening bij Saxion. Hogescholen HAN en Saxion willen samen met bedrijven en kennisinstellingen in de regio Oost-Nederland doorgroeien naar een sterke onderzoeksgroep met voldoende kritische massa om ook in Europa gezien te worden.

Over SPRONG en Regieorgaan SIA

Regieorgaan SIA is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en bevordert de kwaliteit en impact van het praktijkgericht onderzoeken van hogescholen. Dat doet zij door onderzoek te financieren en de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren. De SPRONG-subsidie is bedoeld voor onderzoeksgroepen met potentie om in acht jaar tijd uit te groeien tot krachtige SPRONG-groep. Het subsidiebedrag is maximaal € 1 miljoen per aanvraag voor vier jaar, de partners in de SPRONG-onderzoeksgroep dragen minimaal 50% bij aan de totale trajectkosten.

Gerelateerde artikelen

Samen de toekomstige gezondheidszorg versterken met medische technologie Organisatie

Samen de toekomstige gezondheidszorg versterken met medische technologie

01 november 2022
Janco Bonnink Kim Venema en Henny Oude Maatman bij de ondertekening in Brussel Corporate

Toetreding Saxion tot netwerk Europese top-universiteiten moet regio grote kansen bieden

14 juni 2022
Stadscampus Enschede Corporate

Saxion Jaaroverzicht 2021