Saxion_75245.jpg
Studentenleven

Studie kiezen of even pauze? De voors en tegens van een tussenjaar

Elise Ernst
Elise Ernst Leestijd Minuten

Tussenjaar, gap year, breekjaar; allemaal termen voor een jaar er tussenuit. Vaak doe je dit direct nadat je je diploma van de middelbare school binnen hebt. Maar hoe maak je zo’n beslissing? Wij zetten de voors en tegens van een tussenjaar voor je op een rijtje.

Wat is een tussenjaar?

De term ‘tussenjaar’ zegt het natuurlijk al: je doet een jaar lang iets anders dan je daarvoor deed. En iets anders dan wat je daarna van plan bent om te doen. Volg je ‘m nog? Bijvoorbeeld een studiebreak of tijdelijke pauze tussen de middelbare school en het studeren in. Een jaar er tussenuit dus.

Wat kun je doen tijdens een tussenjaar?

Eigenlijk ligt de wereld voor je open. Letterlijk zelfs! Je kan werkervaring opdoen, een uitwisselingsjaar op een high school, backpacken, au pair worden, vrijwilligerswerk in het buitenland; de opties zijn vaak eindeloos. En totaal tegenovergesteld van al deze wilde plannen, is een jaar ‘even helemaal niks doen’ voor sommige mensen ook heel fijn.

Waarom neem je een tussenjaar?

Poeh, dit kan uiteraard allerlei redenen hebben. Het blijft een persoonlijke keuze. Toch zijn er wel trends te zien onder studiekiezers. Dit zijn de 3 grootste redenen die wij zien om een tussenjaar te nemen, plus de voors en tegens.

1. Ik weet niet wat ik wil studeren, dus ik neem een tussenjaar

Voor
Tja, dat is helemaal geen gekke gedachte. Als je het gevoel hebt dat je eindexamens boven je hoofd hangen en je werkelijk geen idee hebt wat je wilt doen na de middelbare…waarom niet? Met een tussenjaar geef je jezelf wat meer rust om na te denken over je studiekeuze. Wat vind je nou écht leuk? Tijd voor een pauze en wat bezinning. En eerlijk; die studie loopt niet weg.

Tegen
Zonder een heel betoog te houden: de perfécte studie vinden is bijna onmogelijk. Overal zitten aspecten aan die je goed liggen of juist wat minder. Het is dan ook absoluut geen garantie dat je na een tussenjaar zeker weet wat je wilt. Vaak zie je toch dat een bepaald interessegebied je gewoon van nature boeit. Wees dus niet bang, vertrouw op je intuïtie en durf een keuze te maken! Kijk bijvoorbeeld eens bij onze tips voor last minute studiekeuze.

2. Ik wil liever een jaar werken of reizen, dus ik neem een tussenjaar

Voor
Ook dit is heel begrijpelijk. Werken is goed voor je portemonnee én je CV! Je doet ervaring op en leert hoe de wereld er buiten de studiebanken uitziet. En reizen, wie is daar nou niet gek op? Meer van de wereld zien, avonturen beleven, nieuwe mensen ontmoeten; fantastisch! Daarbij: je bent jong en een jaar later starten maakt waarschijnlijk echt niet uit voor je toekomstige studie.

Tegen
Een veel gehoorde ‘tegen’ is dat je met een tussenjaar een beetje ‘uit vorm raakt’ qua studeren. Na de middelbare school zit je nog lekker in de flow van het leren. Met een tussenjaar van werken of reizen kan het heel zwaar zijn om daarna weer dit ritme op te pakken.

En spoiler alert: een fulltimebaan is geen luizenleventje. Dit vergt net zo veel van je tijd en energie als een studie op het hbo. Ook is het soms lastig om zomaar de baan te krijgen die je graag zou willen. Bijvoorbeeld door bepaalde diploma-eisen of als je te weinig werkervaring hebt.

Bij reizen moet je natuurlijk een flinke portemonnee hebben om het allemaal te bekostigen. Niet iedereen krijgt dit bij elkaar gespaard. Een goede langetermijnplanning is daarom essentieel.

3. Ik maak me zorgen over geld, dus ik neem een tussenjaar

Voor
In december van 2021 is besloten om de basisbeurs voor studenten per september 2023 weer in te laten gaan. Dit is een bijdrage vanuit de overheid om studenten te helpen met het bekostigen van hun studie. Samen met je OV-reisproduct en eventueel een aanvullende beurs ontvang je dit als gift, mits je binnen 10 jaar jouw diploma behaald. Dit bedrag is helaas niet in alle gevallen genoeg om je studie te kunnen bekostigen, wat betekent dat veel studenten een bijbaan hebben. Wij zien jou natuurlijk graag als student bij ons starten, maar we snappen ook dat je nadenkt over het kunnen bekostigen van alles. Sommige studenten nemen daarom een tussenjaar om te werken, te sparen en hun studiekeuze definitief te maken.

Tegen
Het is dan ook lastig om tegen dit argument in te gaan. Toch willen we je meegeven dat je je niet alleen moet laten leiden door deze financiële reden. Als jij helemaal enthousiast bent over een studie en je kan niet wachten om te beginnen: kijk naar de mogelijkheden om je te helpen met bekostiging. 

Onze tip: maak eens een berekening van je studiekosten. Zo heb je een scherper beeld en kan je daar je beslissing op baseren. Als je je zorgen maakt om het financieren van je studie, kijk dan eens bij onze info over studiekosten. Ook hebben we allerlei tips en een FAQ over collegegeld.

Praat met een (gratis) loopbaancoach van Saxion

Hopelijk heb je wat aan deze voors en tegens als jij iemand bent die twijfelt over een tussenjaar. Leg deze punten eens voor aan je ouders of een vriend(in). Misschien kom je er al pratend achter wat het beste past bij jou.

En kom je er nou nog steeds niet uit? Kijk dan eens bij Studiekeuze op maat, dit is een loopbaancoach bij Saxion die je op weg kan helpen. Het eerste gesprek is kosteloos!

Elise Ernst

Elise Ernst

Elise is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie van Saxion. Ze houdt van schrijven en maakt graag een origineel en leesbaar verhaal van complexe onderwerpen. Ook is ze dol op woordgrappen, internethumor en Triviant-feitjes. Als ze niet aan het werk is, wordt ze blij van hiphop uit de jaren ’90, uitgebreid koken, lezen en yoga.

Gerelateerde artikelen

Column: Je studententijd betekent je eigen keuzes maken Onderwijs

Column: tips voor als je geen idee hebt welke studiekeuze je moet maken

15 januari 2024
Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera Onderwijs

Wat is proefstuderen? Next level hulp bij studiekeuze!

01 februari 2021
Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity