Queer
Studentenleven

Studievereniging QUEER! wil een safe space voor de LGBTQIA+-community van Deventer

Kiki Hannink
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Een spiksplinter nieuwe studievereniging in Deventer, speciaal voor iedereen die onder de LGBTQIA+-paraplu valt of zich daarmee verbonden voelt. En dat is nodig, merken de oprichters van QUEER! “We willen naast feestjes vieren ook vooral bewustzijn en acceptatie creëren.”

Om te beginnen, wat is QUEER!? 

“QUEER! is opgericht door ons: Riona, Nova en Quin. Wij missen heel erg een safe space voor queer mensen in Deventer. In Enschede heb je Exaltio, een queer studievereniging. Die misten wij hier heel erg. We zochten een plek om gelijkgestemden te ontmoeten en daarom hebben we het heft in eigen hand genomen. We willen onze ruimte innemen.” 

Voor wie zijn jullie deze vereniging begonnen? 

“Wij maken zelf deel uit van de LGBTQIA+-community. Soms is dat lastig, in een samenleving die daar niet altijd op ingericht is. Daarom zijn we er voor iedereen die die safe-space mist en voor iedereen die onder LGBTQIA+ community valt of zich daarmee verbonden voelt. We laten iedereen toe, ook als je niet onder LGBTQIA+ valt. Behalve als je respectloos bent. Het moet een safe space zijn, dus als er mensen zijn die niet open minded zijn, kan dat niet. Je moet bij ons niet anderen veroordelen op hun seksualiteit. Iedereen is welkom, maar voor de veiligheid zijn er wel huisregels.” 

Waarom voelden jullie je geroepen om dit op te richten? 

“We hebben gekeken of er al mensen bezig waren om zoiets op te richten. Het enige wat we vonden, was een project over hoeveel queer mensen er studeren en werken bij Saxion in Deventer. Het was onbekend wie dat waren en hoe die elkaar zouden kunnen ontmoeten. Daar is verder niks uitgekomen, maar er was wel animo. Wij zijn alle drie heel ondernemend, dus hebben besloten door te pakken en dit op te richten. Wij zijn daar de juiste personen voor.” 

We krijgen vaak te maken met homofobische opmerkingen, mensen die wijzen, rollen met hun ogen of giechelen.

Riona, een van de oprichters van QUEER!

Waarom hebben jullie zo’n behoefte aan een safe space? 

“We merken nog steeds veel weerstand. Laatst was er een soort pop-up voor studieverenigingen. Ook wij stonden daar. Dan krijgen we te maken met homofobische opmerkingen. Je merkt veel positiviteit, maar ook mensen die het echt niet fijn vinden dat wij daar zijn. Mensen wijzen, rollen met hun ogen en giechelen. Het zijn microagressies tegen ons. Quin, die heel open is over zijn geaardheid, ervaart soms meer dan microagressie. Recht in zijn gezicht schelden, agressieve mensen die met hem op de vuist willen. Het kan best wel heftig zijn. We merken het wel vaker. We hadden een Google Forms op onze Instagram waar aspirant leden zich konden melden. Op de eerste dag werd het al ingevuld door trollen. We kregen aanmeldingen van Donald Trump en formulieren stonden vol homofobische opmerkingen.” 

Bij een studievereniging denk ik vooral aan feestjes, gaan jullie dat ook doen? 

“We willen zeker leuke feestjes organiseren. Feestjes waar de queer community zich vrij kan voelen. Waar het niet raar is wanneer er iemand van hetzelfde geslacht met je flirt. Dat het juist heel open is. Dat is niet het enige: we willen ook echt bewustzijn en acceptatie creëren. We willen voor onze leden verschillende workshops en lezingen organiseren. Voornamelijk zal dit gaan over zelfontplooiing, ruimte innemen, jezelf accepteren en jezelf profileren. Dit ook met oog op de toekomst. We willen onze leden voorbereiden op een werksituatie waarin ze authentiek aan zichzelf kunnen blijven.” 

Wat is jullie doel? 

“We hopen dus een safe space te creëren. Dit wordt een fysieke plek, een lokaal bij Saxion. Een plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Daarnaast is ons doel om te leren hoe wij als community onze ruimte kunnen innemen. Wij mogen er zijn. Het normaliseren van iedereen. Als je bang bent om openlijk te zijn wie je bent, of je weet nog niet wie je bent, ben je altijd welkom bij ons. Er zijn vertrouwenspersonen en wij weten hoe het is. Je hoeft niet bang te zijn.” 

Kiki Hannink

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Student Creator. Ze is verslaafd aan Instagram en chocolade. Een echte controlfreak die het leuk vindt om etentjes voor vriendinnen te organiseren. Ook houdt ze van mooie verhalen en droomt ze vaak weg in haar eigen sprookje.

Gerelateerde artikelen

Saxion-regenboogverlichting-TessaWiegerinckDSCF5094-web.jpg Corporate

Saxion opent Diversity Office tijdens Regenboogdagen: ‘Je wil elkaar in de ogen kunnen aankijken’

06 oktober 2021
LGBT projectgroep uitsnede 2.jpg Corporate

Studenten delen onderzoek naar LHBTIQ+ beleid Saxion met College van Bestuur

24 juni 2021
Future of Twente social - bron FC Twente media Business

Saxion kennispartner binnen Future of Twente: ‘Willen iedereen een podium geven’