Best Poster Award Ethiek & Technologie
Organisatie

Lectoraat Ethiek en Technologie wint Best Poster Award

Leestijd Minuten

Vorige week heeft Bastienne Bernasco op internationale conferentie ‘Culinary Arts and Sciences 2022’ in Lyon een poster gepresenteerd over een ethische benadering van Online Food Delivery (OFD). Deze poster werd geschreven samen met Egbert Siebrand en werd gewaardeerd met de Best Poster Award.

Online Food Delivery (OFD)

OFD verovert snel terrein. Aanbieders als Uber Eats en Thuisbezorgd zien we dagelijks in ons straatbeeld. OFD is gebouwd op platformtechnologie en heeft als doel het veroveren van marktaandeel en een maximaal percentage van de prijs van elke bestelling. Inmiddels weten we dat OFD voor veel belanghebbenden grote consequenties heeft. Niet alleen voor restaurants maar ook voor consumenten, bezorgers en gemeentes. Reden voor het Lectoraat Ethiek en Technologie om te kijken waar de schoen precies wringt.

Ethical Readiness Check

Op 31 maart hebben we een gesprek georganiseerd met vertegenwoordigers van de verschillende belanghebbenden van OFD in de gemeente Apeldoorn: consumenten, restaurants, Thuisbezorgd, bezorgers, en de gemeente. Voor al deze belanghebbenden heeft OFD een andere betekenis. Soms positief, soms negatief en soms is de mening ook ambivalent en zien mensen zowel voor- als nadelen. Leidraad in dit gesprek was de korte Ethical Readiness Check die ontwikkeld is door ons lectoraat. Deze check bestaat uit zes aspecten en laat ons niet alleen kijken naar het doel van OFD maar ook naar verschillende soorten effecten in het gebruik ervan.

Zowel voor- als nadelen

Na het gesprek zijn per belanghebbende alle voor- en tegenargumenten samengevat als waarden. Gastvrijheid, keuzevrijheid, veiligheid, gezonde voeding, leefomgeving en privacy kunnen zowel positief als negatief worden beïnvloed door OFD. Opvallend was dat vrijwel alle belanghebbenden zowel voor-als nadelen ervaren, behalve restaurants, die eigenlijk alleen maar nadelen zien. Aan de hand van dit experiment kunnen we concluderen dat een gestructureerde ethische reflectie participanten de gelegenheid geeft om ethische posities in te nemen ten aanzien van de lokale effecten van platformtechnologie.

Wil je meer weten over de Ethical Readiness Check of Online Food Delivery? Kijk op onze site!

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Bastienne Bernasco is PD-kandidaat: een strijdbare generalist

28 maart 2024
Event durf te denken.jpg Event

Durf te Denken! Een symposium over toegepaste filosofie in het hoger onderwijs.

4 april 2024 Enschede Saxion Enschede
Lectoraat Smart Health Organisatie

Omvangrijk onderzoek naar exo-skelet tegen spier- en gewrichtsklachten door arbeid