Casper
Onderwijs

De advocaat van de student: Casper staat aan de kant van de student in procedures tegen de examencommissie

Elçin Çoraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Casper van Vliet is een gepassioneerde hoger onderwijsjurist. Hij volgt twee Saxion-opleidingen en met zijn onderneming helpt hij studenten in procedures tegen de examencommissie. Zijn onderneming heeft niet direct een winstoogmerk. Zijn enige missie is om studenten te ondersteunen met hun procedures bij de examencommissie. “Ik ben de sociaal advocaat van de student.”

Hoi Casper, wil je ons eerst vertellen over je opleidingen?

“Ik ben in 2018 begonnen met de opleiding HBO-Rechten. Toen heb ik het jaar erop de Toegepaste Psychologie-opleiding erbij gedaan. Beide studies volg ik in een voltijd vorm. In het kader van de minor bij rechten, heb ik een pre-master gedaan en met mijn opleiding Toegepaste Psychologie heb ik een politicologie-minor gedaan. Daarnaast ben ik honours student en heb ik een onderneming waarbij ik studenten help die het niet eens zijn met de beslissing van de examencommissie.” 

Hoe kwam je op het idee om een voltijd studie te doen?

“Als je aan rechten denkt, denk je vrijwel altijd aan strafrecht. Ook ik had het idee dat ik zou eindigen bij strafrecht. Daarom koppelde ik met een extra opleiding een stukje psychologie aan deze vorm van recht. Want als ik mensen ga helpen die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt, wil ik ze ook vanuit het psychologische oogpunt kunnen begrijpen.”

Twee studies én nog een onderneming?! Hoe ben je hiermee begonnen?

“Tijdens mijn rechten opleiding kreeg een vriend een negatief bindend studieadvies. Omdat hij over deze onderwerpen geen kennis heeft, vroeg hij mij om vanuit het rechten oogpunt mee te kijken. Ik hielp hem met de procedure en uiteindelijk gingen we in beroep tegen het negatief studieadvies bij het CBE.

Ik merkte al heel gauw dat ik meerdere studenten hiermee kon helpen en mijn kennis kon toepassen aan diverse casussen. Op een gegeven moment ging het balletje rollen en had ik een aantal zaken lopen. En dat vond ik natuurlijk superleuk om te doen. Op deze manier is mijn bedrijf ontstaan.”

Als de student in zijn eentje de confrontatie met de examencommissie aangaat, heeft hij betrekkelijk minder kans dan dat iemand met een juridische achtergrond naar de case kijkt.”

Waar ben je in gespecialiseerd binnen je bedrijf?

“Ik houd mij het liefst bezig met fraude en plagiaat. Als een student verdacht wordt van fraude en plagiaat, hebben wij de nodige expertise in huis om deze student te helpen. Een voorbeeld hiervan is dat een student volgens de wet zwijgrecht heeft als hij wordt verhoord door de examencommissie. De examencommissie weet dat vaak niet eens en wijzen studenten daar dus ook niet op. In een beroepsprocedure wordt zo’n argument dan ingebracht. Maar ook als je het niet eens bent met duo of als er een verzoek is afgewezen voor een extra toets kans. Tenslotte doe ik ook graag zaken bij het CBHO, ondergebracht bij de Raad van State. Dat is de laatste instantie waar je als student heen kan en daar kom je terecht als je het niet eens bent met de beslissing van het College van Beroep voor de Examens. Het is een soort hoger beroep.”

Waarom zouden studenten eerst naar jou stappen in plaats van hulp vragen bij de examencommissie?

“De examencommissie is degene die het besluit neemt over jouw verzoek, dit kan negatief of positief uitpakken. Maar soms kan het ook een onterecht besluit zijn. Als dat zo is komt de student bij mij en gaan we samen naar het College van Beroep voor de Examens. Dan vechten we de beslissing van de examencommissie aan. De leden van het College van Beroep voor de Examens kijken dan of de examencommissie een terechte beslissing heeft gemaakt.”

Casper over de procedure van in beroep gaan

“Als je als student een besluit van de examencommissie of een andere commissie krijgt waar je het niet mee eens bent, kan je in beroep gaan. Je komt dan als eerste bij het College van Beroep voor de Examens. Zij gaat kijken of de beslissing van de examencommissie terecht genomen is. Tegen de uitspraak van het College van Beroep voor de Examens (CBE) kan je nog eens in (hoger) beroep. Dit (hoger) beroep dien je in bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) en is feitelijk ondergebracht bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt het CBHO en wordt het helemaal overgenomen door de Raad van State.”

Wat is de grootste case die je hebt mogen doen?

“Dat was bij de Universiteit van Amsterdam. Er was een studenten rechten en die tijdens een online toets beschuldigd was van fraude. De examencommissie nodigde deze student uit voor een verhoor. Toen was ik er niet bij. Maar wat ze toen gedaan hebben is de student verbaal onder druk zetten om de fraude te laten bekennen. Daarvoor moest hij bewijsstukken opsturen om zijn schuld zouden bewijzen, terwijl de student zwijgrecht had. Maar dat wist de student natuurlijk niet. En op deze manier misbruikt de examencommissie zijn positie heel vaak. Toen zijn we in beroep gegaan over de procedure en hebben we gelijk gekregen.

Als een student een negatief studieadvies krijgt, geeft hij op gevoelsmatige basis argumenten en dat heeft geen effect op het besluit van de College van Beroep voor de Examens. Maar als ik meega, kom ik met feiten en juridische onderbouwingen. Als de student in zijn eentje de confrontatie met de examencommissie aangaat, heeft hij betrekkelijk minder kans dan dat iemand met een juridische achtergrond naar de case kijkt.”

Heb je tips voor studenten die ook twee studies willen volgen?

“Op het hbo heb je veel te maken met praktijkvakken en dat je aanwezig moet zijn voor projecten en dergelijke. Je moet je realiseren dat je rekening moet houden met het logistieke gedeelte, want je kan niet op twee plekken tegelijk aanwezig zijn. Je moet goede afspraken maken met je docenten en studenten en ze goed inlichten dat je twee studies volgt. Daarmee temper je de verwachtingen van anderen.”

Wat is een goede eerste stap voor rechten studenten die ook een onderneming willen starten?

“Begin met een eenvoudige procedure. Met bestuursrecht mag je tot aan de hoogste bestuursrechter procedures voeren. Bekijk de wet, bestudeer artikelsgewijs commentaar en ga met iemand die hulp zoekt in gesprek en kijk wat je kan betekenen. Ontdek en ga de uitdaging aan. Wees vooral niet bang om iets verkeerds te doen.”

Elçin Çoraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Thijmen schenkt een wijntje in Ondernemerschap

Een persoonlijk wijnbeleving op maat: Thijmen verkoopt wijn met een verhaal

02 november 2022
Cherit Organisatie

Alumnus Stefan ontvangt financiering vanuit Saxion START!up fonds

26 oktober 2022
Kimberley Kooi (fotografie Tessa Wiegerinck) Studentenleven

Kimberley is actief bij QUEER! ‘Laat mij maar helpen om van Saxion een nog fijnere en inclusievere school te maken’