Persoon houdt hand op vol pillen
Organisatie

Onderzoek naar intelligente medicatie-dispenser

Leestijd Minuten

Samen met Deventer Ziekenhuis en Universiteit Twente gaat lectoraat Smart Health van Hogeschool Saxion onderzoek doen naar een intelligente medicatie-dispenser. Het project won een Pioneers in Health Care voucher en draagt bij aan het voorkomen van misbruik van pijnmedicatie.

Remko Soer, Associate lector Datagedreven gezondheid en zorg binnen lectoraat Smart Health: ‘’Het is een zeer actueel en relevant onderzoek. We zien het gebruik van zware pijnmedicatie - opioïden - in Nederland namelijk stijgen.’’

Opioïden kunnen een hele nuttige aanvulling zijn om pijn te dempen, bijvoorbeeld na operaties, vertelt Remko Soer. ‘’Maar als je deze medicatie te lang gebruikt, kan het juist het tegengestelde effect hebben. Zodat er gewenning of verslaving optreedt en gebruikers er steeds meer van nodig hebben. Op de lange termijn is deze medicatie schadelijk voor de gezondheid. En we zien het gebruik ervan toenemen, zowel tegen postoperatieve pijn als tijdens de chronische fase.’’

Op dit moment is er te weinig controle over het juiste gebruik van pijnmedicatie in de thuissituatie, wat de kans op verslaving verhoogt.

Remko Soer, Associate lector Datagedreven gezondheid en zorg

Algoritme gebaseerd op pijnintensiteit

Het onderzoek ‘Hoe winnen we de opioïden oorlog? Een ‘’intelligente’’ medicatie-dispenser, de oplossing om misbruik van pijnmedicatie te voorkomen’ gaat het komende jaar aan de slag met de ontwikkeling van een medicatie-dispenser met daarin een AI-algoritme die gebaseerd is op de pijnintensiteit van mensen. Op basis van het bestaande pijnprotocol en door de patiënt ingevoerde pijnscore zal de dispenser de juiste pijnmedicatie afgeven. Het doel is om op deze manier de ziekenhuiszorg na een operatie naar mensen thuis te kunnen brengen. Remko Soer: ‘’Zo kunnen mensen ook thuis op basis van behoefte en de hoeveelheid pijn opioïden innemen.’’

Signalering

Soer legt uit: ‘’Op dit moment is er te weinig controle over de exacte dosis en het juiste gebruik van deze pijnmedicatie in de thuissituatie, wat de kans op verslaving verhoogt. We willen sturing hebben op deze thuisinname. De dispenser kan daarom een alarmfunctie krijgen, een signalering naar de arts of het ziekenhuis, die signaleert dat mensen te veel medicatie slikken of dat mensen te veel pijn hebben. Dit kan namelijk betekenen dat er sprake is van een onderliggende ontsteking of dat het niet goed gaat met de wond of met het herstel. En tegelijkertijd kan het een signalering zijn voor misbruik van de medicatie.’’

Ons doel is dat mensen ook thuis op basis van behoefte en de hoeveelheid pijn opioïden kunnen innemen.

Remko Soer, Associate lector Datagedreven gezondheid en zorg

Bijdrage in de praktijk

Op deze manier kan de arts betere controle houden op het gebruik van pijnmedicatie. De patiënt profiteert van de dispenser door de mogelijkheid op adequate en gepersonaliseerde pijnmedicatie die de kans op verslaving vermindert. Op de lange termijn hoopt het project om het gebruik en misbruik van opioïden te verminderen.

Het onderzoek ‘Hoe winnen we de opioïden oorlog? Een ‘’intelligente’’ medicatie-dispenser, de oplossing om misbruik van pijnmedicatie te voorkomen’ won een Pioneers in Health Care voucher en heeft de looptijd van één jaar. Lectoraat Smart Health van Hogeschool Saxion werkt hieraan samen met Deventer ziekenhuis (dr. Ydo Kleinlugtenbelt) en Universiteit Twente (dr. Françoise Siepel).

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Sprongkracht voor praktijkgericht onderzoek

19 september 2023
Jouw toekomst podotherapie.jpg Organisatie

Groen licht voor onderzoeken

14 september 2023
Organisatie

Onderzoek naar digitale ondersteuning bij Gecombineerde Leefstijlinterventie