Alumnus Saxion-student (Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek) Aniek van den Bout
Onderwijs

Alumnus Aniek draagt dankzij laboratoriumonderzoek bij aan goede zorg: ‘Ik wil mensen graag zo snel mogelijk helpen aan de juiste behandeling.’

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek-student Aniek van den Bout wilde graag in de zorg werken, maar niet als verpleegkundige aan het bed. Ze besloot zich te richten op de laboratoriumkant van de zorg. Nu werkt ze als analist bij Labmicta en draagt ze bij in de zorg dankzij haar diagnostiek en research in de microbiologie. "Ik wil mensen graag zo snel mogelijk helpen aan de juiste behandeling."

Aniek, vertel! Welke studie heb je gedaan bij Saxion? 

“Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Ik wilde graag in de zorg werken om mensen te kunnen helpen, maar niet als verpleegkundige aan het bed. Daarom heb ik voor de laboratoriumkant gekozen. Zo kan ik toch mensen helpen ‘achter de schermen’ zonder dat ik direct in contact ben met de patiënt. Voor mij is de studie een goede combinatie tussen theorie en praktijk. En op de middelbare school lag het vak biologie mij al goed, daar wilde ik dus graag verder mee!"

Waar werk je? 

“Ik werk bij Labmicta, dat is een medisch microbiologisch laboratorium dat infectiezorg levert. We doen onder andere diagnostiek voor zorgverleners zoals huisartsen en verschillende ziekenhuizen in Oost-Nederland. Als een ziekenhuis of dokterspraktijk een monster met lichaamsmateriaal afneemt, sturen ze dat naar ons. Wij onderzoeken dit materiaal zoals urine, feces, sputum op allerlei bacteriën, virussen, schimmels of parasieten (micro-organismen).”  

Wat is jouw functie daar? 

“Ik werk als analist moleculaire microbiologie. In de moleculaire diagnostiek kijken we op genetisch niveau welke virussen of bacteriën er in het lichaamsmateriaal aanwezig zijn. In de moleculaire diagnostiek voeren wij voornamelijk PCR-testen uit. Die term komt mensen misschien wel bekend voor van coronatesten. Ik werk op de next generation sequencing afdeling, daar doen we nog veel onderzoek naar bijvoorbeeld bacteriën zoals Mycobacterium tuberculosis en virussen zoals SARS-CoV-2. We onderzoeken het type/variant van de SARS-CoV-2. Voor bacteriën is het bijvoorbeeld mogelijk om een determinatie uit te voeren, maar bijvoorbeeld ook onderzoek naar antibioticaresistentie bij bacteriën.” 

Vind je dat werk soms spannend? 

“Nee, dat valt eigenlijk wel mee. We werken heel veilig. We werken in een LAF-kast en die zuigt alles af. Op deze manier komen wij niet in aanraking met de bacteriën of virussen. Daarnaast dragen wij op het laboratorium altijd een labjas die de kleding bedekt en handschoenen wanneer wij met samples werken. Labmicta moet als medisch laboratorium voldoen aan allerlei richtlijnen en wet- en regelgeving. Veiligheid en kwaliteit zijn in ons werk enorm belangrijk.” 

Wat vind je het leukste aan deze baan? 

“Het werk heeft veel diepgang en is erg dynamisch. Iedere dag is anders en daarom heel erg leuk. Wij zij afhankelijk van welke samples er per dag binnen komen. Er zit een routine in je werk, maar die routine is nooit hetzelfde. Achter ieder sample zitten vaak een heleboel klinische gegevens. Het is dus belangrijk om tijdens het werk goed op te letten en nauwkeurig te werken. Wanneer de diagnostiek van een sample is verricht, geeft de arts-microbioloog op basis van de uitslag advies aan de behandelaar van de patiënt. Zo dragen wij met ons werk eraan bij dat de patiënt zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgt.” 

Hoe ben je bij deze functie terecht gekomen? 

“Tijdens de coronapandemie zochten ze bij Labmicta studenten die konden helpen in de diagnostiek van SARS-CoV-2. Ik heb tijdens mijn studie een jaar bij Labmicta gewerkt als studentanalist. Ik voerde toen vooral ondersteunende werkzaamheden uit voor de analisten. Daarna ging ik stagelopen bij een ander laboratorium. Toen mijn afstudeerperiode aanbrak, heb ik Labmicta weer benaderd of ik daar mijn afstudeeronderzoek mocht doen. Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik mij beziggehouden met het ontwikkelen van een Targeted Sequencing methode voor Tuberculose. Na mijn afstuderen mocht ik bij Labmicta blijven en werk ik er nu als analist moleculaire microbiologie.” 

Wat trok je tijdens je bijbaan zo aan dat je besloot terug te komen? 

“Ik vond de werksfeer heel prettig. Iedereen gaat heel netjes met elkaar om, maar wel heel informeel. Je kon altijd alles heel laagdrempelig vragen. De mensen gaan heel fijn met elkaar om en staan altijd voor elkaar klaar. Het team is erg hecht. Ook het werk leek me heel erg leuk, daarom wilde ik graag teruggaan en me nog verder verdiepen in de werkzaamheden en dat bevalt gelukkig heel goed.” 

Wat zijn jouw tips voor studenten om een leuke baan te vinden? 

“Probeer uit te zoeken wat goed bij je past en waar je interesse ligt. Werk je liever in diagnostiek of research? Probeer vooraf te bedenken wat je leuker lijkt, tijdens je stage zul je dan echt ondervinden of het ook daadwerkelijk goed bij je past. Als je nog niet weet wat je leuk vindt, kan het interessant zijn om verschillende stages te lopen. Ook is doorstuderen ook nog een goede optie.” 

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Denise Brands Ondernemerschap

Denise studeerde Fysiotherapie en is dierenfysiotherapeut: ‘Het voelt als een samenwerking tussen mij en het dier’

25 april 2024
Onderwijs

Hoe redden we de oceaan? Studenten Smart Solutions Semester gaven 'Ongevraagd Advies’

12 april 2024
Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’