Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms)
Studentenleven

Column: mislukking is de beste leermeester

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

In ons leven streven we voortdurend naar succes. We willen slagen in onze carrières, relaties en persoonlijke doelen. Dat verlangen naar succes zorgt ervoor dat we perfectie nastreven. Mislukking lijkt vaak op een angstaanjagend spookbeeld. Maar wat als ik je vertel dat mislukking de beste leraar is die je ooit kunt tegenkomen?

Ik had altijd het idee dat het bereiken van mijn doelen me het ultieme geluk zou brengen. Een tijdje terug besefte ik dat ik niet meer zo heel gelukkig werd van het gevoel dat succes met zich meebracht. Het gelukkige gevoel dat ik na elk succes verwachtte, vervaagde snel weer.  Was ik dan zo ondankbaar dat het mij niet zoveel vreugde bracht? Dit bracht me ertoe om na te denken wat succes voor mij betekent.  

Succes is geen eindbestemming, maar een reisbestemming 

Ik denk niet dat ik ondankbaar ben geweest voor mezelf. Voor elk succes dat ik behaalde, moest ik namelijk ook veel opofferen. Het kostte me vrijheid, hard werken en talloze slapeloze nachten. Maar toch voelde ik me na elk succes leeg, alsof het het einde was van de belangrijkste periode van mijn leven. Dit was vergelijkbaar met het gevoel toen ik mijn eerste boek had geschreven.  

Tijdens de minor ‘Schrijf je eigen klassieker’ had ik binnen een half jaar een boek geschreven. Toen ik het laatste hoofdstuk had getikt, voelde ik me zo leeg, dat ik verdrietig werd dat het afgelopen was. Op dat moment besefte ik dat het niet ging om het bereiken van mijn doel, maar om de reis die ik had afgelegd om daar te komen. Ik had zoveel genoten van het proces, dat het einde niet per se belangrijker was dan de weg ernaartoe.  

Mislukking is een onvermijdelijke stap in die reis 

Tijdens die reis heb ik geleerd om keer op keer te falen. Ik heb zo vaak gedacht dat ik het niet kon of dat ik geen goede schrijfster was. Er waren momenten dat ik twijfelde aan elke zin en elk woord. Er waren momenten dat ik wilde stoppen. Vooral als ik dan een minder leuke feedback had gekregen van mijn proeflezers.  

Pas later besefte ik dat mislukkingen een kostbare kans zijn om te leren. Door te falen, leer je hoe je moet opstaan en uiteindelijk zijn dat de momenten dat je zal groeien. Uitdagingen maken je sterker en laten zien wat je werkelijk kunt bereiken. 

Mislukking zorgt ervoor dat je denkt dat jij de persoon bent die faalt, maar in werkelijkheid zijn dat de meest kostbare momenten. Want je groeit als je oncomfortabel bent. Vluchten kan iedereen, maar vechten is niet voor iedereen weggelegd.  

Ik heb zo vaak gedacht dat ik het niet kon of dat ik geen goede schrijfster was. Er waren momenten dat ik twijfelde aan elke zin en elk woord. Er waren momenten dat ik wilde stoppen.

Je groeit als je oncomfortabel bent 

In die momenten van ongemak en uitdaging leer je de meest waardevolle lessen. Zie het als het trainen van een spier; het kan pijnlijk zijn, maar het resulteert in groei en kracht. Dus wees niet bang om jezelf uit te dagen en nieuwe dingen te proberen, zelfs als dat betekent dat je af en toe zult falen. Het is juist die groei die je uiteindelijk dichter bij je ware potentieel en succes brengt. 

Vergeet niet dat succes geen rechte lijn is… 

Succes is niet perfect en gaat zelden in een rechte lijn. Het is eerder een kronkelig pad vol ups en downs, obstakels en onverwachte wendingen. Alle momenten dat ik werd afgewezen voor een baan of een promotie, leken op het eerste gezicht teleurstellend. Maar achteraf gezien, waren deze afwijzingen kansen om mijn zelfvertrouwen op te bouwen. Elke constructieve feedback voor mijn manuscript, bracht me ertoe het werk te herzien en te verbeteren, waardoor het uiteindelijk de erkenning kreeg die het verdiende.   

Obstakels

Tijdens onze reis naar succes komen we vaak obstakels tegen die ons uitdagen en misschien zelfs ontmoedigen. We maken fouten, ervaren tegenslagen en soms lijkt het alsof we twee stappen achteruit gaan voor elke stap vooruit. Dit kan frustrerend en ontmoedigend zijn, maar onthoud dat succes zelden wordt bereikt zonder zweet en tranen. 

Misschien herken je, zoals ikzelf, dat de reis zelf eigenlijk veel boeiender is dan het uiteindelijke doel. Voor mij persoonlijk gaat het erom dat ik tijdens mijn zoektocht naar succes als persoon kan groeien en onderweg de waardevolste levenslessen kan oppikken. 

Droom

Er waren ook momenten waarop ik tot de conclusie kwam dat het einddoel niet zo leuk was als ik had verwacht. Ik had bijvoorbeeld jarenlang de droom om een interieuradviseur te worden, maar toen ik dat doel bereikte, voelde het totaal niet als een weerspiegeling van wie ik werkelijk was. 

Jouw weg naar succes is iets dat alleen jij kunt bepalen. Het is jouw persoonlijke reis, en je hebt de vrijheid om deze op jouw eigen manier vorm te geven en herdefiniëren. Wees niet bang om te falen, want zoals ik uit persoonlijke ervaring kan zeggen, hebben de grootste mislukkingen me uiteindelijk geleid naar bijzondere kansen en inzichten die ik anders misschien nooit had gekend. Dus blijf je weg bewandelen, sta open voor verandering en geniet van de reis, want dat is waar het allemaal om draait. 

Fotografie: Patrick Ooms

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Studentenleven

Column: Geghost worden na een sollicitatie, zo voorkom je dat

26 april 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn