Corporate

Hoe stadscampus De Kien en een IT-master elkaar versterken

Jos.jpg
Jos Eertink Leestijd Minuten

De Kien, dat is de naam van de stadscampus in Deventer, waar ondernemers, onderwijs en overheid steeds meer samenwerken. Het gebied blijft de komende jaren volop in ontwikkeling. De aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven zal nog beter worden, onder andere dankzij een IT-master op het vlak van software engineering. Over deze master en de beoogde kruisbestuiving tussen studenten, onderzoekers en ondernemers, gaan we in gesprek met Ivo van Hurne, docent-onderzoeker Business IT & Software Engineering, en Jeroen Linssen, associate lector Applied Data Science.

Deventer werd vanaf de 15e eeuw steeds bekender als boekenstad. De boekdrukkunst bracht de verspreiding van informatie in een stroomversnelling, en zorgde ervoor dat de geletterdheid onder de bevolking toenam. Het is een grote stap naar de 21e eeuw, maar nog altijd zijn informatie en geletterdheid belangrijke thema’s in de stad. Wat dat laatste betreft denkt Jeroen Linssen met name aan digitale geletterdheid. Hij licht toe: “Dat er een beter begrip ontstaat van wat de digitale wereld betekent voor ons en de maatschappij. Je moet vragen stellen als: wat kun je ermee, en wat wil je er zeker niet mee? Zodat mensen veel bewuster worden van de manieren waarop we IT verstandig en ook duurzaam kunnen inzetten. Ik denk dat daar nog een grote stap kan worden gemaakt.”

Jeroen focust zich in zijn werk op data science en kunstmatige intelligentie. Vanuit die expertises is hij betrokken bij het ontwikkeltraject van de nieuwe IT-master Software Engineering. De master is een van de impulsen die stadscampus De Kien naar een hoger plan moeten tillen. Hier weet ook Ivo van Hurne, Course Director Master Software Engineering, alles van. “Vorig jaar lag de focus nog op accreditering en goede afstemming met alle partners,” vertelt hij. “Dit jaar zijn we vooral nog bezig om te zorgen dat we in september kunnen starten met de opleiding, en dat we dan echt aan de slag kunnen.”

Het is toch anders wanneer je als student dagelijks langs die bedrijven loopt en ziet wat er gebeurt.

Ivo van Hurne, docent-onderzoeker Business IT & Software Engineering

Tijdens het ontwikkeltraject zijn er vele gesprekken geweest met partners uit het bedrijfsleven. Om te zien waar de specifieke behoeften liggen als het gaat om IT en toekomstige professionals. “De innovatieve kracht die er al is rondom Saxion Deventer en in de regio,” zegt Ivo, “die kracht moet worden gebundeld. Om Deventer echt op de kaart te zetten als de innovatieve regio die het eigenlijk al is; er komen al veel ICT-innovaties vandaan.” Wat moet er dan nog worden verbeterd? Ivo: “Mensen noemen Deventer niet als eerste wanneer je het hebt over ICT. Je ziet ook dat studenten die een bacheloropleiding ICT in Deventer hebben gevolgd, daarna vaak nog wegtrekken uit de stad. Terwijl het bedrijfsleven ze juist zo hard nodig heeft. Maar die bedrijven zitten aan de andere kant van de stad. Het is toch anders wanneer je als student dagelijks langs die bedrijven loopt en ziet wat er gebeurt.” De zichtbaarheid en toegankelijkheid waar Ivo op doelt, zijn voorwaarden voor het succes van De Kien.

Van fundamentele IT-kennis naar impact

Onder het motto ‘Ruimte voor talent en tech’, stimuleert stadscampus De Kien in Deventer de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid. IT-bedrijf Topicus, onderdeel van De Kien, ervaart het belang van samenwerking iedere dag.

“Al jaren droomt Topicus van een Master Software Engineering,” zegt Kirste den Hollander, Lead Learning & Development bij Topicus. “Vanuit de ambitie meer fundamentele IT-kennis in Deventer te bieden en daarmee technisch talent te binden en boeien. Saxion heeft deze handschoen opgepakt en heeft ons als samenwerkingspartner in De Kien vanaf het eerste moment betrokken. We deelden onze praktijkervaringen, dachten mee over de inhoud en vormgeving en vertegenwoordigden het werkveld tijdens het accreditatieproces. Zo kunnen wij ons blijven focussen op het maken van impact met IT en bouwen we samen aan een ecosysteem waar IT-talent duurzaam kan blijven ontwikkelen.”

IT’ers voor de praktijk

De Kien wil niet alleen toegankelijk zijn voor studenten. “Het idee van een leven lang ontwikkelen speelt ook een rol,” zegt Jeroen. “In die zin denk ik dat het exemplarisch is voor wat Saxion wil doen: niet alleen onderwijs verzorgen en mensen de arbeidsmarkt op sturen. Wat je ook wilt doen, is de drie O’s met elkaar verbinden. Het onderwijs natuurlijk, maar ook het onderzoek, waaruit nieuwe innovaties voortkomen. Daarnaast moeten ondernemers meer over de vloer komen.” Met wat voor vraagstukken kan het bedrijfsleven dan zoal langskomen? “Vanuit mijn vakgebied moet je denken aan opdrachten rondom data science,” zegt Jeroen. “Hoe je omgaat met AI, bijvoorbeeld. Of hoe je goed met data omgaat. Daarbij speelt software engineering een belangrijke rol. Iedereen heeft behoefte aan goede software. En iedereen wil dat IT-zaken op orde zijn.”

Ingenieursbureau TAUW maakt innovatie letterlijk beter zichtbaar op De Kien.

Informatietechnologie is overal. Mede daarom is de master breed opgezet. “Omdat je je altijd nog kunt specialiseren,” verduidelijkt Jeroen. “Maar binnen de master is wel bewust een keuze beschikbaar gesteld voor een specialisatierichting Data Science, omdat daar heel veel vraag naar is.” En als je de master straks succesvol doorloopt? “Je wordt uiteindelijk Master of Science,” zegt Ivo. “Maar we steken de master wel minder theoretisch in; we richten het meer op toepasbare kennis. Bijvoorbeeld het ontwerpen en ontwikkelen van complexe softwaresystemen, waar bedrijven direct wat mee kunnen. De masterstudenten moeten zeker ook een wetenschappelijke publicatie kunnen lezen en snappen wat ze met die kennis kunnen. Maar het is gewoon allemaal een stuk praktischer ingestoken. Dat maakt onze master wel sterk en uniek in het masterlandschap van Nederland.”

Meer kruisbestuiving

Ivo spreekt zijn hoop uit dat het aantal IT-studenten binnen Saxion mede dankzij de nieuwe master zal groeien. Maar De Kien staat voor meer dan alleen een master. “De gemeente gaat het hele gebied verbouwen,” zegt Ivo. “Je ziet dat Topicus vlak bij Saxion nu een nieuw pand aan het bouwen is. En er zijn meer bedrijven die daaromheen komen. We krijgen ook een Data Science Lab, een ontmoetingsplek voor bedrijven en professionals. Daar kunnen bijvoorbeeld bijeenkomsten worden georganiseerd.” Naast Topicus, dat in de media inmiddels als ‘IT-reus’ wordt omschreven, maken ingenieursbureaus TAUW en Witteveen+Bos bijvoorbeeld ook deel uit van De Kien. Verder vormt het ROC Aventus een onmisbaar onderdeel van de ‘onderwijswaaier’ die op de stadscampus is gehuisvest.

Smart Bridge: een samenwerking tussen de gemeente Deventer, onderwijs en ingenieursbureaus Witteveen+Bos en Tauw, waarbij een nieuwe verbinding over de stadsgracht van Deventer wordt gerealiseerd. Binnen deze samenwerking vormen resultaten vanuit opdrachten die studenten uitvoeren onder begeleiding van De Kien-partners telkens de basis voor een volgende stap in het ontwikkelproces.

Jeroen kijkt zelfs nog breder dan De Kien en de regio. “De IT-wereld houdt natuurlijk niet op bij de Nederlandse grens,” zegt hij. “We zoeken zeker ook talenten uit andere landen, die moet je naar deze regio krijgen. Daar hebben we met z’n allen veel baat bij.” Jeroen hoopt dat De Kien steeds meer zal worden gekenmerkt door interactiviteit: een plek “waar iedereen wil komen kijken”. Hij wil dit als associate lector ook bereiken door onderzoek meer de ruimte te geven. “Net werd het lab al genoemd,” zegt hij. “Misschien moet je dat eerst als interactief living lab inrichten, en kun je van daaruit De Kien als geheel erbij betrekken. Je kunt dan ook interessante data vanuit de praktijk gaan vergaren. Dan heb je het écht over Ambient Intelligence, waarbij de hele omgeving slim wordt.”

Fotografie: Donald Böing (foto's presentatie plannen Smart Bridge) en Pim Helmich (foto VR-bril)

Meer info master Software Engineering

Ga naar de masterpagina
Jos.jpg

Jos Eertink

Als redacteur probeert Jos alles wat complex is toegankelijk te maken. Buiten werktijd houdt hij zich het liefst bezig met poëzie en schilderkunst. Hij was de achtste stadsdichter van Enschede, maar rijmt alleen als het moet.

Gerelateerde artikelen

Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity

25 april 2024
Apeldoorn - Hoofdlocatie Onderwijs

Saxion start drie nieuwe opleidingen in Apeldoorn

18 april 2024
Onderwijs

Ervaringsdeskundige oncologie Liesbeth van Balen: ‘lotgenoot en gids’